19.8 C
București
marți, 28 septembrie 2021

10 mai va fi oficial și legal Ziua Independenței Naționale. Ce va decide miercuri Parlamentul

„Astăzi am dezbatut în plenul Camerei Deputaților o inițiativă legislativă cu rol moral, istoric și identitar fundamental – Proiectul de Lege privind sărbătorirea zilei de 10 Mai ca Ziua Independenţei Naţionale a României. A fost o onoare să pot vorbi în Parlament despre însemnătatea Independenței României și a Zilei de 10 Mai; propunerea privind sarbatorirea oficială a Zilei Independenței, inițiată de Partidul Național Liberal, va fi votată în Camera Deputaților miercuri și va deveni lege!”, a transmis Daniel Gheorghe, deputat PNL.

Ziua de 10 mai era sărbătorită până acum oficial prin legea 103/2015, dar care nu prevedea semnificația acesteia.

Din necunoaștere a istoriei sau din nostalgie pentru trecutul comunist, instituții, autorități publice și persoane cu demnități oficiale au celebrat după 1989 această zi pe 9 mai.

„Din 1877, an în care Principatele Române dobândeau victoria împotriva turcilor la Plevna, până în 1947, la 10 Mai se sărbătorea Ziua Națională și Implicit Ziua Independenței României.  

În 10 Mai 1866 intra Principele Carol în Ţara Românească. În 10 Mai Principele Carol semna Declaraţia de Independenţă. În 10 mai 1881, era încoronat. Pe 10 Mai, zeci de ani la rândul, românii se bucurau de Sărbătoarea Naţională. Comuniştii au rupt totul, în câţiva zeci de ani. Au şi răstălmăcit. Ei au mutat Ziua Independenţei pe 9 Mai, ziua discursului lui Kogălniceanu din Cameră.”, scrie jurnalistul Marius Ghilezan într-un articol din 10 mai 2021.

Ultima oră
Pe aceeași temă