2.1 C
Bucharest
Monday, 4 December 2023
HomeSocialAvertisment legumicultor: În zece ani, o să mai avem doar piețe de...

Avertisment legumicultor: În zece ani, o să mai avem doar piețe de weekend ca în Vest

Un cunoscut producător de legume din localitatea Perișor din Dolj cu doctorat în domeniu, Marian Baronescu, spune că în 7-10 ani vor dispărea piețele așa cum le știm acum, pe fondul expansiunii rețelelor moderne de magazine, și vom ajungem să avem doar piețe de weekend ca în Vest.

Totul pornește de la politica greșită a autorităților române care au permis construirea de hipermarketuri în centrul orașelor în loc de periferie și, mai mult, chiar în apropierea piețelor, ceea ce a reprezentat o lovitură grea pentru producătorii români, spune legumicultorul oltean.

‘’Vom ajunge ca în Vest, unde sunt piețe de weekend. E simplu, din moment ce ți-ai făcut o rețea vastă de magazine – supermarketuri, hipermarketuri, mall și ai tot timpul reclamă la televizor. Nu vi se pare că suntem o țară de nebuni? Suntem o țară de consumatori. În ce țară mare din lume sunt hipermarketuri și centre mari în centrul orașului? Nicăieri. În Vest, există magazine de săptămână la marginea orașului’’, a declarat pentru Ziarul Puterea Marian Baronescu.

Legumicultorul spune că în timp ce toată lumea se vaită de locuri de parcare, iar locurile de joacă pentru copii și spațiile verzi sunt din ce în mai puține, orașele se aglomerează, iar supermarketurile apar precum ciupercile după ploaie la intersecții, ba chiar și în vecinătatea piețelor.

Baronescu, de exemplu, a vândut până nu demult într-o piață de cartier din Craiova, înconjurată de nu mai puțin de șase hipermarketuri, în prezent, așa că știe cel mai bine cum a fost afectată activitatea producătorilor, pentru că a șimțit-o pe pielea lui. Dacă în vremurile bune vindea și două tone de castraveți pe zi la o singură masă, în ultimii ani ajunsese la 100 kilograme pe zi.

‘’Mi-am dorit din tot sufletul să fiu cât mai aproape de consumator, să nu iau legătura cu hipermarketurile niciodată, le-am urât din tot sufletul, dar de când cu pandemia, când s-au închis piețele, am ajuns să lucrăm cu hipermarketurile, acum începem cu al doilea lanț’’, a mai afirmat Baronescu.

Legumicultorul administrează circa 2 hectare de legume, din care 1,5 hectare reprezintă culturi în spații protejate, acoperind o gamă largă de produse, de la salată, tomate, castraveți, ardei gras, capia, gogoșar și până la pepene galben pe verticală.

Citește articolul integral pe Puterea.ro!

Redacția
Redacțiahttps://romanialibera.ro
România Liberă este o publicație tipărită și online pentru politică, afaceri și avocați, care acoperă anunțuri pentru litigii majore, tranzacții și probleme de reglementare. A fost fondată în 1877, în România. RL este o publicație de ultimă oră și unul dintre cele mai cunoscute cotidiene la nivel mondial, în principal ca voce a opoziției împotriva autocraților și a fostei Securități. Printre autorii și cititorii noștri se numără cea mai mare organizație filantropă, Fundația pentru o Societate Deschisă din SUA, precum și editorialiști internaționali celebri, profesori de știință și de drept din întreaga lume. În 2009, RL publica săptămânal un supliment de opt pagini cu articole în limba engleză din New York Times, astăzi publică cele mai noi videoclipuri și știri Reuters. Cu sediul în București, RL numără în prezent 50 de colaboratori, agenți și jurnaliști.
Cele mai citite

Păcatele lui Kissinger

„Despre morți numai de bine” – ne îndeamnă un vechi obicei creștin. Ca unii care i-am lăudat lui Henry Kissinger abilitățile diplomatice, în strategia...
Ultima oră
Pe aceeași temă