1.4 C
București
duminică, 16 ianuarie 2022
AcasăSportFotbalBalonul de AUR, un Eurovision fotbalistic cu final banal

Balonul de AUR, un Eurovision fotbalistic cu final banal

Balonul de AUR, cel mai prestigios premiu fotbalistic individual, decernat în fiecare an, a generat un scandal mediatic de amploare după ce a fost dat lui Lionel Messi.

Fotbalistul argentinian Lionel Messi a câştigat pentru a şaptea oară trofeul ”Balonul de Aur”, pentru cel mai bun jucător al anului, decernat, luni, la Paris, în cadrul galei organizate de revista France Football.


Messi (23 ani), care şi-a mărit astfel recordul de trofee pe care îl deţinea (2009, 2010, 2011, 2012, 2015, 2019, 2021), s-a impus în duelul său cu atacantul polonez Robert Lewandowski (Bayern Munchen) şi cu italianul de origine braziliană Jorginho (Chelsea). Lionel Messi, atacantul argentinian care a trecut în această vară de la Barça, clubul la care a crescut, la PSG, a fost încoronat luni seară pentru a 7-a oară cu trofeul Balonul de Aur „France Football” 2021.


Argentinianul a câștigat anul acesta Copa America în calitate de căpitan al naționalei Argentinei, înainte de a se transfera la Paris Saint Germain.


La ceremonie, Messi a fost prezent alături de întreaga sa familie, inclusiv cei 3 băieți ai săi. Locul doi a fost ocupat de Robert Lewandowski, urmat pe 3 de Jorginho.
”Felicitări Leo Messi pentru încă un Balon de Aur. Fără îndoială este un omagiu corect pentru un talent fără pereche. De şapte ori. Multe mulţumiri”, a declarat Pele, triplu campion mondial (1958, 1962, 1970) pe reţelele de socializare.


Și învinsul Robert Lewandowski a găsit puterea și eleganța să-l felicite pe Lionel Messi.
„Felicitări, Lionel Messi și Alexia Putellas, câștigătorii «Balonului de Aur 2021», felicitări, de asemenea, tuturor jucătorilor nominalizați! Eu am câștigat titlul de cel mai bun atacant, dar niciun jucător nu poate primi un premiu individual fără o echipă foarte puternică și fani devotați alături de el. Mulțumesc pentru sprijin!”, se arată în mesajul postat de Robert Lewandowski.


Atacantul polonez a fost nevoit să se mulțumească cu titlul de cel mai bun atacant, categorie inventată de organizatori în acest an, probabil pentru a-i împăca pe ambii jucători.

În ultima perioadă, Balonul de Aur și-a pierdut mult din credibilitate, mulți fiind de părere că prestigiosul trofeu a devenit doar un premiu de popularitate, fără foarte mare legătură cu realitatea din teren. Așa s-a explicat ultimul Balon de Aur câștigat de Messi în 2019, în detrimentul lui Van Dijk, care avusese un an fabulos.


Duelul între Lionel Messi și Robert Lewandowski a fost unul palpitant, nu numai în teren, dar și la casele de pariuri.


Cu 10 zile înaintea decernării Balonului de Aur 2021 la Paris, cotele se schimbaseră din nou în favoarea lui Robert Lewandowski, ale cărui cote au scăzut de la 2.00 la 1.80, iar ale lui Lionel Messi crescuseră de la 1.65 la 2.00.
Cu câteva ore înaintea decernării Balonului de Aur, casele de pariuri îl plasau ca favorit pe Messi, conform cote-pariuri.ro.

Balonul de AUR dat lui Lionel Messi l-a dezamăgit profund pe Robert Lewandowski


Polonezul Lewandowski, dezamăgit că, în sezonul de excepție 2019-2020, nu a câștigat pentru că France Football a decis să nu mai acorde trofeul din cauza pandemiei a sperat până în ultima clipă la marele trofeu din 2021.
„ Am realizat că orice performanță, fie la club, fie la națională, este importantă pentru voturi. Întrebarea mea este: includem şi performanţele din 2020, când s-a anulat ceremonia? Am câștigat multe premii și cred că asta arată că pot să sper la Balonul de Aur. Ar fi cu siguranță o mare onoare să câștig. Sunt mândru și fericit să fiu pe lista de nominalizați. Sper că nu o să fie nimic politic implicat. Și că voturile o să fie în totalitate bazate pe performanțele de pe teren”, a spus Lewandowski pentru 90min.com.


Speranțe deșarte care s-au materializat doar în premiul de cel mai bun vârf al lumii.
France Football a fost serios zguduită de scandalul care a izbucnit după decernarea celui de al 7- lea trofeu lui Lionel Messi. Chiar dacă publicația nu poate fi acuzată de votul în sine al celor 180 de jurnaliști de pe tot globul, sistemul de acordare se cere a fi reformat.


Presa germană a luat foc, punctând că s-a ajuns la o simplă cursă de popularitate şi notorietate, în care contează prea puţin ce se realizează pe teren.
„Scandal, Lewandowski a fost tras pe sfoară”, notează Bild, care mai arată: „O asemenea alegere nu poate fi adevărată. De ce Messi din nou?”.


Fostul mare jucător al lui Bayern, Lothar Matthaus, câștigător de Balon de Aur acum 31 de ani, e convins la rândul său că rezultatul trebuia să fie cu totul altul.
„Sincer, nu mai înțeleg nimic. Cu tot respectul pentru Messi și pentru ceilalți mari jucători nominalizați, niciunul nu merita Balonul de Aur mai mult decât Lewandoswki”, a spus Matthaus pentru Sky Germania.


Așa cum de mulți ani Eurovisionul nu-și mai merită titlul de Campionat European de muzică, așa și Balonul de AUR a devenit un premiu pentru cei care se bucură de atenția sporită a presei și a marketingului sportiv.

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite
00:01:01

Flightradar urmărește avionul lui Djokovic care părăsește Australia

Serviciul global de urmărire al zborurilor Flightradar a urmărit zborul Emirates cu destinația Dubai, în care se afla Novak Djokovic. Avionul a decolat duminică, 16...
00:01:36

Prințul Harry contestă decizia guvernului Britanic privind securitatea familiei sale

Prințul Harry al Marii Britanii contestă decizia guvernului conform căreia nu ar trebui să primească protecție din partea poliției atunci când se află pe...

Scandal politic internațional. Președintele Serbiei afirmă că Djokovic a fost torturat în Australia

Un scandal politic internațional a pornit de la situația lui Djokovic în Australia. Preşedintele Serbiei, Aleksandar Vucic, a declarat pentru BBC că Novak Djokovici...
Ultima oră
Pe aceeași temă