Un fost premier admite că a sacrificat sate românești pentru o capitală străină. Și tot ce-a urmat a fost tăcere.
Victor Ponta a reușit din nou să ne lase cu gura căscată. Într-un podcast, fostul premier a povestit aproape relaxat cum, în 2014, el și ai lui au decis să deschidă Porțile de Fier și să inunde sate românești, doar ca să nu fie afectată capitala Serbiei. Belgradul a fost salvat, dar românii din Clisura Dunării au plătit nota. Asta da politică externă pe banii și pământurile noastre.
Am preferat ca satele noastre să fie afectate decât Belgradul.
, a spus Ponta cu un zâmbet trist, ca și cum ar povesti despre o seară proastă la restaurant.
Și, ca tacâmul să fie complet, a recunoscut că a primit și cetățenia sârbă pentru „binele făcut”.
Între timp, zice că a renunțat la ea. Foarte bine, dar cu ce îi ajută asta pe cei care și-au văzut casele luate de ape?
În mai 2014, ciclonul Tamara făcea ravagii în sud-estul Europei. Serbia și Bosnia erau sub ape, dar și unele zone din România, mai ales pe Clisura Dunării. Și în loc să-și protejeze cetățenii, guvernul de atunci a luat o decizie „strategică”: hai să inundăm ce-i al nostru, că-i mai simplu.
Cine era la butoane atunci? Păi, fix gașca obișnuită:
• Victor Ponta – prim-ministru;
• Liviu Dragnea – ministrul Dezvoltării;
• Gabriel Oprea – Interne;
• Daniel Constantin – Agricultură;
• Attila Korodi – Mediu;
• Hunor Kelemen – Cultură;
• Și da, Doina Pană – ministru delegat la Ape, Păduri și Piscicultură.
Doina Pană? Da, aceeași la care Ponta i-a aruncat celebra replică în toiul unei vizite la inundații: „Tu ce faci, fă, Doina, aici? Aveai chef de niște inundații?”. Acum, în lumina noilor declarații, întrebarea capătă o ironie amară. Se pare că cineva chiar avea „chef” de inundații, dar cu scopuri mai înalte, se pare.
În spatele deciziei stă și Hidroelectrica, care gestiona Porțile de Fier. În acea perioadă, compania era în insolvență și avea ca administrator judiciar firma Euro Insol, condusă de Remus Borza. Nu e clar ce rol a avut exact Borza în această decizie, dar e greu de crezut că o astfel de manevră nu a trecut și prin biroul său. La nivel local, la Porțile de Fier, directorul Ioan Soloi era încă în funcție, urmat apoi de un interimat și de numirea lui Radu Nuță în iunie.
Totul a fost făcut în tăcere. Niciun comunicat, nicio hotărâre de guvern publică, nicio explicație pentru oamenii care și-au văzut curțile și casele sub apă. Iar acum, aflăm, că totul s-a făcut „pentru binele regiunii”. Poate și pentru niște puncte de imagine prin Balcani.
IGSU? La acea vreme era condus de colonelul Nicolae Cornea. Demisia fostului șef, generalul Ion Burlui, după dezastrul aviatic din Apuseni, a lăsat loc unei conduceri noi, dar la fel de tăcute. Nicio reacție nici de la Inspectorat, nici de la SRI, nici de la Parchetul General. Nimeni n-a întrebat nimic. De ce? Pentru că decizia venea de sus, iar când ordinul vine de la vârf, toți ceilalți tac.
Toată povestea ridică o întrebare simplă: cum e posibil să decizi, ca prim-ministru, să sacrifici teritorii și comunități fără să răspunzi în fața nimănui? Unde era legea? Unde era Constituția? Unde erau jurămintele alea cu „voi apăra interesele țării și ale poporului român”?
România are o problemă veche: liderii noștri cred că țara e un teren pe care îl pot rearanja după cum le convine. Să ne înțelegem: nu vorbim de o greșeală. Nu a fost o eroare de baraj sau o inundație spontană. A fost o decizie luată cu bună știință, cu acceptul unui guvern întreg și cu tăcerea tuturor instituțiilor care trebuiau să protejeze cetățenii.
Asta nu e doar cinism. E trădare. Trădare de încredere, de responsabilitate, de mandat. Și dacă nici pentru asta nu se deschide o anchetă, atunci la ce mai avem instituții?
Victor Ponta nu mai e premier. Dar vrea să revină, de data asta la Cotroceni. Candidatul care a recunoscut că a înnecat sate românești vrea să fie președintele tuturor românilor. Inclusiv al celor pe care i-a lăsat sub ape.
Poate că e momentul să întrebăm mai des: „Tu ce faci, fă, Justiție, aici?”
Mircea Dinescu vrea să-l dea în judecată pe Ponta
Scriitorul Mircea Dinescu a spus că îl dă în judecată pe Victor Ponta, după dezvăluirile privind inundarea satelor în 2014, pentru decizia de a inunda satele din România în favoarea Belgradului. El cere o despăgubire de un milion de euro. Dinescu susține că o să-i cheme şi pe oameni din comuna Rast, județul Dolj, care au suferit atunci din cauza inundaţiilor.
De altfel, Dinescu a precizat că statul român nu a refăcut satele distruse, ci George Becali a construit casele distruse, scrie News.ro. El a arătat că în mod normal, Ponta ar trebui să fie băgat şi la puşcărie pentru trădare naţională.
„Domnul Ponta este un mincinos, una la mână. Doi, e şi puţin ticălos, pentru ce a făcut el. Eu nu am ştiut până în ziua de astăzi că el e autorul acelei mârşăvii de a deschide Porţile de Fier ca să fie inundate satele româneşti, să nu se inunde Belgradul. În primul rând, domnul Ponta nu ştie legea vaselor comunicante. Belgradul este la 200 de kilometri de Porţile de Fier. (..) E o prostie. E analfabet şi aici. Într-adevăr, probabil s-ar fi inundat nişte sate sârbeşti, din zona Porţilor de Fier. Eu m-am trezit, într-adevăr, cu Dunărea crescută, a crescut într-o noapte 5 metri, şi a trebuit să mă urc într-o barcă şi să plec. (…) Vreme de două săptămâni am venit cu barca la coşmelia mea, cum zice Ponta”, a declarat Mircea Dinescu.