Pe lista declarațiilor fiscale se regăsesc, printre altele, declaraţia informativă SAF-T și depunerea declarației speciale de TVA
Multe dintre cele 15.000 de notificări SAF-T trimise de ANAF au fost greșite, spun mulți specialiști. Vicepreședintele Corpului Experților Contabili și Contabililor Autorizați din România (CECCAR) a afirmat pentru hotnews.ro că ANAF ar trebui să fie pregătită de SAF-T.
“Teoretic, ANAF ar fi trebuit să fie pregătită pentru SAF-T, pentru că acest sistem de raportare peste trei luni va intra în funcțiune pentru toată lumea. Dacă ANAF nu e pregătită pentru SAF-T, avem o mare problemă și atunci poate că se impune o prorogare a termenului. Tot răul spre bine. Este evident că acum s-au făcut demersuri în a verifica, în a vedea unde sunt problemele”, a afirmat Șova.
Șova a mai declarat că oricine poate greși.
“Te mai trezești cu 15.000 de notificări care, o parte dintre ele, sunt nejustificate. Ok, facem un efort cu toții să învățăm împreună, dar nu cu atitudinea asta. Adică eu am greșit, mă penalizezi! Tu ai greșit. Mulțumim, ne iertați! Păi nu se poate așa”, a mai spus el pentru sursa citată.
„Poate că la o firmă mare că și-a pierdut contabilul 3 ore să verifice lucrul ăsta nu contează, dar contează la o firmă mică. Ai facturat 5 ore în plus? Pentru el contează că asta este situația. Trebuie să gândim și cum spune politica europeană: întâi la scară mică. Deci, când faci legile, te gândești întâi care este impactul la cei mici, că cei mari se adaptează și au resurse. Acolo e problema”, spune el.
Membrii CECCAR au fost instruiți de circa 2 ani pe SAF-T, conform declarațiilor sale.