Ministerul Afacerilor Interne (MAI) anunță că aplicația pentru noua carte electronică de identitate (CEI) poate fi descărcată și instalată pe laptop sau PC.
Potrivit unui comunicat oficial, aplicația facilitează explorarea beneficiilor noii cărți electronice de identitate.
„Deţinătorii de cărţi electronice de identitate (CEI) pot explora beneficiile noului document de identitate cu ajutorul aplicaţiei dedicate CEI, care poate fi descărcată de pe portalul HUB de servicii electronice al MAI, prin accesarea următorului link: https://hub.mai.gov.ro/aplicatie-cei. Pentru a veni în sprijinul utilizatorilor, pe HUB-ul de servicii electronice al MAI a fost publicat un Ghid pentru utilizarea aplicaţiei dedicate cărţii electronice de identitate. Menţionăm faptul că aplicaţia se instalează doar pe o staţie de lucru PC sau laptop”, precizează MAI.
Ce funcții oferă aplicația CEI
Noua aplicație permite utilizatorilor să vizualizeze informațiile personale înscrise pe cartea electronică de identitate, inclusiv domiciliul și reședința.
Totodată, utilizatorii se pot autentifica în diverse sisteme informatice și pot semna electronic documente cu semnătura electronică avansată, certificată de MAI, care are aceeași valoare legală ca semnătura olografă.
Aplicația oferă și opțiunea de vizualizare a certificatelor digitale emise de MAI stocate pe CEI și permite resetarea codurilor PIN pentru autentificare și semnare, funcție utilă în cazul uitării acestora.
Pentru utilizarea aplicației este necesar un cititor de carduri integrat sau conectat extern la laptop sau PC.
Viitorul cărții electronice de identitate
Specialiștii MAI dezvoltă o nouă aplicație care va transforma cartea electronică de identitate într-un document digital accesibil pe smartphone.
Acest serviciu face parte din proiectul D4eID – Digitalizare pentru promovarea cărții de identitate, finanțat prin PNRR, și se estimează că va fi finalizat până în mai 2026.
Noutăți privind atestarea domiciliului online
Începând cu data de 10 iunie, utilizatorii HUB-ului de servicii electronice vor putea obține online certificate care atestă domiciliul sau reședința.
Aceste certificate vor fi semnate electronic de Direcția Generală pentru Evidența Persoanelor și vor putea fi transmise pe email către orice persoană juridică sau fizică interesată.
Inițial, certificatul va fi disponibil în limba română, urmând ca ulterior să fie lansată o versiune multilingvă recunoscută în Uniunea Europeană.
Avantajele cărții electronice de identitate
- Dimensiune standardizată, similară cardurilor bancare, conform normelor europene
- Elemente avansate de securitate împotriva falsificării și furtului de identitate
- Posibilitatea utilizării ca document de călătorie în anumite condiții
- Acces facil la servicii electronice și posibilitatea semnării electronice
Prima carte electronică de identitate este emisă gratuit cetățenilor români începând cu vârsta de 14 ani, în limita fondurilor disponibile prin PNRR. Cetățenii pot solicita noul document chiar dacă actualul buletin, model 1997, este încă valabil.
Pentru detalii despre avantajele și utilizarea cărții electronice de identitate, se poate accesa pagina oficială: https://carteadeidentitate.gov.ro/.
Urmărește România Liberă pe Google News, Linkedin, Twitter, Facebook și Youtube.