6.5 C
București
vineri, 31 martie 2023
AcasăInternaționalBashar al-Assad și-a adus unchiul rebel acasă pentru a evita o condamnare...

Bashar al-Assad și-a adus unchiul rebel acasă pentru a evita o condamnare în Franța

Unchiul preşedintelui sirian Bashar al-Assad s-a întors la Damasc după 36 de ani de exil forţat în Franţa. Aici fusese condamnat în urmă cu o lună la patru ani de închisoare pentru spălare de bani şi deturnare de fonduri, a informat vineri presa proguvernamentală, notează AFP.

Rifaat al-Assad, în vârstă de 84 de ani, se prezintă ca un opozant al nepotului său Bashar al-Assad.
Unchiul actualului lider de la Damasc şi-a părăsit ţara natală în 1984, după o tentativă eşuată de lovitură de stat împotriva fratelui său Hafez, care a condus Siria înainte ca fiul său Bashar să îi urmeze la putere în 2000.

În Franța a fost găsit vinovat pentru spălare de bani și deturnare de fonduri publice siriene

Rifaat al-Assad a fost condamnat în septembrie în Franţa la patru ani de închisoare, precum şi la confiscarea unui patrimoniu evaluat la 90 de milioane de euro. El a fost găsit vinovat pentru spălare de bani organizată şi deturnare de fonduri publice siriene.

„Pentru a evita închisoarea în Franţa (…) preşedintele al-Assad a trecut peste ceea ce a spus şi a făcut Rifaat al-Assad şi i-a permis să se întoarcă în Siria”, potrivit jurnalului al-Watan.

Unchiul a sosit joi în Siria. El va trebui să stea departe de viaţa politică a ţării în război, a precizat publicaţia siriană, conform agerpres.ro.

El a suprimat o insurecție islamistă soldată cu zeci de mii de morți la Hama în 1982

Fost şef al forţelor de elită ale securităţii interne, Brigăzile de apărare, Rifaat al-Assad a participat printre altele la masacrul de la Hama în 1982, comis pentru a suprima o insurecţie islamistă şi care a făcut între 10.000 şi 40.000 de morţi, potrivit diverselor surse.

El este urmărit de justiția din mai multe state

În urma unei plângeri a asociaţiilor Transparency International şi Sherpa, justiţia franceză a anchetat începând din 2014 asupra patrimoniului colosal al lui Rifaat al-Assad.

Au fost confiscate bunuri materiale şi un patrimoniu imobiliar de lux. Ancheta a arătat că aceste bunuri erau deţinute de Rifaat al-Assad şi de rudele sale prin companii din Panama sau Liechtenstein, apoi transferate în Luxemburg.

Fostul demnitar sirian este, de asemenea, urmărit penal în Elveţia pentru crime de război comise în anii 1980. Ar putea fi judecat şi în Spania pentru suspiciuni mai largi de „bunuri obţinute ilegal” privind peste 500 de proprietăţi confiscate, în valoare de 691 de milioane de euro.

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Klaus Iohannis l-a primit la Cotroceni pe ministrul de Interne al Spaniei

Președintele României, Klaus Iohannis, l-a primit joi, 30 martie 2023, la Palatul Cotroceni, pe ministrul de interne al Regatului Spaniei, Fernando Grande-Marlaska Gómez, aflat...

Klaus Iohannis l-a primit la Cotroceni pe ministrul de Interne al Spaniei

Președintele României, Klaus Iohannis, l-a primit joi, 30 martie 2023, la Palatul Cotroceni, pe ministrul de interne al Regatului Spaniei, Fernando Grande-Marlaska Gómez, aflat...
Ultima oră
Pe aceeași temă