Ei cer clarificarea situației legate de refuzul înmatriculării provizorii a autoturismelor utilizate de cabinetele de avocatură
Uniunea Națională a Barourilor din România (UNBR) a inițiat demersuri oficiale către Ministerul Afacerilor Interne (MAI), Direcția Generală Permise de Conducere și Înmatriculări (DGPCÎ), cerând clarificarea situației legate de refuzul înmatriculării provizorii a autoturismelor utilizate de cabinetele de avocatură, se arată într-un comunicat de presă.
Refuzul contravine legislației
Problemele au apărut în urma aplicării Ordinului MAI nr. 181/2024, care prevede că doar persoanele fizice sau juridice cu patrimoniul propriu, pot fi titulari ai certificatului de înmatriculare. UNBR subliniază că interpretarea, conform căreia cabinetele de avocatură nu ar avea patrimoniu propriu, este eronată și contravine prevederilor legale.
Potrivit art. 5, alin. 10 din Legea nr. 51/1995, formele de exercitare a profesiei de avocat pot constitui un patrimoniu propriu, iar acesta este înregistrat în Registrul electronic al evidenței patrimoniului de afectațiune al avocaților, având efecte legale de opozabilitate față de terți. De asemenea, Codul Civil (art. 188) recunoaște entitățile care îndeplinesc condițiile legale drept persoane juridice, chiar dacă nu sunt declarate explicit astfel.
UNBR cere intervenția MAI
UNBR a solicitat MAI să clarifice interpretările aplicabile în teritoriu și să ia măsuri pentru respectarea drepturilor legale ale cabinetelor de avocatură. În opinia UNBR, refuzul înmatriculării și a încălcării drepturilor profesionale este susceptibil de atac în instanța de contencios administrativ.
Uniunea Națională a Barourilor din România declară că aceste dificultăți administrative trebuie soluționate rapid, pentru a asigura cabinetelor de avocatură un tratament legal echitabil și conform cu legislația în vigoare.