Cele mai mari riscuri de sărăcie au fost înregistrate în regiunea ultraperiferică franceză Guyane, Calabria și Sicilia
Regiunea București-Ilfov este lider european în ceea ce privește cel mai scăzut risc de sărăcie, cu doar 2,1% din populație afectată, conform datelor publicate de Eurostat. Acest procent situează regiunea noastră înaintea altor zone prospere din Uniunea Europeană, precum Provincia Autonomă di Bolzano/Bozen din Italia (3,1%) și provincia Oost-Vlaanderen din Belgia (5,4%).
București-Ilfov este una dintre cele 26 de regiuni din statele membre UE, unde riscul de sărăcie este sub 10%. Cu toate acestea, la nivel național, discrepanțele rămân semnificative, unele regiuni având rate ale riscului de sărăcie de peste 30%, conform analizei Eurostat.
În 2023, aproximativ 16,2% din populația Uniunii Europene, adică 71,7 milioane de persoane, era expusă riscului de sărăcie. Acest indicator reflectă ponderea persoanelor cu venituri sub 60% din venitul mediu disponibil echivalent din fiecare țară, după transferurile sociale.
Cele mai mari riscuri de sărăcie au fost înregistrate în regiunea ultraperiferică franceză Guyane (53,0%), Calabria (40,6%) și Sicilia (38,0%) în Italia. La polul opus, București-Ilfov și alte regiuni similare din Europa demonstrează cum politicile și investițiile regionale pot reduce semnificativ riscul de sărăcie.
Indicatorul calculat de Eurostat nu măsoară nivelul absolut de trai, ci veniturile reduse ale unei persoane, comparativ cu media națională. Acest lucru înseamnă că regiunile cu venituri mai omogene tind să aibă rate mai scăzute ale riscului de sărăcie.
De la aderarea la Uniunea Europeană în 2007, România a înregistrat progrese masive în unele regiuni, în timp ce altele au rămas în urmă. București-Ilfov este un exemplu de succes, fiind un motor economic pentru țară, însă alte regiuni continuă să aibă nevoie de investiții și strategii de dezvoltare pentru a reduce decalajele.
Urmărește România Liberă pe Google News, Linkedin, Twitter, Facebook și Youtube