13.9 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăȘtirile zileiBashar al-Assad a ajuns în Oman pentru un nou început de apropiere...

Bashar al-Assad a ajuns în Oman pentru un nou început de apropiere cu țările arabe

Preşedintele sirian Bashar al-Assad a vizitat luni Sultanatul Oman, o premieră în doisprezece ani de război în Siria, într-un moment în care Damascul îşi intensifică încercările de apropiere de ţările arabe după cutremurul devastator, notează AFP.

Mediator discret, dar important pe scena diplomatică, Oman este una dintre puţinele ţări arabe, şi singura din Golf, care a menţinut mereu relaţii diplomatice oficiale cu Damascul de la începutul războiului din Siria în 2011.

“Sultanul (Haitham) şi preşedintele sirian au purtat discuţii oficiale”, a anunţat pe Twitter Ministerul de Externe de la Muscat.

Sultanul a reiterat “sincerele sale condoleanţe preşedintelui şi poporului sirian frate”, după cutremurul care a făcut peste 44.000 de morţi în Turcia şi Siria.

Sultanul Haitham l-a asigurat pe Bashar al-Assad de angajamentul său în “sprijinirea fraţilor săi pentru a depăşi repercusiunile acestui dezastru natural”, a adăugat ministerul pe Twitter, postând fotografii cu cei doi şefi de stat.

“Regiunea are acum multă nevoie de rolul jucat de Oman (…) pentru a consolida legăturile dintre statele arabe pe baza respectului reciproc”, a declarat Bashar al-Assad, care a salutat şi “politicile echilibrate” ale ţării, potrivit la un comunicat al preşedinţiei, conform agerpres.ro.

Bashar al-Assad este într-o vizită în Sultanatul Oman, el fiind oaspete și în Emiratele Arabe Unite în 2022

Vizite ale unor înalţi responsabili din ambele ţări au mai avut loc, dar aceasta este prima întâlnire oficială la acest nivel. Aceasta este a doua vizită a lui Bashar al-Assad într-o ţară arabă după Emiratele Arabe Unite în 2022.

Sultanatul Oman promovează o politică strictă de neingerinţă în problemele regionale, menţinând bune relaţii cu puteri rivale şi jucând adesea rolul de mediator.

Siria a fost exclusă din Liga Arabă la sfârşitul lui 2011 din cauza unei represiuni violente împotriva manifestaţiilor pro-democraţie, în contextul Primăverii Arabe, declanşând un război devastator.

După ani de boicot, mai multe ţări arabe şi-au arătat manifestat recent dorinţa de a se apropia de regimul lui Bashar al-Assad.

La sfârşitul lui 2018, Emiratele Arabe Unite şi-au redeschis ambasada la Damasc. Iar în martie 2022, Bashar al-Assad a făcut prima sa vizită într-o ţară arabă la Abu Dhabi, unde a fost primit de actualul preşedinte, Mohammed bin Zayed.

Potrivit analiştilor, Bashar al-Assad ar căuta să iasă din izolarea sa diplomatică profitând de emoţia şi de valul internaţional de solidaritate generat de cutremur.

Pe 7 februarie, preşedintele egiptean Abdel Fattah al-Sisi a discutat telefonic pentru prima dată pe omologul său sirian.

Sâmbătă, ministrul saudit de externe, prinţul Faisal bin Farhan, a vorbit despre “un consens în lumea arabă” că “statu-quoul nu funcţionează” în Siria, reaminteşte AFP.

Bashar al-Assad a fost invitat să viziteze Siberia

Media rusă a relatat despre vizita unui grup de parlamentari ruși la Damasc, imediat după „loviturile chirurgicale” ale coaliției SUA-Franța-Marea Britanie, ca răspuns la atacul chimic din Douma, de la 7 aprilie, comis de forțele guvernamentale.

Conform știrilor, parlamentarii ruși l-au găsit pe Assad într-o bună stare de spirit, acesta lăudând sistemele antiaeriene rusești pe care le-a achiziționat pe timpul URSS. Un fel de a transmite că Assad nu a dispus de sistemul antiaerian S-300, care apără anumite zone în Siria, controlate de ruși.

Și dintr-o dată știrea informează sec că Bashar al-Assad a acceptat invitația de a vizita regiunea Khanti-Mansi din Siberia, o provincie autonomă, bogată în petrol, care este principalul element economic al zonei.

O regiune, de altfel, cunoscută și pentru deportările practicate de Uniunea Sovietică. Nu se menționează când va efectua Assad vizita în Siberia și pentru câtă vreme!

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Ludovic Orban sare la gâtul lui Iulian Dumitrescu, preşedintele PNL Prahova: “Nesimțire sfidătoare!”

Iulian Dumitrescu, președintele PNL Prahova, inculpat pentru corupție și cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, continuă să surprindă....

Bătălia pentru Sectorul 1: imperativa coaliție anti-Clotilde

Se ascute lupta, odată cu nominalizarea lui Sebastian Burduja și a Gabrielei Firea, candidați separați ai coaliției PSD-PNL, pentru funcția de primar general al...

Ce priorități va avea Firea ca primar general: școli, transport, termoficare și spitale

Gabriela Firea, cea care este, din nou, candidatul PSD la funcția de primar general al Capitalei, a transmis un mesaj în care anunță ce...
Ultima oră
Pe aceeași temă