13.1 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăInvestigații România LiberăBogdan Drăgoi, fost ministru și consilier al lui Traian Băsescu, se plânge...

Bogdan Drăgoi, fost ministru și consilier al lui Traian Băsescu, se plânge că nu mai are bani de facturi la Energie, dar cheltuie 45 de milioane pe investiții de unde nu încasează nimic

Bogdan Drăgoi s-a plâns într-un interviu recent acordat financialintelligence.ro că nu mai are bani de energie

”Criza actuală energetică a afectat întreaga economie, inclusiv firme din grupul SIF Banat Crișana, iar noi am sesizat ANRE cu privire la denunțarea unilaterală a contractelor de către furnizori, însă ANRE nu a făcut nimic”, a declarat Bogdan Drăgoi, președintele SIF Banat Crișana pentru site-ul financialintelligence.ro în 14 septembrie 2022.

Dar același Bogdan Drăgoi cumpără creanțe de 5 milioane de lei cu banii acționarilor, vezi scandalul Lido S.A. și supralicitează pentru un hotel în acționariatul căruia este minoritar.

Este vorba despre pachetul de 16% mai precis de 136 de milioane 64 de mii de acțiuni ale hotelului Grand Hotel Bucharest, fostul Intercontinental București.

Conform surselor din piața de brokeraj, Bogdan Drăgoi a reușit printr-o schemă să ia toate acțiunile licitate de Astra Asigurări prin lichidatorul judiciar, KPMG Restructuring S.R.L.

Astfel, spun surse din piața de brokeraj, ca să fie sigur că va pune mâna pe aceste acțiuni, Bogdan Drăgoi a pus două ordine de cumpărare:

  • Primul ordin de cumpărare a fost la 0,5000 lei pentru 120 de milioane de acțiuni, deci un număr mai mic de acțiuni
  • Al doilea ordin de cumpărare a fost la 0,3000 lei pentru toate acțiunile (136,64.000)

Aceasta în condițiile în care lichidatorul judiciar al Astra Asigurări, KPMG Restructuring S.R.L. a evaluat prețul unei acțiuni la jumătate din valoare ofertată, mai exact 0,1490 lei. 

Un lucru rar întâlnit în piața de brokeraj unde tendința este să oferi în general cu 10 – 20 % în plus față de prețul de referință de la Bursă, care era de 0.1500 lei.  

Astfel, din banii acționarilor SIF Banat Crișana, Bogdan Drăgoi, a mai cheltuit 40 milioane de lei pentru o societate la care este acționar minoritar și care conform datelor financiare, ca urmare a pandemiei, a înregistrat constant în ultimii trei ani pierderi. De menționat că societatea care deține Hotelul Grand Hotel Bucharest, fostul Intercontinental, COMPANIA HOTELIERA INTERCONTINENTAL ROMANIA SA BUC (RCHI) nu a mai vărsat dividente de cel puțin două decenii, societatea achitându-și toate împrumuturile bancare.

Coincidență sau nu, Bogdan Drăgoi promite să plătească 5 milioane de lei firmei deținută de unul dintre ”băieții deștepți” – Alin Niculae, Akcent Development dacă i se înscrie creanța în mod definitiv.

Scopul acestei acțiuni pare să fie acela de a-și aranja pachetul de 10% pe care societate LIDO S.A. le deține la RCHI (societatea care deține Hotelul Grand Hotel Bucharest).

Printr-un contract păgubos, din anul 2019, semnat de directorul general al Lido S.A. Papuc Leonard Florian și care face obiectul Corpului de Control al Ministerului Antreprenoriatului și Turismului, societatea deținută de STAT în proporție de peste 42% a fost băgată în insolvență de Akcent Development în dosarul 15668/3/2021 la date de 14 aprilie 2022, pentru o sumă de 580.796,07 după ce inițial Tribunalul București a respins cererea oamenilor de afaceri din grupul deținut de Alin Niculae (Oscar Downstream).

România Liberă încearcă să stabilească dedesubturile acestui contract păgubos dar și schema prin care Akcent Development a cesionat la doar două luni distanță, în data de 28.06.2022 creanța mult umflată, la peste 5 milioane de lei SIF-ului controlat de Bogdan Drăgoi.

Interesant este că, SIF-ul controlat de Bogdan Drăgoi- SIF 1 IMGB S.A. a achitat doar o treime din valoarea cesiunii către Akcent însumând 1,5 milioane de lei, restul urmând a fi achitat la înscrierea definitivă a creanței de peste 5 milioane de lei conform documentelor aflate pe rolul instanței de judecată.

Trocul dintre Victor Ponta și Marcel Ciolacu l-au pus la adăpost pe Drăgoi

Nicu Marcu (Președinte ASF) este un apropiat al lui Dan Radu Rușanu și apoi al secretarului general al ALDE, Daniel Chițoiu. De asemenea, legăturile lui Nicu Marcu se întind și în sfera PSD, el fiind susținut și de Paul Stănescu și liderul ProRomânia, Victor Ponta.

Europa Liberă a dezvăluit în materialul ”Trocul PSD-PNL. Cum ajung foști incompatibili și anchetați de DNA în conducerea unor instituții cheie” că Nicu Marcu este un apropiat al lui Dan Radu Rușanu și apoi al secretarului general al ALDE, Daniel Chițoiu. De asemenea, legăturile lui Nicu Marcu se întind și în sfera PSD, el fiind susținut și de Paul Stănescu și liderul ProRomânia, Victor Ponta. Fostul premier l-a susținut în 2015 să ajungă la Curtea de Conturi cu voturile social-democraților din forul legislativ.

