29.3 C
București
joi, 16 septembrie 2021

Agentul CIA care a inspirat filmul ”Argo” a murit la 78 de ani

„Condoleanţele mele profunde pentru familia lui Tony Mendez”, a scris pe Twitter secretarul de stat american Mike Pompeo.

„Era un ofiţer al serviciilor de informaţii extrem de talentat. Scoaterea (ostaticilor) americani din Republica Islamică Iran în 1980 a fost doar una dintre numeroasele sale realizări”, a spus Pompeo înainte de a-l numi pe Mendez un „erou american”.

După ce s-a retras din CIA în 1990, Mendez a scris trei cărţi de memorii în legătură cu experienţele sale în cadrul agenţiei, inclusiv detalii despre planul său încununat de succes de a scoate şase diplomaţi americani din Ambasada SUA din Teheran în timpul crizei luării de ostatici care a durat 444 de zile, prezentându-i ca fiind o echipă de filmare canadiană.

Ben Affleck, care a regizat şi jucat rolul lui Mendez în filmul „Argo”, l-a numit pe fostul agent CIA „un adevărat erou american”.

„El nu a căutat niciodată lumina reflectoarelor pentru acţiunile sale, el a vrut doar să-şi servească ţara”, a scris Affleck pe Twitter.

Mendez a murit duminică de boala Parkinson, se arată într-un comunicat al familiei lui Tony Mendez, publicat de agentul lui literar Christy Fletcher.

Ultima oră
Pe aceeași temă