21.4 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăȘtirile zileiBirchall, despre raportul GRECO: La Ministerul Justiţiei, noi o să ne facem...

Birchall, despre raportul GRECO: La Ministerul Justiţiei, noi o să ne facem propria analiză

“În legătură cu celelalte recomandări, vă rog să ne înţelegeţi, la Ministerul Justiţiei noi o să ne facem propria analiză, aşa după cum cred că fiecare instituţie menţionată în raportul GRECO trebuie să-şi facă propria analiză şi să tragă concuziile şi să ia măsurile care consideră că se impun”, a afirmat Birchall.

“Eu vreau să precizez că Ministerul Justiţiei, şi Guvernul prin Ministerul Justiţiei, a dat dovadă de transparenţă, a dat dovadă de bună credinţă şi de profesionalism şi în mai puţin de două săptămâni de când am primit rapoartele le-am şi tradus şi au fost publicate astăzi, aşa cum v-am precizat de la început, data şi roa fiind stabilite de comun acord cu secretariatul GRECO”, a declarat Ana Birchall.

Ea a spus că Ministerul Justiţiei va face propria analiză.

“Eu mă bucur că în raportul acesta un obiectiv important al Ministerului Justiţiei asumat pe perioada preşedinţiei noastre a fost şi noi am susţinut aderarea Uniunii Europene la GRECO în calitate de observator, eu pot să spun că acest obiectiv al Ministerului Justiţiei a fost îndeplinit. În legătură cu celelalte recomandări, vă rog să ne înţelegeţi, la Ministerul Justiţiei noi o să ne facem propria analiză, aşa după cum cred că fiecare instituţie menţionată în raportul GRECO trebuie să-şi facă propria analiză şi să tragă concuziile şi să ia măsurile care consideră că se impun”, a afirmat Birchall.

Ea a adăugat că atunci când va fi finalizată această analiză, consultând pe toţi cei care au un cuvânt de spus în buna funcţionare a justiţiei, va da dovadă de aceeaşi transparenţă.

Nivelul de conformare a României cu recomandările făcute rămâne “global nesatisfăcător”, iar GRECO este preocupat de ”tensiunile politice continue în România în ceea ce priveşte reformele sistemului judiciar, relevă Raportul referitor la Prevenirea corupţiei cu privire la membrii Parlamentului, judecători şi procurori, publicat marţi.

Recomandarea privind riscurile de slăbire a statutului procurorilor, în special a independenţei lor, nu a fost implementată, afirmă GRECO în Raportul de follow-up referitor la Raportul ad hoc privind România, făcut public marţi, care arată că puterea crescută a executivului în ceea ce priveşte numirile şi eliberările din funcţie ale procurorilor şi rolul redus al Preşedintelui României, în detrimentul principiului separaţiei şi echilibrului puterilor, reprezintă o potenţială ameninţare la adresa independenţei operaţionale a procurorilor şi poate împiedica lupta eficientă împotriva corupţiei în România.

GRECO a recomandat să fie abandonată crearea noii secţii speciale pentru investigarea infracţiunilor din justiţie, considerând-o ”o anomalie” a cadrului instituţional existent, care ar putea conduce la conflicte de competenţă şi ar putea fi folosită necorespunzător şi supusă unei ingerinţe nejustificate în procesul de justiţie penală. iar măsurile luate de autorităţile române sunt în deplină contradicţie cu recomandarea GRECO, ceea ce reprezintă o evoluţie profund îngrijorătoare. se arată în raport. 

Cele mai citite

Captive ideologiei, euroelitele nu sesizează declinul capitalismului

Revoluţia franceză a desfiinţat latifundiile feudale, în folosul unităților de producție burgheze. Comuniștii au distrus proprietatea privată pentru a crea omul nou, eliberat de...

Înscriere la facultate, înainte de absolvirea Bacalaureatului. Pentru cei care vor o carieră în dezvoltarea de jocuri video

BISM (Bucharest International School of Management) și Amber Studio, în colaborare cu prestigioasa Abertay University din Marea Britanie, pregătesc începând cu luna septembrie lansarea...

Mesajul premierului Marcel Ciolacu, la 20 de ani de la aderarea României la NATO

În cei 20 de ani de apartenenţă la NATO, România a devenit un pilon important şi şi-a consolidat poziţia în interiorul alianţei, respectându-şi angajamentele...
Ultima oră
Pe aceeași temă