2.5 C
București
sâmbătă, 23 noiembrie 2024
AcasăInternaționalAcord provizoriu privind o mai bună aplicare transfrontalieră a normelor de siguranță...

Acord provizoriu privind o mai bună aplicare transfrontalieră a normelor de siguranță rutieră

Comisia salută acordul politic la care au ajuns Parlamentul European și Consiliul, privind facilitarea aplicării normelor de circulație rutieră la nivel transfrontalier.

Normele actuale ale UE privind aplicarea transfrontalieră au contribuit la creșterea gradului de respectare a normelor de siguranță rutieră de către conducătorii auto nerezidenți.

Cu toate acestea, în 2019, aproximativ 40 % din infracțiunile transfrontaliere au fost comise cu impunitate, fie pentru că autorul infracțiunii nu a fost identificat, fie pentru că plata amenzii nu a fost executată.

Acordul de semnat ieri abordează aceste aspecte prin noi dispoziții care îmbunătățesc cooperarea dintre statele membre. Pe lângă schimbul automatizat de informații între autoritățile naționale, sunt introduse proceduri de asistență reciprocă pentru identificarea autorului infracțiunii și pentru aplicarea amenzilor.

Pe lângă infracțiunile cele mai frecvente și mai grave, cum ar fi excesul de viteză, conducerea sub influența alcoolului și a consumului de droguri, cooperarea dintre autoritățile naționale va acoperi, de asemenea:

  • coborâre și curse;
  • nepăstrarea unei distanțe suficiente față de vehiculul din față;
  • depășirea periculoasă;
  • parcarea periculoasă;
  • încălcarea uneia sau mai multor linii albe continue;
  • conducerea în direcție greșită;
  • nerespectarea normelor privind utilizarea coridoarelor de urgență;
  • nerespectarea restricțiilor de acces al vehiculelor legate de siguranța rutieră aplicate în zone precum zonele școlare, zonele pietonale și benzile pentru biciclete;
  • utilizarea unui vehicul supraîncărcat.

Statele membre vor raporta cu privire la aspectele referitoare la infracțiunile comise de conducătorii auto din țări terțe.

Un portal informatic le va oferi cetățenilor un acces facil la informațiile privind normele de siguranță rutieră în vigoare în fiecare stat membru, dar și la procedurile de recurs, precum și la amenzile aplicate, la sistemele de executare și la mijloacele disponibile pentru plata amenzilor.

Garanțiile pentru protecția datelor cu caracter personal sunt consolidate prin roluri și sarcini clare pentru administrațiile naționale în procedurile transfrontaliere de asigurare a respectării legii, prin dispoziții privind securitatea datelor, prin termene clare și prin orientări privind limbajul care trebuie utilizat atunci când comunică cu cetățenii.

Următoarele etape

Acordul politic la care s-a ajuns ieri trebuie acum adoptat în mod formal. După finalizarea acestui proces de către Parlamentul European și Consiliu, noile norme vor fi publicate în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene și vor trebui transpuse în legislațiile naționale în termen de doi ani și jumătate.

Urmărește România Liberă pe  XFacebook și Google News!

Redactia
Redactiahttps://romanialibera.ro
România Liberă este o publicație tipărită și online pentru politică, afaceri și avocați, care acoperă anunțuri pentru litigii majore, tranzacții și probleme de reglementare. A fost fondată în 1877, în România. RL este o publicație de ultimă oră și unul dintre cele mai cunoscute cotidiene la nivel mondial, în principal ca voce a opoziției împotriva autocraților și a fostei Securități. Printre autorii și cititorii noștri se numără cea mai mare organizație filantropă, Fundația pentru o Societate Deschisă din SUA, precum și editorialiști internaționali celebri, profesori de știință și de drept din întreaga lume. În 2009, RL publica săptămânal un supliment de opt pagini cu articole în limba engleză din New York Times, astăzi publică cele mai noi videoclipuri și știri internaționale. Cu sediul în București, RL numără în prezent 50 de colaboratori, agenți și jurnaliști.
Cele mai citite

Soldați nord-coreeni, pregătiți să lupte alături de Rusia împotriva Ucrainei, avertizează șeful Pentagonului

Mii de soldați nord-coreeni aflați în Rusia sunt pe punctul de a intra în luptele împotriva Ucrainei, a declarat Lloyd Austin, secretarul american al...

Avocații solicită clarificări din partea MAI privind dificultățile înmatriculării autoturismelor către cabinetele de avocatură

Ei cer clarificarea situației legate de refuzul înmatriculării provizorii a autoturismelor utilizate de cabinetele de avocatură Uniunea Națională a Barourilor din România (UNBR) a inițiat...

A murit Gabriel Cotabiță. Artistul avea 69 de ani

Doliu în muzică. Gabriel Cotabiţă, unul dintre cei mai îndrăgiţi cântăreţi de muzică uşoară din România, a murit, a anunţat compozitorul Ionel Tudor. Artistul...
Ultima oră
Pe aceeași temă