Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Foto: Arhivă

Un fost procuror dezvăluie cum a fost amenințat de Laura Codruța Kovesi

Fostul procuror Max Bălăşescu face noi dezvăluiri, explicând cum SRI i-a retras certificatul ORNISS şi cum procurorul general de atunci, Laura Codruţa Kovesi, l-a avertizat prin intermediari, informează, duminică, Mediafax.

Mihai Diac 0 comentarii

Actualizat: 06.01.2019 - 18:53

"Vara anului 2008 – după aproape 6 luni de audieri, cercetări, filaje, înregistrări ale convorbirilor telefonice, înregistrări ambientale împreună cu ofiţerii judiciarişti din cadrul Poliţiei Capitalei, ne hotărâm să procedăm la declanşarea operaţiunii de depistare, prindere şi conducere a tuturor persoanelor cercetate în cauză la sediul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti, pentru audieri. Deoarece erau aproximativ 70-80 de persoane, am stabilit ca persoanele să fie audiate la sediul Poliţei Capitalei. În timpul acţiunii de depistare, respectiv percheziţiile domiciliare, am continuat înregistrarea convorbirilor telefonice pentru a ne ajuta inclusiv la localizare în momentul operativ. Conducătorul grupării infracţionale cercetate nu a fost găsit la domiciliu, deoarece fusese avertizat de acţiune şi reuşise să părăsească teritoriul Municipiului Bucureşti. Din comunicările acestuia cu alte persoane din grupare a reieşit că „Max ăsta are un mare tupeu că vine la mine acasă . Cine dracu’ se crede el, nu ştie ce pot să-i fac?”. La acel moment, chiar nu ştiam", scrie fostul procuror Max Bălăşescu.

Având în vedere amploarea dosarului, se decide că trebuie să aibă loc o conferinţă de presă. Înainte, însă, lui Bălăşescu i se arată o fotografie cu o persoană care semăna cu şeful grupării şi viceprimarul Capitalei de la momentul respectiv, Răzvan Murgeanu, în care primul îi dădea celui de al doilea un plic.

"Prezentă toată presa la conferinţa de presă, prezint succint situaţia de fapt şi răspund la întrebări. La un moment dat, în timpul conferinţei afirm, pe baza înregistrărilor din dosar, că „oameni politici au fost sprijiniţi în campania electorală de lumea interlopă”… Am fost întrebat despre cine este vorba şi am răspuns că este vorba despre un PRIMAR.", continuă fostul procuror relatarea.

"Din interceptările mele rezulta că, prin intermediul şoferului său, Liviu Negoiţă, primarul sectorului 3, avea strânse legături cu această grupare pe care eu o cercetam pentru violenţe, şantaj, taxe de protecţie, tentativă de omor, ultraj contra bunelor moravuri etc.. După încheierea conferinţei de presă, fără să urmăresc reacţiile, mă apuc de audierea persoanelor reţinute până atunci. După aproximativ 30 de minute sunt sunat de adjunctul primului procuror care îmi spune că procurorul general vrea să vorbească cu mine, să mă prezint cu dosarul la ei. Îi spun că nu am cum, dosarul are aproape 15 volume şi am peste 30 de persoane la audiere şi eu am doar 24 de ore pentru prezentarea la instanţă, dacă am propuneri de arestare de făcut. Mi-a spus că nu-i interesează şi să mă întorc la sediu.

Mă duc la sediu, fără dosar, şi mi se spune: „dacă nu te băgai în declaraţii politice, acum erai erou naţional, că până la tine nimeni nu a făcut aşa ceva; dar, pentru că te-ai băgat, acum eşti în căcat cât casa”. Îmi spune adjunctul: „ Kovesi nu mai vrea să stea de vorbă cu tine, hai la procurorul general de la Curte”. Domnul George Bălan îmi spune, cu foarte mult calm: „Max, despre ce este vorba?”, îi explic în mare despre ce este vorba în dosar, dar dumnealui îmi spune că Parchetul General este interesat de afirmaţiile mele legate de oamenii politici, nu de dosar în sine. Îi spun că am înregistrările cu şoferul lui Negoiţă şi lumea interlopă şi mai am înregistrări care conduc la legături între colegi de-ai noştri cu această grupare şi că eu cred că avertizarea a plecat de la noi. Şi îmi spune că procurorul general Kovesi îmi transmite că „ sunt ca un dalmaţian şi să am mare grijă” şi că mai bine ar trebui să renunţ la dosar şi să le dau interceptările", spune Max Bălăşescu.

Acesta refuză însă să predea dosarul şi ameninţă chiar că va spune totul public.

"După 36 de ore de nesomn, pregătirea activităţilor desfăşurate, percheziţii, audieri, sesizez instanţa de judecată cu propunere de arestare a unora dintre persoanele audiate. Nu ştiam nimic din ce se întâmplase în spaţiul public de la declaraţia mea. Instanţa nu emite mandate de arestare preventivă si atunci mi-a trecut orice stare de oboseală şi sun să aflu ce s-a întâmplat. Mi se spune că judecătoarea are cerere de pensionare depusă şi nu vrea să aibă probleme deoarece între timp a ieşit un mare scandal public, oamenii politici reacţionând, inclusiv preşedintele care a afirmat că s-a săturat de „procurori James Bond care se întâlnesc pe la colţuri".

Ulterior, un alt magistrat decide arestarea suspecţilor din dosarul instrumentat de Bălăşescu.

"Dar mă trezesc cu un ordin al Procurorului General Al României, Laura Codruţa Kovesi, în care se prevede că le este interzis procurorilor de caz să mai susţină conferinţă de presă sau să mai dea informaţii presei despre dosarele în lucru (...) În zilele următoare, probabil aflând că nu are nicio legătură Răzvan Murgeanu cu dosarul meu, mi se solicită doar înregistrările cu cele care îl priveau pe Liviu Negoiţă, insist că nu predau nimic şi mă pun pe gânduri aceste insistenţe. Sincer, eu nu ascultasem înregistrările telefonice efectuate în dosar, erau aproape 150 de DVD-uri, fiind înregistrate aproape 100 de numere. Identific DVD-ul în cauză şi încep să-l ascult eu", completează fostul magistrat.

Cât priveşte conţinutul înregistrării, aceasta ar face referire la o autorizaţie de mediu: "Şi acum, off the record: am apucat să ascult înregistrările acelea de care erau interesaţi şi care se pare că le scăpaseră ofiţerilor SRI şi, din câte îmi mai amintesc, era vorba despre o autorizaţie de mediu care trebuia să îi fie emisă unui investitor român pentru construirea celui mai exclusivist cartier din nordul capitalei şi se discuta de nişte sume de bani exorbitante. Ulterior, am auzit de la persoane avizate că, din cauza mea, Liviu Negoiţă nu a devenit prim-ministru în 2008 şi a trebuit să vină Boc. Dacă aşa este sau nu, vom vedea…."

A doua zi, afirmă Bălăşescu, el a fost informat că i se retrage certificatul ORNISS, la cererea SRI.

Comentarii

loading...