9.1 C
București
joi, 23 martie 2023
AcasăJustițieSorin Oprescu rămâne cu pedeapsa de 10 de ani de închisoare, dar...

Sorin Oprescu rămâne cu pedeapsa de 10 de ani de închisoare, dar nu poate fi extrădat

Fostul primar al Capitalei Sorin Oprescu rămâne cu condamnarea la 10 ani și 8 luni de închisoare, primită în mai 2022 pentru fapte de corupție. Instanța supremă i-a respins definitiv, miercuri, recursul în casație. Fostul primar al Capitalei se află momentan în Grecia, de unde nu poate fi extrădat.

Se împlinesc 9 luni de când, fostul primar al Capitalei Sorin Oprescu ar fi trebuit să fie închis după ce pe 13 mai 2022, acesta a fost condamnat definitiv la 10 ani şi 8 luni închisoare cu executare pentru săvârşirea infracţiunilor de luare de mită, constituire a unui grup infracţional organizat şi abuz în serviciu.

Oprescu a plecat din ţară înainte de a fi pronunţată sentinţa, fiind localizat în Grecia, de unde autorităţile acestei ţări refuză să-l extrădeze. Motivul invocat de fostul edil este că nu ar beneficia de condiții decente în închisorile din România dacă ar fi extrădat şi nu se va putea trata pentru bolile de care suferă.

Pe 13 mai 2019, Sorin Oprescu fusese condamnat de Tribunalul Bucureşti la 5 ani şi 4 luni de închisoare cu executare pentru luare de mită, constituire a unui grup infracţional organizat şi abuz în serviciu. Decizia a fost atacată atât de fostul primar, care a solicitat să fie achitat, dar şi de procurorii DNA, care au cerut o pedeapsă mai mare.

Potrivit DNA, în perioada 2013 – 2015, un grup bine organizat, la care a aderat şi Sorin Oprescu, a înfiinţat în administraţia locală din Bucureşti un sistem prin care operatorii economici care doreau să primească anumite contracte din partea instituţiilor publice aflate în subordinea primarului trebuiau să remită o parte din profitul brut realizat.

Sorin Oprescu a fost arestat în noaptea de 6 septembrie 2015, după ce, potrivit DNA, a încasat 25.000 de euro, parte din mita ce fusese primită pentru atribuirea unui contract de lucrări la Centrul Cultural Palatele Brâncovenești de la Porțile Bucureștiului. Banii i-au fost duși lui Oprescu, la vila din Ciolpani, de Bogdan Popa, director al Administrației Cimitirelor.

Sorin Oprescu se afla la al doilea mandat de primar al Capitalei. DNA l-a acuzat de luare de mită, spălare de bani, abuz în serviciu şi constituire a unui grup infracțional organizat din care mai făceau parte şi alte persoane cu funcţii de conducere din Primăria Capitalei.

Procurorii care au întocmit rechizitoriul, dar și judecătorii care au decis condamnarea spun că, în perioada 2013-2015, acest grup infracţional organizat a înfiinţat în Primăria Capitalei un sistem prin care operatorii economici ce doreau să primească anumite contracte din bani publici trebuia să dea mită o parte din profitul brut realizat. Conform DNA, Sorin Oprescu primea 10% din mită.

„Iniţial, structura grupului era simplă şi perfect adaptată scopului urmărit, presupunând doar un lider (directorul instituţiei publice cu rol de autoritate contractantă, calitate în care dispunea de influenţa necesară determinării câştigătorului unei proceduri de achiziţii publice, dar şi dreptul de a semna acordurile cadru şi contractele), conducători de societăţi private care doreau să execute lucrări, precum şi o sumă de apropiaţi ai liderului care să îl ajute, prin documente fictive şi societăţi fără activitate, să obţină în numerar, într-o formă aparent legală, mita plătită de contractorii privaţi”, spun procurorii DNA.

Cazul Sorin Oprescu ne arată încă o dată scăpările din justiția română și că cei condamnați reușesc să scape de închisoare, deși au produs pagube uriașe acestei țări.


Cristina Corpaci
Cristina Corpaci
În presă din 2004. Am trecut pe rând de la reporter TVR, la Realitatea TV, Aleph TV și B1 TV. În presa online am lucrat la Rol.ro, Realitatea.net, mediafax.ro. Din iulie 2021 m-am alăturat echipei România Liberă, unde sunt editor și editorialist economic. Sunt doctorandă în Științele Comunicării la SNSPA, iar tema mea de cercetare este despre criza alimentară.
Cele mai citite
00:01:48

VIDEO: Cum beneficiază China de pe urma sancțiunilor impuse Rusiei?

În condițiile în care Moscova este presată să vândă surplusul de marfă care nu mai ajunge către UE, China a economisit miliarde de dolari...

Rishi a plătit 432.493 de lire sterline impozit, de 11 ori mai mult decât salariul mediu

Prim-ministrul Rishi Sunak și-a publicat mult așteptatele declarații fiscale personale din Marea Britanie, care arată că a plătit peste 1.000.000 de lire sterline în...

Rusia va sărbători Ziua Victoriei, la Moscova, cu o paradă militară de 10.000 de oameni

Rusia va sărbători Ziua Victoriei, la Moscova, în anul 2023, cu o paradă militară la care vor participa 10.000 de oameni și 125 de...
Ultima oră
Pe aceeași temă