3.9 C
Bucharest
Wednesday, 6 December 2023
HomePoliticăAnaliză: Singura șansă a lui Ciolacu la prezidențiale. Cu ce candidat ar...

Analiză: Singura șansă a lui Ciolacu la prezidențiale. Cu ce candidat ar câștiga PSD alegerile

Sunt ultimele luni decisive în care partidele politice se gândesc ce candidat să trimită în fața electoratului pentru a primi voturile necesare pentru fotoliul de la Cotroceni. De cel puțin două decenii PSD nu a mai avut un câștigător la alegerile prezidențiale, iar acum această misiune trebuie să fie una posibilă.

Între timp se fac sondaje peste sondaje, multe dintre ele comandate chiar de partidele politice, însă mulți așteaptă chipuri noi și chiar se fac scenarii.

Actualul secretar general adjunct al NATO Mircea Geoană este prima opţiune pentru alegerile prezidenţiale, din postura de candidat independent, având aproximativ un sfert din intenţiile de vot, urmat în ordine de Marcel Ciolacu, George Simion, Nicolae Ciucă, Diana Şoşoacă, Cătălin Drulă, Dacian Cioloş, Kelemen Hunor, relevă datele unui sondaj realizat de INSCOP.

,,Rezultatele INSCOP nu arată ceva fundamental deosebit față de ceea ce am sesizat că analiști, în ultimele luni, pe fond de polarizare publică crescută, dublată de nervozitatea fiscală din ultimele săptămâni. Este normal că apetitul pentru un candidat independent să crească. Acel candidat independent, Mircea Geoană, era de ceva timp unul dintre puținii operatori politici, fie și pe moment în afară României, care are atractivitate acasă, al doilea actor major “extern” fiind doamna Kovesi.”, ne-a declarat analistul politic Radu Magdin.

Sondajul include şi întrebări referitoare la variante pentru turul al ll-lea al scrutinului prezidenţial, liderul AUR George Simion fiind învins într-un scrutin în care contracandidaţi ar fi Mircea Geoană, Marcel Ciolacu sau Nicolae Ciucă.

George Simion a anunțat că nu știe dacă va candida, pentru că totul depinde de rezultatele de la ”europarlamentare”.

”După alegerile europarlamentare, în funcție de rezultate, în funcție de candidați”, a fost mesajul lui George Simion.

Radu Magdin, analist politic

,,Sondajul INSCOP se uită la opțiunile masculine, cu podiumul aferent. Mircea Geoană, dacă ar fi adoptat de către PSD, are șanse considerabile să fie președintele România. E greu însă fără această adopție, indiferent că este una tactică sau strategică, dată de dorința de a avea și președinte și premier sau de faptul că premierul Ciolacu în vara/toamna anului viitor consideră că nu are șanse suficiente de a fi președintele României (în funcție și de ceilalți contracandidați). Dacă PSD și liderul sau consideră că nu este nevoie să adopte un candidat din afară partidului, chiar și fost membru cum este dl. Geoană, în contextul cu pricina este puțîn probabil că secretarul adjunct Nato să între în turul 2, in ciuda acestei favorabilitati. Mai degrabă, atunci, mergem spre un alt scenariu, indiferent că este vorba de un alt candidat PNL precum Ciucă, Boc, Hellvig sau cineva nou adoptat de ei, sau de un candidat, surpriză sau nu, AUR.”, este de părere Radu Magdin.

Scorul cel mai strâns ar fi în cazul în care în turul al doilea funcţia prezidenţială ar fi disputată de Nicolae Ciucă şi George Simion, scorul fiind 52,2% – 47,8%, în favoarea liderului liberal.

Alte două variante sunt  cele ale unui tur ll Emil Boc – Marcel Ciolacu, cu un rezultat foarte strâns în favoarea lui Boc, diferenţa fiind de sub un procent, 50,4% – 49,6% sau Mircea Geoană – Emil Boc, de această dată câştigător fiind dat Mircea Geoană, cu 59,9%- 40,1%.

”Pentru intenţia de vot în turul 1 am luat în considerare mai multe nume despre care s-a vehiculat în spaţiul public că ar putea candida, indicând şi partidul, alianţa sau după caz, statutul de independent al personalităţilor măsurate. De asemenea, pentru variantele de tur 2 am testat mai multe scenarii, măsurând însă doar potenţialul personal al fiecărui candidat, fără a mai indica un partid sau o alianţă de partide care l-ar susţine pe acel candidat. În cercetările sociologice din lunile următoare vom testa şi alte nume de potenţiali candidaţi la alegerile prezidenţiale, în funcţie de evoluţia dezbaterii publice pe acest subiect. Concluziile principale pe care le putem observa din aceste date sunt: preferinţa în premieră pentru un candidat independent care modifică semnificativ performanţa celorlalţi candidaţi susţinuţi de un partid, procentul de 70% pe care îl adună în primul tur candidaţii cu profil democratic-moderat, respectiv procentul de 30% pe care îl adună candidaţii cu profil radical.”, explică directorul general al INSCOP Research, Remus Ştefureac.

Și totuși, Marcel Ciolacu are o singură șansă de a fi președintele țării, spun analiștii politici.

,,Ciolacu are șansă de a fi Președintele țării, dar contează mult contracandidatul sau contracandidata, căci orice Premier care intră în cursa de Președinte are parte inevitabil de un val de negativitate dat de impactul guvernării asupra populației.”, ne-a mai spus analistul politic Radu Magdin.

Sondajul de opinie a fost realizat de INSCOP Research la comanda News.ro. Datele au fost culese în perioada 15 – 22 septembrie, prin metoda CATI (interviuri telefonice). Volumul eşantionului simplu, stratificat, este de 1550 de persoane, reprezentativ pe categoriile sociodemografice semnificative (sex, vârstă, ocupaţie) pentru populaţia neinstituţionalizată a României, cu vârsta de 18 ani şi peste. Eroarea maximă admisă a datelor este de ± 2.49 %, la un grad de încredere de 95%.

Cristina Corpaci
Cristina Corpaci
În presă din 2004. Am trecut pe rând de la reporter TVR, la Realitatea TV, Aleph TV și B1 TV. În presa online am lucrat la Rol.ro, Realitatea.net, mediafax.ro. Din iulie 2021 m-am alăturat echipei România Liberă, unde sunt editor și editorialist economic. Sunt doctorandă în Științele Comunicării la SNSPA, iar tema mea de cercetare este despre criza alimentară.
Cele mai citite

România ar fi forțat să fie pe ordinea de zi a Consiliului JAI de marți pentru un vot cunoscut deja

Dacă România ar fi forțat să fie pe ordinea de zi a Consiliului JAI de marți ar fi riscat să obțină un vot pe...

Ce este și cum arată “lerul” – Puțină lume știe ce reprezintă și la ce era utilizat în trecut

Ce este și cum arată "lerul" - Puțină lume știe ce reprezintă și la ce era utilizat în trecut

Montarea unui acoperiș: Pașii cheie pe care trebuie să-i cunoașteți

Montarea unui acoperiș este un proces complex și esențial pentru integritatea și durabilitatea unei locuințe. Este important să înțelegeți pașii cheie ai acestui proces...
Ultima oră
Pe aceeași temă