25.7 C
București
sâmbătă, 21 iunie 2025
AcasăEconomieEconomie internăANAF verifică vânzările online: Cine trebuie să-și declare veniturile

ANAF verifică vânzările online: Cine trebuie să-și declare veniturile

Dacă vindeți produse online sau chiar dacă ați cumpărat de la persoane fizice, ați putea fi contactat de ANAF. Autoritățile fiscale au început verificări ample privind veniturile obținute din vânzările online, iar peste 11.000 de persoane au primit deja notificări, anunță instituția.

ANAF a identificat persoane și firme care au înregistrat încasări de milioane de lei din vânzarea de produse – de la cosmetice și electronice, până la telefoane mobile – fără a declara aceste venituri.

Totuși, nu orice vânzare trebuie raportată. Persoanele care își vând obiectele personale, cum ar fi haine sau electrocasnice second-hand, nu sunt obligate să declare aceste venituri.

În schimb, cei care desfășoară o activitate constantă de comerț online și urmăresc obținerea unui profit trebuie să respecte reglementările fiscale.

Cum se declară veniturile din vânzările online?

Cei care desfășoară o afacere prin vânzări online trebuie să aibă o formă legală, cum ar fi un PFA sau o firmă.

Dacă o persoană testează o idee de afacere, cum ar fi realizarea de lumânări, haine sau alte produse handmade, poate opta pentru depunerea Declarației Unice, care trebuie completată până pe 25 mai pentru veniturile obținute în anul anterior.

În acest formular se introduc datele personale, veniturile realizate și se selectează categoria „venituri din activități independente”, pentru care se plătește un impozit de 10%.

Cum identifică ANAF vânzătorii care nu își declară veniturile?

ANAF nu stabilește un prag minim de venituri pentru a iniția verificări. Inspectorii analizează dacă activitatea de vânzare este una constantă și generează venituri semnificative.

Pentru a identifica vânzătorii care nu își declară veniturile, ANAF colaborează cu firmele de curierat, care, din 2023, sunt obligate să raporteze toate expedițiile realizate prin plata ramburs.

De asemenea, sunt verificate conturile bancare și informațiile furnizate de platformele de vânzare online.

Și cumpărătorii pot fi verificați de ANAF

Chiar și cei care au achiziționat produse de la persoane fizice pot primi întrebări din partea ANAF, în cadrul acestor controale.

În plus, clienții care cumpără de la vânzători neînregistrați nu beneficiază de protecție legală în cazul retururilor sau al reclamațiilor privind calitatea produselor.

Urmărește România Liberă pe Google NewsLinkedinTwitterFacebook și Youtube.

Narcis Rosioru
Narcis Rosioruhttps://www.romanialibera.ro
Narcis Roșioru, născut în 1989, este un profesionist în comunicare și mass-media din București. Începând cu 1 iulie 2024, s-a alăturat echipei România Liberă. Anterior, Narcis a avut diverse roluri în mass-media, inclusiv editor web și specialist în social media la Europa FM, reporter la Fanatik.ro și producător video la Mediafax Group. A fost și redactor-șef la TeoTrandafir.com, unde a coordonat echipa editorială și gestionat pagina de Facebook. Narcis are o diplomă de master în Tehnici de Comunicare și Producție Mass-Media de la Universitatea Dunărea de Jos din Galați, unde a obținut și diploma de licență în Jurnalism.
Cele mai citite

Anchetă într-o școală din Dolj: Elevi puși să care moloz în schimbul unei medii de trecere

Un caz revoltător a fost semnalat în localitatea Apele Vii, județul Dolj, unde mai mulți elevi de clasa a VII-a ar fi fost puși...

Lider de rang înalt al Forței Quds, eliminat de Israel într-un atac aerian în Iran

Ministrul apărării israelian, Israel Katz, a confirmat că Said Izadi, șeful diviziei palestiniene a Forței Quds – componentă a Gărzilor Revoluționare Iraniene – a...

Dominic Fritz, validat oficial ca președinte al USR: „Suntem într-o criză profundă, dar putem construi împreună”

Congresul Uniunii Salvați România (USR), desfășurat sâmbătă, a validat alegerea lui Dominic Fritz în funcția de președinte al partidului. La eveniment a participat și...
Ultima oră
Pe aceeași temă