Dacă vindeți produse online sau chiar dacă ați cumpărat de la persoane fizice, ați putea fi contactat de ANAF. Autoritățile fiscale au început verificări ample privind veniturile obținute din vânzările online, iar peste 11.000 de persoane au primit deja notificări, anunță instituția.
ANAF a identificat persoane și firme care au înregistrat încasări de milioane de lei din vânzarea de produse – de la cosmetice și electronice, până la telefoane mobile – fără a declara aceste venituri.
Totuși, nu orice vânzare trebuie raportată. Persoanele care își vând obiectele personale, cum ar fi haine sau electrocasnice second-hand, nu sunt obligate să declare aceste venituri.
În schimb, cei care desfășoară o activitate constantă de comerț online și urmăresc obținerea unui profit trebuie să respecte reglementările fiscale.
Cum se declară veniturile din vânzările online?
Cei care desfășoară o afacere prin vânzări online trebuie să aibă o formă legală, cum ar fi un PFA sau o firmă.
Dacă o persoană testează o idee de afacere, cum ar fi realizarea de lumânări, haine sau alte produse handmade, poate opta pentru depunerea Declarației Unice, care trebuie completată până pe 25 mai pentru veniturile obținute în anul anterior.
În acest formular se introduc datele personale, veniturile realizate și se selectează categoria „venituri din activități independente”, pentru care se plătește un impozit de 10%.
Cum identifică ANAF vânzătorii care nu își declară veniturile?
ANAF nu stabilește un prag minim de venituri pentru a iniția verificări. Inspectorii analizează dacă activitatea de vânzare este una constantă și generează venituri semnificative.
Pentru a identifica vânzătorii care nu își declară veniturile, ANAF colaborează cu firmele de curierat, care, din 2023, sunt obligate să raporteze toate expedițiile realizate prin plata ramburs.
De asemenea, sunt verificate conturile bancare și informațiile furnizate de platformele de vânzare online.
Și cumpărătorii pot fi verificați de ANAF
Chiar și cei care au achiziționat produse de la persoane fizice pot primi întrebări din partea ANAF, în cadrul acestor controale.
În plus, clienții care cumpără de la vânzători neînregistrați nu beneficiază de protecție legală în cazul retururilor sau al reclamațiilor privind calitatea produselor.
Urmărește România Liberă pe Google News, Linkedin, Twitter, Facebook și Youtube.