23.4 C
București
duminică, 3 iulie 2022
AcasăȘtiințăAstronauții primei misiuni în întregime private au ajuns pe Staţia Spaţială Internaţională...

Astronauții primei misiuni în întregime private au ajuns pe Staţia Spaţială Internaţională (ISS)

Echipajul primei misiuni în întregime private pe Staţia Spaţială Internaţională (ISS) a sosit sâmbătă la avanpostul orbital după un zbor de peste 20 de ore, după cum au arătat imagini în direct transmise de agenţia spaţială americană NASA.

Călătorii spaţiali s-au confruntat cu o aşteptare neplanificată de aproximativ 45 de minute la o distanţă de 20 de metri de ISS din cauza unei probleme la o cameră video necesară pentru manevra de andocare, relatează DPA.

Misiunea Ax-1 a decolat vineri de la Cape Canaveral, în Florida, la bordul unei capsule spaţiale Crew Dragon, propulsată de o rachetă Falcon 9.

Aceasta a transportat primul echipaj complet privat, format din astronautul hispano-american Michael Lopez-Alegria, antreprenorul american Larry Connor, antreprenorul şi pilotul israelian Eytan Stibbe şi investitorul canadian Mark Pathy.

Misiunea este condusă de compania privată de zboruri spaţiale Axiom, de agenţia spaţială americană NASA şi de compania SpaceX a miliardarului Elon Musk, care este şi directorul Tesla.

Cei patru membri de la bord urmează să rămână pe ISS timp de aproximativ o săptămână şi să efectueze experimente ştiinţifice.

Şeful NASA, Bill Nelson, a salutat lansarea ca fiind începutul unei „noi ere”, aducând un omagiu pentru ceea ce el a descris drept o „lansare istorică”, conform agerpres.ro.

Călătoria primei misiuni în întregime private către ISS este punctul culminant al unor ore lungi de pregătire, planificare și dedicare

”Această călătorie este punctul culminant al unor ore lungi de pregătire, planificare şi dedicare din partea echipajului şi a întregii echipe Axiom Space, a partenerilor noştri de la SpaceX şi, bineînţeles, un merit al viziunii NASA de a dezvolta o prezenţă durabilă pe orbita joasă a Pământului”, a declarat şeful Axiom Space, Michael Suffredini.

Echipajul privat urmează să se întâlnească cu astronautul german Matthias Maurer, care se află pe ISS din noiembrie şi care este programat să rămână acolo până la sfârşitul lunii aprilie.

În prezent pe ISS se mai află astronauţii americani Thomas Marshburn, Raja Chari şi Kayla Barron şi trei cosmonauţi: Oleg Artemiev, Denis Matveev şi Serghei Korsakov.

Copiloţii Axiom au plătit fiecare aproximativ 55 de milioane de dolari pentru acest zbor, potrivit presei.

Axiom Space a fost fondată de fostul director executiv al NASA Suffredini şi de antreprenorul iraniano-american Kam Ghaffarian în 2016.

Compania se poziţionează ca un jucător important pe piaţa spaţială în viitor, plănuind propria staţie spaţială comercială.

NASA a încheiat deja un contract cu compania pentru a construi un modul comercial al ISS.

Comandantul Axiom Space, Lopez-Alegria, s-a distanţat de termenul de „turişti spaţiali” înainte de misiune, spunând că nu este vorba de o vacanţă pentru echipaj.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă