Două aeronave ale Forţelor Aeriene Române, un C-130 Hercules şi un AN-26, au decolat, sâmbătă, de pe Baza 90 Transport Aerian, cu destinaţia Erevan, Armenia, pentru a transporta prima tranşă din ajutoarele pe care România le trimite ca asistenţă internaţională cu titlu gratuit către această ţară, pentru sprijinirea populaţiei civile afectate de conflictul din regiune, informează Ministerul Apărării Naţionale (MApN), potrivit agerpres.ro.
Forţele Aeriene Române au planificat realizarea a şase curse pe această rută, în care vor fi transportate bunuri, constând în alimente neperisabile şi articole de cazarmament, cu o masă totală de aproximativ 9000 kg, asigurate din rezervele Administraţiei Naţionale a Rezervelor de Stat şi Probleme Speciale (ANRSPS), precizează comunicatul MApN.
„Misiunile de transport se execută în baza Mecanismului de Protecţie Civilă al Uniunii Europene, la solicitarea Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, în baza Hotărârii Comitetului Naţional pentru Situaţii de urgenţă nr. 35 din 2023”, se mai afirmă în comunicatul menţionat.
Uniunea Europeană îşi va dubla sprijinul umanitar pentru Armenia până la 10,4 milioane de euro, a anunţat, joi, preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.
Armenia cere ajutorul UE pentru refugiații din Nagorno-Karabah, potrivit Italiei
Armenia a cerut asistență Uniunii Europene pentru a o ajuta să facă față refugiaților care sosesc din Nagorno-Karabah de când Azerbaidjanul a preluat din nou controlul asupra regiunii săptămâna trecută, a declarat sâmbătă biroul premierului italian, notează Reuters.
Nagorno-Karabah este recunoscut la nivel internațional ca parte a Azerbaidjanului, dar este populat în principal de creștini armeni care au înființat autointitulata Republică Artsakh în urmă cu trei decenii, după un conflict etnic sângeros în urma prăbușirii Uniunii Sovietice.
Peste 100.000 de refugiați au sosit în Armenia de când Azerbaidjanul a lansat o operațiune militară pentru a recăpăta controlul asupra Nagorno-Karabah, a declarat vineri seara șeful Agenției ONU pentru refugiați (UNHCR).
Armenia a cerut UE adăposturi temporare și materiale medicale, a precizat biroul premierului italian într-un comunicat, adăugând că Roma lucrează pentru a stabili pacea în regiune.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!