15.3 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăInvestigații România LiberăVor fi recunoscute meritele veteranilor din misiuni externe

Vor fi recunoscute meritele veteranilor din misiuni externe

Ministerul Apărării Naționale a publicat un ordin de ministru care ar urma să acorde, în mod echitabil, o recunoaștere tuturor militarilor care au participat la misiuni internaționale.

Acest ordin al ministrului Apărării a fost prezentat, pentru dezbatere publică, la data de 11 decembrie 2020, imediat după ce, în dimineața aceleiași zile, “România liberă” a publicat un articol despre situația tragică a cinci militari români decedați în Angola și în Kosovo.

Ordinul semnat de ministrul Apărării, Nicolae Ciucă (în prezent, premier interimar), indică normele de aplicare, în MApN, a Legii 168/2020 „pentru recunoașterea meritelor personalului participant la acțiuni militare, misiuni și operații pe teritoriul sau în afara teritoriului statului român și acordarea unor drepturi acestuia, familiei și urmașilor celui decedat”. Un element neclar este de ce acest ordin ar urma să intre în vigoare abia la data de 4 februarie 2021 și nu imediat după ce ar fi publicat în Monitorul Oficial.

Noul ordin acordă drepturi inclusiv personalului MApN care a participat la misiuni pe timpul stării de urgență sau de alertă, în sprijinul autorităților din România.

În privința misiunilor în afara teritoriului național al României începând cu anul 1990, toate vor fi asimilate cu cele deja prevăzute de Legea 121/2011. Lista acestor misiuni, care vor acorda drepturi participanților, include Afganistan, Irak, Angola, Bosnia, Kosovo, Transnistria, Georgia, Somalia, Ruanda, Congo, precum și alte câteva țări sau teritorii.

În prezent, pentru acei militari, rămași în viață, care au participat la misiuni externe, MApN poate acorda o “Legitimație de veteran” care le oferă anumite drepturi. Acestea ar fi scutirea de impozit pentru o locuință, transport gratuit cu STB și cu metroul, precum și 12 călătorii gratuite cu trenul, dus – întors, pe an.

 

Când intră în vigoare noile reglementări pentru militarii veterani?

Potrivit ordinului ministrului Apărării Naționale, angajații sau foștii angajați ai MApN primesc aceste drepturi de la data de 4 februarie 2021.

Care este situația militarilor din afara MApN care au participat la misiuni externe?

Pentru angajații sau foștii angajați ai Ministerului Afacerilor Interne sau ai Serviciului de Protecție și Pază, acest ordin nu prevede nimic. 

 

“Sunt pionierii acestei armate de profesionişti şi trebuie să li se recunoască ceea ce au făcut pentru această ţară. Să nu uităm că România, dacă e în NATO, se datorează şi acestor oameni şi nu e normal să îi dai la o parte ca şi cum nu ar exista. Legile în momentul respectiv erau de aşa natură încât nu permiteau, dar ulterior s-au făcut diverse demersuri de către MApN şi s-a reglementat, dar pentru cei de atunci nu s-a schimbat nimic”

Dan Cosma,

Prim-vicepreşedintele Asociaţiei Militarilor Veterani

“Eroii noştri rămân de-a lungul timpului adevărate simboluri ale abnegaţiei, curajului şi simţului datoriei. Prin sacrificiul lor, servesc drept modele de urmat pentru tinerele generaţii, lăsând în urmă o lecţie a dăruirii de sine pentru un ideal suprem, acela de a ne servi patria”

Klaus Iohannis,

Președintele României

 

Ordinul pregătit de conducerea MApN, care ar urma să intre în vigoare la data de 4 februarie 2021, este publicat după ce ziarul nostru a prezentat demersurile făcute de Ordinul Militar al Veteranilor din Teatrele de Operații pentru recunoașterea situației a cinci militari care au murit pe timpul misiunilor din Angola și din Kosovo.

Acești cinci militari nu figurau, până acum, pe lista celor celor omagiați de Ministerul Apărării Naționale (MApN) după ce au murit pe timpul acestor misiuni externe.

Acești cinci militari “uitați” sunt următorii: plutonierul Ioan Nelega, din Batalionul 110 Cercetare Radio şi Bruiaj – Someşeni, decedat la 5 iulie 1995 în Angola, într-un accident de circulaţie pe timpul unei misiuni; sergentul Mihai Butnariu, din Batalionul 2 Infanterie „Călugăreni”, decedat în 1995, în spitalul din Chicuma (Angola), de malarie; sergentul  Valentin Leoveanu, din Batalionul 26 Infanterie „Neagoe Basarab”, decedat la 17 iunie 1996 la Ngove (Angola), într-un accident pe TAB, pe timpul executării unei misiuni; căpitanul Cătălin Țifrea, din Batalionul 812 Infanterie „Bistrita”, ofiţer de legătură şi translator la comandamentul misiunii Monua (Angola), decedat la 7 aprilie 1998 la Luanda – Angola, în accident de circulaţie; plutonierul major Emanoil Ciobanu, din Batalionul 26 Infanterie „Neagoe Basarab”, decedat la 24 martie 2002 la Klina – Kosovo, din cauza unei electrocutări produse în timp ce încerca să repună în funcţiune o staţie radio.

Un răspuns transmis de MApN afirma că acești cinci militari decedați nu se încadrează nici în categoria “EROI”, nici în categoria “CĂZUŢI LA DATORIE” întrucât nu au participat la acţiuni militare.

Cu toate acestea, “modul în care aceştia au decedat arată că moartea lor a survenit pe timpul unei acţiuni militare ordonate”, precizează Ordinul Veteranilor într-o nouă adresă transmisă către MApN.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

PAOK-ul lui Răzvan Lucescu, eliminată din Conference League! Echipele calificate în semifinalele competiției

PAOK Salonic, echipă antrenată de românul Răzvan Lucescu, a ratat calificarea în semifinalele Conference League, după ce a fost învinsă de pe teren propriu...

Presa din Israel, despre presupusul atac asupra Iranului

Presupusul atac asupra Iranului ar trebui interpretat ca un avertisment adresat Teheranului cu privire la capacităţile ofensive ale Israelului şi ca un semn că Israelul...

Trei avioane F-16 cumpărate din Norvegia au ajuns în România

Trei aeronave F-16 Fighting Falcon achiziţionate de România de la Regatul Norvegiei au aterizat, astăzi, la Baza 71 Aeriană "General Emanoil Ionescu" de la...
Ultima oră
Pe aceeași temă