0 C
București
miercuri, 20 noiembrie 2024
AcasăEconomieBani & AfaceriAmCham protestează la adresa taxei pe cifra de afaceri, care va afecta...

AmCham protestează la adresa taxei pe cifra de afaceri, care va afecta investițiile

În baza semnalelor primite de la companii şi a analizelor făcute, AmCham Romania atrage atenția că taxa pe cifra de afaceri va avea un impact negativ asupra economiei românești, din multiple motive.

Aceștia au enumerat mtiele pentru care Gyvernul ar trebui să evite aplicarea unei astfel de taxe.

Pentru companii, o astfel de taxă este o taxă pe investiții, nu pe cifra de afaceri, care va fi acoperită prin tăierea investițiilor. Deși companiile membre AmCham Romania au început anul optimiste, cu planuri de extindere și investiții atât pe termen scurt, cât şi mediu, diversele ipoteze de lucru vehiculate în spațiul public, lipsa de transparență şi dialog structurat pe măsuri concrete avute în vedere,  generează impredictibilitate pentru investitorii români şi străini deopotrivă. Planurile de investiții sunt momentan sistate-amânate.  

  • Dincolo de impactul la nivelul fiecărei afaceri, noua taxă va reduce potențialul României de a atrage noi investiții de amploare, cu valoare adăugată mare și afectează oportunitatea României de a deveni un hub regional pentru localizarea companiilor interesate să participe la reconstrucția Ucrainei. 
  • Preluarea unor măsuri fiscale aplicate în alte jurisdicții trebuie să țină cont şi de nivelul de digitalizare și de capacitatea de colectare a administrației. În lipsa unei performanțe la aceste capitole, introducerea unor taxe suplimentare tot asupra celor care plătesc deja, nu face decât să crească dezechilibrele, concurența neloială şi frustrarea în rândul bunilor platnici.

Camera de comerț româno americană face apel la Guvern să modernizeze și să digitalizeze administrația fiscală şi pentru închiderea tuturor căilor de abuz permise de legislația actuală.  

  • Pe lângă investiții, sever afectate de o eventuală taxă pe cifra de afaceri vor fi şi exporturile, capitol la care oricum România înregistrează dezechilibre majore şi în adâncire.
  • Totodată, start-up-urile vor fi printre cele mai afectate de o taxă pe cifra de afaceri, subminându-li-se puterea de capitalizare şi eforturile de internaţionalizare.
  • Nu în cele din urmă, deşi  conceptual este o taxă aplicată companiilor, taxa pe cifra de afaceri va afecta inevitabil şi consumatorii finali prin scăderea puterii de cumpărare şi creşterea inflaţiei. 

În analiza impactului unei companii în România şi în orice tară, trebuie avută în vedere întreaga amprentă fiscală, adică suma tuturor taxelor și impozitelor fiscale şi parafiscale plătite, nu doar impozitul pe profit care este doar o parte din poveste.  

AmCham Romania subliniază nevoia ca orice măsuri de politică fiscal-bugetară să asigure un echilibru între obiectivele de atingere a țintelor bugetare, echitate și asigurarea unui climat investițional predictibil, transparent și competitiv.  

În numele celor peste 540 de membri, companii americane, internaționale și românești, AmCham România urmărește dezbaterile pe marginea schimbărilor de politică fiscală și rămâne deschisă pentru un dialog de substanță pentru a transmite decidenților impactul măsurilor preconizate asupra economiei reale. 

AmCham Romania a fost înființată în anul 1993, și anul acesta aniversează 30 de ani de prezență și activitate în Romania.

În prezent, cele peste 530 de companii americane, internaționale și românești,  membre ale comunității AmCham România, fac posibilă implicarea AmCham în promovarea priorităților economice pentru multe domenii de activitate, prin grupuri de lucru specializate, precum: Piețe de Capital și Servicii Financiare, Guvernanță Corporatistă, Concurență și Ajutor de Stat,  Energie, Educație, Economie Digitală, Fiscalitate, Mediu , Piața Muncii, Sănătate,  Fonduri Europene, Achiziții Publice și Partneriat Public-Privat, Real-Estate și Turism.

Cei 530 de membri AmCham activează în 32 sectoare economice, asigură împreună peste 250.000 de locuri de muncă și au investit peste 20 miliarde euro în România.

Cifra de afaceri cumulată a membrilor AmCham se ridica la 65 miliarde euro (calculată cu rezultatele financiare raportate pentru 2021, cea mai recent disponibilă la momentul analizei).  Fiecare million de euro suplimentar la cifra de afaceri creează alte 10 locuri de muncă în economie. Valoarea adăugată generată de membrii AmCham, de 29,1 miliarde de euro reprezenta 12,1% din PIB-ul României în 2021.

Răzvan Zamfir
Răzvan Zamfir
Răzvan este în presă de două decenii, fiind jurnalist atât de presă scrisă cât și de online. Și-a început cariera scriind articolele la mașina de scris, fiind licențiat în filosofie. Și-a perfectat apoi cunoștințele în jurnalismul de business și financiar. Are în portofoliu nume mari de presă precum Bursa, Capital, Business Cover – pe care l-a coordonat, Economica sau Economedia. Este autor România Liberă din iulie 2023.
Cele mai citite

România primul loc în UE la exportul de grâu în 2024. Cum am depășit Franța și Germania la un loc

Exporturile de grâu moale ale Uniunii Europene de la începutul sezonului 2024/25, la 1 iulie, şi până la data de 17 noiembrie, au ajuns...

România primul loc în UE la exportul de grâu în 2024. Cum am depășit Franța și Germania la un loc

Exporturile de grâu moale ale Uniunii Europene de la începutul sezonului 2024/25, la 1 iulie, şi până la data de 17 noiembrie, au ajuns...

Ilie Bolojan confirmă că a vorbit cu Mircea Geoană și Elena Lasconi. Ce s-a stabilit în privința retragerii

Ilie Bolojan, candidat din partea PNL pentru funcţia de senator şi politicianul nominalizat de trei candidaţi la preşedinţie pentru funcţia de prim-ministru, afirmă că...
Ultima oră
Pe aceeași temă