14.3 C
București
duminică, 19 septembrie 2021

Brăila: Porci santinelă vor fi introduşi în trei localităţi din judeţ

Potrivit prefectului de Brăila, George Adrian Paladi, la finele săptămânii curente, ori cel mai târziu săptămâna viitoare, vor fi introduşi porci santinelă în trei localităţi brăilene: la Stăncuţa, Berteştii de Jos şi Măraşu. Dacă animalele vor supravieţui 45 de zile, iar testele vor ieşi negative, focarele vor fi închise iar oamenii vor putea creşte din nou porci.

Brăila este unul dintre cele mai grav afectate judeţe după confirmarea pestei porcine africane. În acest judeţ, au fost confirmate până acum 101 focare de pestă porcină africană în 62 de localităţi din 34 de uat-uri. Au fost eutanasiaţi 222. 438 de porci din care 31. 429 în gospodării. 21 de porci mistreţi au fost împuşcaţi.

La nivelul judeţului, au fost depuse pentru despăgubiri 2.932 de dosare din care 2912 au fost deja plătite. De asemenea, au fost depuse 3 dosare pentru exploataţii comerciale, două fiind plătite integral iar cea de a treia parţial.

La Brăila, pesta a ajuns şi la una dintre cele mai mari ferme de porci din ţară, cea de la Gropeni, unde erau crescute 140.000 de suine. De asemenea, ferma de la Tichileşti a fost afectată, întregul efectiv de animale, mai exact 35.000, fiind sacrificat urmare a confirmării virusului ce provoacă pesta porcină africană.

Ultima oră
Pe aceeași temă