Agenția de evaluare financiară Moody’s a decis vineri să păstreze ratingul României la nivelul „Baa3”, însă a revizuit perspectiva de la „stabilă” la „negativă”.
Schimbarea este motivată de riscul deteriorării situației fiscale, în lipsa unor măsuri suplimentare de consolidare bugetară, potrivit marketscreener.com.
Moody’s estimează că deficitul bugetar va rămâne ridicat, ajungând la 7,7% din PIB în 2025, ceea ce va duce datoria guvernamentală la 68,5% din PIB până în 2028.
Datoria publică în creștere
Conform previziunilor agenției, datoria publică a României va atinge 59,3% din PIB la sfârșitul anului 2025 și va crește la 62,7% din PIB în 2026, comparativ cu 48,9% în 2023.
Pentru a îmbunătăți situația economică, România trebuie să implementeze reforma fiscală prevăzută în Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).
Totuși, Moody’s avertizează că efectele acestor măsuri ar deveni vizibile abia din 2026 și că deja există întârzieri semnificative în implementare.
Riscuri de retrogradare
Ratingul României ar putea fi redus dacă guvernul nu adoptă măsuri eficiente de consolidare fiscală sau dacă riscurile geopolitice se intensifică.
Moody’s era ultima dintre cele trei mari agenții de rating care menținea o perspectivă „stabilă” pentru România. Fitch și S&P au revizuit deja perspectiva la „negativă”, aducând țara tot mai aproape de categoria „nerecomandată pentru investiții”.
Urmărește România Liberă pe Google News, Linkedin, Twitter, Facebook și Youtube.