14.3 C
București
duminică, 19 septembrie 2021

Bucureștiul îi ridică statuie lui Nelson Mandela

Amplasarea monumentului se va realiza în str. Ştirbei Vodă nr. 26 – 28 – prevede proiectul, adoptat cu 31 de voturi „pentru”, trei „împotrivă” şi 13 abţineri, informează Agerpres. Proiectul fusese introdus pe ordinea de zi suplimentară. Monumentul urmează să fie realizat în urma organizării unui concurs de soluţii de către Administraţia Monumentelor şi Patrimoniului Turistic.

În expunerea de motive se menţionează că Africa de Sud marchează în acest an, în luna iulie, centenarul naşterii lui Nelson Mandela, prilej cu care Administraţia Monumentelor şi Patrimoniului Turistic îşi propune să organizeze un concurs de soluţii de lucrări de artă monumentală şi de urbanism „prin care să personalizeze figura revoluţionară a lui Nelson Mandela”.

Nelson Mandela (n. 18 iulie 1918 – d. 5 decembrie 2013) a fost preşedinte al Africii de Sud între anii 1994 – 1999.

„Adversar al apartheidului, Mandela a fost primul preşedinte al Africii de Sud ales prin vot universal, într-un scrutin larg reprezentativ şi cu participare multirasială. Guvernarea lui Mandela s-a axat pe dezmembrarea moştenirii apartheidului, prin combaterea rasismului instituţionalizat, a sărăciei şi a inegalităţii şi promovarea reconcilierii rasiale”, se arată în acelaşi document.

 

Ultima oră
Pe aceeași temă