23.5 C
București
vineri, 17 septembrie 2021

Avocatul Poporului cere explicații despre formarea completurilor de trei judecători

Șeful instituției Avocatului Poporului, Victor Ciorbea, a anunțat că a primit o serie de plângeri cu privire la completurile formate din trei judecători și că a cerut explicații despre această chestiune.

Victor Ciorbea a precizat, sâmbătă seară, la postul Antena 3, că după ce va analiza răspunsurile pe care le primește va decide dacă este cazul să sesizeze CCR.

„După pronunţarea CCR şi mai ales după motivarea deciziei de către Curte am primit mai multe sesizări referitoare la modul de constituire, la neconstituţionalitatea acestuia, a modului de reglementare a completurilor de 3 judecători de la Înalta Curtea şi unele care vizează alcătuirea completelor de la Curţile de apel şi alte instanţe”, a explicat Victor Ciorbea.

El a precizat că a analizat temeinicia petiţiilor şi că a cerut clarificări, pe acest subiect, de la instanţa supremă şi din partea CSM. Avocatul Poporului urmează să decidă dacă este cazul să sesizeze Curtea Constituţională în această chestiune.

„E vorba de analizarea petiţiilor, a temeiniciei şi aspectelor de neconstituţionalitate. Am avut întâlniri cu o parte dintre cei care au făcut petiţii. Iar săptămâna aceasta cu Dina Anghelescu, cu fostul preşedinte al Asociaţiei Procurorilor, domnul profesor Dima, cu domnul Toni Neacşu, cu domnul profesor Adrian Severin. Am discutat pe larg şi am ascultat argumentele dânşilor despre neconstituţionalitatea alcătuirii completurilor. În baza acestor discuţii, am formulat o adresă către ICCJ şi una către CSM prin care am solicitat să ni se răspundă la mai multe întrebări pentru a avea o imagine clară cu privire la cele invocate în petiţii şi cu privire la cele susţinute în mass-media privitor la constituţionalitatea alcătuirii completurilor de la ICCJ, a Curţilor de Apel şi celelalte instanţe din ţară. În funcţie de acestea vom adopta o decizie finală, dacă e cazul să ridicăm o excepţie de neconstitionalitate la Curtea sau dacă nu e cazul să facem lucrul acesta”, a explicat Avocatul Poporului.

Mihai Diac
Experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online, dintre care, din anul 2015, la ziarul "România liberă".
Ultima oră
Pe aceeași temă