14.3 C
București
marți, 21 septembrie 2021

4000 de luptători din 22 de țări vor defila la Arcul de Trimf

Cea mai importantă dintre acțiunile organizate, în anul 2019, în cinstea Zilei Naționale va avea loc la București. Aici, parada militară se desfășoară în ziua de duminică, 1 decembrie, începând cu ora 11. Prin fața Arcului de Triumf vor trece, alături de militari, aproximativ 200 de mijloace tehnice. În același timp, în funcție de condițiile meteorologice, Bucureștiul va fi survolat de peste 50 de aeronave militare și civile.

Detașamentele de militari străini care defilează la București vor veni din Bulgaria, Canada, Republica Cehă, Croația, Franța, Germania, Georgia, Grecia, Italia, Lituania, Letonia, Luxemburg, Republica Macedonia de Nord, Republica Moldova, Muntenegru, Polonia, Portugalia, Slovenia, Turcia, Ucraina și SUA.

Totodată, imediat după încheierea defilării militarilor și a tehnicii, publicul va putea vizita expozițiile de tehnică militară care vor fi amplasate în zona Pieței Presei Libere și în zona Monumentului Infanterie, de pe Bulevardul Kiseleff.

Înainte de parada militară, tot în Bucureşti va avea loc, începând cu ora 9.00, o ceremonie militară și religioasă de depunere de coroane şi jerbe de flori la Mormântul Ostaşului Necunoscut, din Parcul Carol I.

Cum este sărbătorită Ziua Națională la Alba Iulia

În garnizoana Alba Iulia, începând cu ora 13.00, în zona Bulevardului 1 Decembrie 1918, va avea loc ceremonia militară la care vor lua parte aproximativ 1.400 de militari și specialiști din cadrul Ministerului Apărării Naționale, Ministerului Afacerilor Interne, Serviciului Român de Informații și Administrației Naționale a Penitenciarelor, cu aproximativ 110 mijloace tehnice şi circa 15 aeronave.

Începând cu ora 10.00, la Monumentul „Marii Uniri” va fi organizată o ceremonie militară de depunere de coroane şi jerbe de flori, iar între orele 11.00 și 12.30, publicul va avea ocazia să vizioneze tehnica participantă la defilare, care va fi staţionată pe Bulevardul 1 Decembrie 1918.

Ceremoniile militare din cele două orașe vor putea fi urmărite și online, accesând pagina de Facebook a Ministerului Apărării Naționale.

Cu prilejul Zilei de 1 Decembrie, reprezentanţi ai Armatei României vor participa, la solicitarea şi cu sprijinul autorităţilor locale, la pregătirea, organizarea şi desfăşurarea de ceremonii militare şi religioase de depunere de coroane de flori, întâlniri cu militari veterani și veterani de război, defilări și expoziții de tehnică militară de luptă și armament în garnizoane în care sunt dislocate mari unităţi şi unităţi militare.

Cu ocazia Zilei Naţionale, Drapelul naţional va fi arborat în toate instituţiile militare din ţară, iar la bordul navelor maritime şi fluviale se va ridica Marele Pavoaz.

Militarii aflaţi în misiune în teatrele de operaţii din Afganistan, Balcanii de Vest, Mali și Irak, precum și cei aflați în misiune în Polonia, desfăşoară ceremonii militare şi activităţi specifice cu ocazia Zilei Naţionale.

Pentru buna desfăşurare a Paradei Militare Naționale, Jandarmeria Română va dispune măsuri de protecție a populației, iar Brigada Rutieră Bucureşti va lua măsuri pentru asigurarea fluenței în trafic și informarea conducătorilor auto asupra restricțiilor rutiere pe arterele care converg către Piaţa Arcul de Triumf, pentru zilele de 30 noiembrie și 1 decembrie.

Potrivit unui comunicat transmis de MApN, folosirea dronelor (Remotely Piloted Aircraft Systems – RPAS) în spaţiul aerian unde se desfăşoară manifestările dedicate Zilei Naţionale este interzisă.

Mihai Diac
Experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online, dintre care, din anul 2015, la ziarul "România liberă".
Ultima oră
Pe aceeași temă