Foto: Arhivă

Viorica Dăncilă a aflat că la 10 august n-a fost lovitură de stat

Președintele PSD, fostul premier Viorica Dăncilă, a declarat că abia în acest moment a aflat că la data de 10 august 2018 nu a avut loc o încercare de lovitură de stat împotriva guvernului pe care îl conducea.

Share

Mihai Diac 0 comentarii

Actualizat: 22.11.2019 - 14:00

"Am aflat că n-a fost lovitură de stat", a declarat, joi seară, fostul premier Viorica Dăncilă, referindu-se la evenimentele produse la data de 10 august 2018 în Piața Victoriei.

După cum se știe, acele evenimente au început sub forma unui protest pașnic al diasporei dar au continuat cu violențe ale unor demonstranți, care au fost urmate de o intervenție în forță a Jandarmeriei.

Viorica Dăncilă a susținut că, imediat după acele evenimente, ar fi fost informată că a avut loc o tentativă de lovitură de stat.

Pe de altă parte, ea a spus din nou că în ziua de 10 august 2018 era în concediu, fără a preciza însă unde se afla, efectiv, și nici dacă era informată, în acea zi, în timp real, despre evoluția evenimentelor din Piața Victoriei.

La acel moment, acțiunile forțelor Ministerului de Interne în Piața Victoriei ar fi fost coordonate de ministrul de Interne, Carmen Dan, deși, oficial, și aceasta era în concediu.

Aceste declarații intervin după ce Marcel Vela, ministru de Interne în guvernul condus de Ludovic Orban, a anunțat că Ministerul de Interne a desecretizat raportul asupra evenimentelor din 10 august 2018 și că acest raport, desecretizat, a fost trimis la DIICOT: „DIICOT îl folosește. Când ancheta penală se finalizează, el devine public”, a explicat Marcel Vela.

În acest raport ar fi incluse și informații furnizate de SRI și SIE și care, de asemenea, au fost desecretizate de instituțiile emitente. Potrivit unor surse neoficiale, în informările pe care le furnizaseră Ministerului de Interne, SRI și SIE precizau că n-au indicii despre faptul că s-ar fi pregătit ori că ar fi avut loc o tentativă de lovitură de stat.

Comentarii