2.5 C
București
joi, 26 decembrie 2024
AcasăSocialBucurești-Ilfov, regiunea cu cel mai scăzut risc de sărăcie din Uniunea Europeană

București-Ilfov, regiunea cu cel mai scăzut risc de sărăcie din Uniunea Europeană

Cele mai mari riscuri de sărăcie au fost înregistrate în regiunea ultraperiferică franceză Guyane, Calabria și Sicilia

Regiunea București-Ilfov este lider european în ceea ce privește cel mai scăzut risc de sărăcie, cu doar 2,1% din populație afectată, conform datelor publicate de Eurostat. Acest procent situează regiunea noastră înaintea altor zone prospere din Uniunea Europeană, precum Provincia Autonomă di Bolzano/Bozen din Italia (3,1%) și provincia Oost-Vlaanderen din Belgia (5,4%).

București-Ilfov este una dintre cele 26 de regiuni din statele membre UE, unde riscul de sărăcie este sub 10%. Cu toate acestea, la nivel național, discrepanțele rămân semnificative, unele regiuni având rate ale riscului de sărăcie de peste 30%, conform analizei Eurostat.

În 2023, aproximativ 16,2% din populația Uniunii Europene, adică 71,7 milioane de persoane, era expusă riscului de sărăcie. Acest indicator reflectă ponderea persoanelor cu venituri sub 60% din venitul mediu disponibil echivalent din fiecare țară, după transferurile sociale.

Cele mai mari riscuri de sărăcie au fost înregistrate în regiunea ultraperiferică franceză Guyane (53,0%), Calabria (40,6%) și Sicilia (38,0%) în Italia. La polul opus, București-Ilfov și alte regiuni similare din Europa demonstrează cum politicile și investițiile regionale pot reduce semnificativ riscul de sărăcie.

Indicatorul calculat de Eurostat nu măsoară nivelul absolut de trai, ci veniturile reduse ale unei persoane, comparativ cu media națională. Acest lucru înseamnă că regiunile cu venituri mai omogene tind să aibă rate mai scăzute ale riscului de sărăcie.

De la aderarea la Uniunea Europeană în 2007, România a înregistrat progrese masive în unele regiuni, în timp ce altele au rămas în urmă. București-Ilfov este un exemplu de succes, fiind un motor economic pentru țară, însă alte regiuni continuă să aibă nevoie de investiții și strategii de dezvoltare pentru a reduce decalajele.

Urmărește România Liberă pe Google NewsLinkedinTwitterFacebook și Youtube

Dana Macsim
Dana Macsimhttps://www.romanialibera.ro
Dana Macsim este o profesionistă experimentată în jurnalism și comunicare, cu o carieră diversificată în mass-media și educație. A fost editor și prezentator de știri la Realitatea Plus din București, rol pe care l-a ocupat din decembrie 2019 până în iulie 2024. Începând cu 1 iulie 2024, Dana s-a alăturat echipei România Liberă. Anterior, a lucrat la Prima tv, Național Tv, Profit.ro și Money Channel în aceleași funcții. Dana a fost coordonator de marketing și comunicare la TCE 3 Brazi Group și expert în comunicare la Agenția pentru Dezvoltare Regională – Nord-Est. De asemenea, a fost manager la Centrul pentru Artă și Cultură Neamț și copywriter la Opera Comică pentru Copii din București. Pe lângă activitatea în jurnalism, Dana a fost și este profesor de limba franceză și de limba și literatura română la diverse instituții de învățământ. Dana deține un master în Comunicare de la Universitatea din București și este traducător și interpret certificat pentru limba franceză.
Cele mai citite

Economistul Bogdan Glăvan: România, un stat eșuat, în pragul colapsului financiar

Glăvan atrage atenția că o treime din cheltuielile statului român sunt acoperite din împrumuturi, ceea ce face economia extrem de vulnerabilă România se află pe...

China prelungește ancheta antidumping asupra coniacului european

Ministerul Comerțului din China a anunțat prelungirea cu trei luni a anchetei antidumping asupra coniacului din Uniunea Europeană, decizie ce va duce la o...

Efectul Schengen: Prețurile locuințelor din zonele de graniță explodează

Intrarea României în spațiul Schengen cu frontierele terestre, de la 1 ianuarie, aduce schimbări și pe piața imobiliară, în special în zonele de graniță....
Ultima oră
Pe aceeași temă