1.5 C
București
joi, 1 decembrie 2022
AcasăInternaționalBoris Johnson și-a cerut scuze în fața Parlamentului britanic pentru încălcarea restricțiilor...

Boris Johnson și-a cerut scuze în fața Parlamentului britanic pentru încălcarea restricțiilor anti-COVID

Prim-ministrul britanic Boris Johnson şi-a cerut scuze ”fără rezerve” în faţa Parlamentului marţi după ce a primit o amendă pentru încălcarea restricțiilor anti-COVID, fără a convinge însă opoziţia, care i-a cerut din nou demisia, relatează AFP.

Johnson a afirmat că nu s-a gândit „nici în epocă, nici ulterior” că participarea sa la o scurtă reuniune pentru aniversarea sa în iunie 2020, în reşedinţa sa din Downing Street, „putea reprezenta o încălcare a regulilor” pe atunci în vigoare. „A fost greşeala mea şi îmi cer scuze fără rezerve”, a adăugat el.

Boris Johnson este primul şef de guvern britanic în exerciţiu sancţionat pentru că a încălcat legea şi riscă şi alte amenzi în cadrul anchetei asupra „Partygate”, numele scandalului petrecerilor organizate în cercul puterii în timpul carantinei din timpul pandemiei.

Liderul conservator s-a adresat deputaţilor pentru prima dată după ce a plătit o amendă de 50 de lire sterline (60 de euro) în urmă cu o săptămână, pentru că a participat la această petrecere surpriză pentru împlinirea vârstei de 56 de ani pe 19 iunie 2020. Un eveniment de „mai puţin de zece minute”, potrivit lui, după care au fost sancţionaţi şi soţia lui Carrie şi ministrul finanţelor Rishi Sunak.

„Respect concluziile anchetei poliţiei, care este încă în curs”, a adăugat prim-ministrul, relatează agerpres.ro.

Boris Johnson a prezentat scuze după încălcarea restricțiilor anti-COVID, iar apoi s-a referit la invazia rusă din Ucraina

El a încercat totuşi să minimalizeze importanţa scandalului care i-a exasperat pe britanici, trecând după câteva minute la subiectul invaziei ruse în Ucraina.

Liderul opoziţiei laburiste Keir Starmer a estimat totuşi marţi că liderul conservator este „necinstit şi incapabil să se schimbe”. Boris Johnson este „un om fără ruşine”, a afirmat el, cerându-le conservatorilor să-l înlocuiască pe şeful lor pentru a restaura „decenţa, cinstea şi integritatea” în politica britanică.

Şeful guvernului s-a confruntat cu critici dure şi în propria tabără, deputatul conservator Mark Harper estimând că nu mai este „demn” să fie prim-ministru.

Foiletonul pare însă departe de a se încheia. Poliţia din Londra, care deja a împărţit 50 de amenzi, îşi continuă investigaţiile şi deputaţii britanici vor dezbate joi dacă Johnson a înşelat cu bună ştiinţă parlamentul – act sinonim cu demisia potrivit codului de conduită ministerial – repetând că toate regulile au fost respectate.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Ultimele săptămâni de școală din 2022

De luni, elevii revin la cursuri, doar pentru trei săptămâni, înaintea vacanței de școală. Dificil pentru liceele tehnologice să identifice spațiu în calendar pentru...

Lavrov face atacuri furibunde asupra Occidentului, NATO, OSCE și SUA

Ministrul de externe rus Serghei Lavrov s-a lansat joi într-o serie de atacuri asupra Occidentului, NATO, OSCE şi SUA, dar nu l-a uitat nici...

New York şi Singapore, cele mai scumpe oraşe din lume

New York şi Singapore au fost cele mai scumpe oraşe din lume în 2022, deoarece creşterea preţurilor energiei a dublat rata inflaţiei în marile...
Ultima oră
Pe aceeași temă