-0.8 C
București
sâmbătă, 29 ianuarie 2022
AcasăȘtirile zileiBucurești în carantină? Surse: propunerea INSP ar fi fost respinsă

București în carantină? Surse: propunerea INSP ar fi fost respinsă

București în carantină? Este întrebarea care se află în această zi pe buzele tuturor locuitorilor din Capitală. O decizie urmează să fie luată vineri, iar dacă autoritățile decid să închidă orașul, atunci vor intra în vigoare noi restricții.

UPDATE: Comitetul științific al CNSU ar fi respins propunerea INSP, scrie Digi24. Se pare că Bucureștiul nu intră în lockdown, însă o decizie oficială va fi luată ulterior. Conform legii, pentru a intra în vigoare, propunerea venită oficial de la Institutul Național de Sănătate Publică trebuie validată în cel mult două zile de Comitetul Național pentru Situații de Urgență, iar ultima semnătură vine de la șeful DSU, Raed Arafat.

Cum incidența numărului de cazuri de îmbolnăvire cu Covid a depășit valoarea de 15 la mia de locuitori, medicii propun măsuri drastice pentru a opri răspândirea virusului în București și Ilfov: carantinarea.

Pe de altă parte, premierul demis, Florin Cîțu, nici nu vrea să audă despre închiderea orașului și nici a județului. El a declarat ieri că o măsură prin care am putea evita carantina ar fi introducerea certificatului verde peste tot, inclusiv în supermarket-uri. Asta, pentru a ține economia „deschisă”. 

Vineri, incidența cazurilor COVID-19 în București a ajuns la 15,83 la mia de locuitori, față de 15,42 cu o zi în urmă, conform datelor publicate de Direcția de Sănătate Publică.

La 1 octombrie, rata de infectare era 7,78, iar în 1 septembrie Capitala avea o incidență de 0,85 la mia de locuitori.

Măsuri și restricții dacă București intră în carantină 

În cazul în care București și Ilfov intră în carantină pentru 14 zile, INSP propune un set de măsuri și restricții ce vor devenii obligatorii pentru toți locuitorii

  • Închiderea restaurantelor cu excepția livrărilor;
  • Slujbe doar în exterior;
  • Creșele și grădinițele rămân deschise;
  • Saloanele de înfrumusețare vor avea program între 08.00-18.00
  • Magazinele vor fi deschise între orele 05.00 – 20.00
  • Piețele vor fi deschise între orele 08.00-17.00
  • Circulația persoanelor se va face cu declarație pe proprie răspundere 

Raed Arafat: „Nu cred că București va intra în carantină”

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a declarat, joi, că nu crede că Bucureştiul şi Ilfovul vor fi carantinate, cum a propus Institutul Naţional de Sănătate Publică (INSP).

„Carantinarea Capitalei ţării trebuie să se facă, dacă este să se facă, la un nivel de decizie mult mai înalt decât doar o propunere din partea INSP, pentru că impactul e unul mult mai complex decât doar aspectul sanitar. Clar că sunt măsuri care sunt necesar de a fi implementate, unele dintre ele sunt necesare pentru limitarea contactului, mişcării, a răspândirii virusului (…), dar a carantina Bucureştiul înseamnă că am izola Bucureştiul şi Ilfovul de restul României”, a spus Raed Arafat, potrivit agerpres.ro.

El a precizat că acest lucru nu poate să fie făcut fără o decizie a Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă. „La acest moment, aşa cum e trimisă adresa către mine, ordinul putea să fie emis conform legii şi validat de Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă în 48 ore. Încă suntem în termenul de 48 de ore. Mâine am convocat grupul tehnico-ştiinţific pentru o discuţie pe această temă, după care vom supune totuşi Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă spre decizie dacă astfel de ordin poate fi emis sau nu. Din punctul meu de vedere, nu cred că vom ajunge la a carantina Bucureştiul, în sensul de a închide Bucureştiul şi Ilfov în aceste condiţii”, a afirmat Raed Arafat.

Știre în curs de actualizare

Macavei Laura
Laura are o experiență de 20 de ani în presa scrisă și online. Și-a început cariera în vremea studenției, iar primul job l-a avut la un post de radio. A fost apoi redactor, editor, redactor coordonator și reporter special la ziare precum Cotidianul, Jurnalul Național, Ziarul, Averea, etc. A fost content writer specialist la o firmă de SEO și marketing online și trainer în optimizarea SEO a articolelor din zona publishing și e-commerce.
Cele mai citite

Cronologia nu înseamnă progres 

Astăzi, manierele, cultura, principiile morale au ajuns să formeze o recuzită la fel de ruginită și desuetă, precum armura cavalerului tristei figuri, în ochii celor care au căzut definitiv în gaura neagră a...
Ultima oră
Pe aceeași temă