13.7 C
București
vineri, 22 octombrie 2021

A fost lovitură de stat în Republica Mali. Ce se întâmplă cu militarii români

„Militarii români aflați în Misiunea Multidimensională Integrată ONU de Stabilizare în Republica Mali (MINUSMA) sunt în siguranță și își desfășoară activitățile conform programului normal. Detașamentul Carpathian Pumas se află, de la începutul misiunii, în baza ONU Camp Castor, din Gao, aflată la o distanță de peste 1.000 de kilometri de capitala Bamako. Situația este în permanență monitorizată de conducerea Ministerului Apărării Naționale, care este în legătură atât cu militarii detașamentului românesc din Mali, cât și cu Organizația Națiunilor Unite”, a anunțat, miercuri, un comunicat transmis de Ministerul Apărării Naționale al României (MApN).

Din luna octombrie 2019, România contribuie, pentru o perioadă de un an, la eforturile internaționale de menținere a păcii în Mali cu un detașament al Forțelor Aeriene Române format din 120 de militari și 4 elicoptere IAR-330 Puma L-RM.

Potrivit presei occidentale, preşedintele Republicii Mali, Ibrahim Boubacar Keita, precum şi premierul Boubou Cisse au fost arestaţi de militari din Mali în contextul unei lovituri de stat care a avut loc marţi, 19 august.

Detașamentul trimis de Armata Română în Mali nu are misiunea de a proteja autoritățile acestui stat african ci asigură supravegherea aeriană, precum și transportarea și escortarea unor reprezentanți ai ONU.

Mihai Diac
Experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online, dintre care, din anul 2015, la ziarul "România liberă".
Ultima oră
Pe aceeași temă