Capital a dezvăluit că cel puțin două sesizări au fost depuse, potrivit surselor din piața de capital, la Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) despre tranzacțiile suspecte care au avut loc înainte de oferta publică de răscumpărare de acțiuni SIF Banat Crișana (SIF1).

”Acțiunea SIF5 s-a prăbușit și de peste un an a rămas jos în timp ce întreaga bursă a crescut cu zeci de procente, iar toți acționarii de bună credință, pe care președintele ASF, Nicu Marcu, declara în aceea perioadă că îi apără, au avut de pierdut.

Milioane de acționari persoane fizice, iar alte milioane de români care au depuneri în fondurile de pensii, au devenit victimele ambițiilor președintelui SIF1, Bogdan Drăgoi, și ale nepăsării ASF în frunte cu președintele Nicu Marcu.” Scrie capital.ro.

Bursa.ro a dezvăluit, de asemenea cum ASF se poartă cu ”mănuși de catifea”  sancționându-l cu un simplu avertisment pe Bogdan Drăgoi deși acesta a fost sancționat atât de către Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării și acuzat de lipsă de reglementare pentru conflicte de interese. Cotidianul Bursa a considerat că și acest avertisment a venit doar ca urmare a sesizării unor acționari SIF a organismului european de securitate și autoritate a pieței – ESMA (European Security and Markets Authority).

În comparație cu oameni de afaceri detestați de Victor Ponta care sunt amendați chiar și de două ori pentru întârzieri de depunere de acte – este vorba de fiul regretatului om de afaceri Dan Adamescu, Alexander Adamescu.

Despre Bogdan Drăgoi, discipolul fostului președinte, Traian Băsescu

Traian Băsescu, Bogdan Drăgoi, Cristian Diaconescu la palatul Cotroceni, 3 decembrie 2013, Foto Agerpres

Bogdan Drăgoi a fost  secretar de stat în Ministerul Finanţelor, și ulterior ministru al Finanţelor în guvernul condus de Mihai Răzvan Ungureanu, apoi consilier personal al președintelui Traian Băsescu până la încheierea ultimului său mandat.

Tânărul demnitar a avut o ascensiune spectaculoasă, sursele RL spun că face parte din divizia ofițerilor acoperiți ai Serviciului Român de Informații Externe. De altfel acesta a și fost puternic susținut de Mihai Răzvan Ungureanu, fost șef al SIE.

Bogdan Drăgoi a absolvit Economia la Universitatea Tufts University, Fletcher din Boston, Massachusetts.

În perioada 2004-2006 Bogdan Drăgoi a fost acționar și vicepreședinte la Focus Sat, prima televiziune digitală din România, el ocupându-se de vânzarea firmei către UPC Romania.

Din 2006 a intrat în administrația publică și a fost pentru cinci luni (aprilie-septembrie) consilier la Ministerul Integrării Europene. În perioada septembrie 2006-noiembrie 2007 Bogdan Drăgoi a fost secretar de stat la Ministerul Finanțelor Publice.

Între noiembrie 2007 și iunie 2008, Drăgoi a fost Director General la Departamentul Economic al Primăriei Capitalei. Din ianuarie 2009 a devenit secretar de stat din Ministerul Finanțelor până în februarie 2012 când a fost numit ministrul al finanțelor, pierzând funcția în mai puțin de 3 luni ca urmare a căderii guvernului Ungureanu. Cu toate acestea a rămas, până la final consilierul președintelui Băsescu.

Bogdan Drăgoi este fiul lui Dan Drăgoi, un general în rezervă și devenit om de afaceri extrem de puternic de la începutul anilor ’90, considerat „mâna dreaptă” a lui Victor Stănculescu, conform Ziarului Financiar. Din anul 2000, Dan Drăgoi s-a apropiat de grupul lui Adriean Videanu, un important lider al Partidului Democrat Liberal. 

Riseproject.ro a desfășurat o amplă analiză despre grupul și cercul relațional al familiei Drăgoi cu ițe din sfera penalului.

Redacția
Redacțiahttps://romanialibera.ro
România Liberă este o publicație tipărită și online pentru politică, afaceri și avocați, care acoperă anunțuri pentru litigii majore, tranzacții și probleme de reglementare. A fost fondată în 1877, în România. RL este o publicație de ultimă oră și unul dintre cele mai cunoscute cotidiene la nivel mondial, în principal ca voce a opoziției împotriva autocraților și a fostei Securități. Printre autorii și cititorii noștri se numără cea mai mare organizație filantropă, Fundația pentru o Societate Deschisă din SUA, precum și editorialiști internaționali celebri, profesori de știință și de drept din întreaga lume. În 2009, RL publica săptămânal un supliment de opt pagini cu articole în limba engleză din New York Times, astăzi publică cele mai noi videoclipuri și știri Reuters. Cu sediul în București, RL numără în prezent 50 de colaboratori, agenți și jurnaliști.
Cele mai citite

Dan Podaru candidează din partea PER la funcția de primar al sectorului 1

Fostul consilier local Dan Podaru va fi candidatul Partidului Ecologist Român pentru funcția de primar al sectorului 1, după ce formațiunea sa politică, Alianța...

Rătăciri din necunoaștere

Necunoașterea nu are doar efectul banal al nepriceperii. Îl are adesea și pe cel al opunerii la adevăruri ale vieții și la fapte. Perseverența...

Israelul, atac cu rachete asupra Iranului

Israelul a lansat un atac asupra Iranului ca răzbunare pentru atacurile iraniene asupra teritoriului său de la sfârşitul săptămânii trecute, a declarat ABC News...
Ultima oră
Pe aceeași temă