23.9 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăInvestigații România LiberăUn angajat ASF denunță fraudele KPMG

Un angajat ASF denunță fraudele KPMG

În data de 13 mai 2021, Cristian Muntean, angajat al Autorității de Supraveghere Fiscală (ASF), a fost audiat în Senatul României de către Comisia de buget finante, activitate bancară și piața de capital.

În calitate de avertizor de integritate, Muntean a dezvăluit grave nereguli din ASF și din piața de asigurări.

Unul dintre punctele atinse de catre Muntean se referă la polițele de asigurări multianuale din portofoliul Astra Asigurări, pe care KPMG Restructuring SPRL, in calitate de lichidator, îl administrează.

 

Afacerea cu polițe

Potrivit informațiilor prezentate în comisia din Senat, KPMG trăiește regește de peste 4 ani, din portofoliul firmei Astra Asigurari, pentru că lichidatorul nu a reziliat polițele emise de compania aflată acum în faliment.

Situatia este una despre care atat Cristian Rosu, fost director general al FGA si actual Vicepresedinte al sectorului de asigurari din ASF o cunoaste extrem de bine, cât și noul presedinte al ASF, Nicu Marcu, caruia i-a fost adusa la cunostina aceasta situatie inca de anul trecut.

Atât Cristian Roșu, fost director general al Fondului de Garantare a Asiguraților (FGA România) și actual vicepreședinte al sectorului de asigurări din ASF, cât și actualul președinte al ASF, Nicu Marcu, ar cunoaște situația.

  

Senatorii ridică din urmeri

Faptele grave prezentate de angajatul ASF nu par să-i fi impresionat însă pe senatorii membri ai Comisiei de Buget Finanțe.

“Domnul Muntean a cerut să fie interogat în comisie. Ne-a prezentat niște aspecte legate de ce s-a întâmplat sau de ce s-ar întâmpla în interiorul ASF. Nu a fost o audiere. A fost o discuție în cadrul Comisiei. Demersul a apărut după o discuție purtată între domnul Muntean și președintele Comisiei. A existat un material, dar, din câte am remarcat din stenograma ședinței, a rămas la nivel confidențial”, a declarat, pentru cotidianul național “România liberă”, vicepreședintele Comisiei de Buget Finanțe, senatorul PNL Nicolae Neagu, lider de grup al senatorilor liberali, care ne-a precizat însă că nu a fost prezent la ședința din 13 mai.

Acesta nu crede că va fi înființată o comisie parlamentară care să ancheteze situația din ASF și de la KPMG.

“O comisie de anchetă a Senatului se poate organiza când cineva o solicită. Deci nu există, în acest moment, niciun demers legal în acest sens, cel puțin, nu știu să fi fost discutată la Comisia de Buget Finanțe. Nu este nimic depus la Biroul Permanent. Cineva trebuie să solicite. Să vedem cine solicită comisie de anchetă. Ar putea fi audiat ASF-ul. Am înțeles, de la colegii din Comisie, că domnul Muntean s-ar fi exprimat că o parte din elementele care au reprezentat discuția confidențială au fost înaintate parchetelor. Dacă există o anchetă penală nu trebuie să ne mai suprapunem cu o anchetă parlamentară”, ne-a mai precizat Nicolae Neagu.

Întrebat de reporterii “România liberă” dacă Cristian Muntean a prezentat și dovezi pentru faptele descrise, vicepreședintele Comisiei de Buget Finanțe a răspuns că: “A prezentat ceva”.

Am înceract să-l contactăm telefonic și pe președintele Comisiei de Buget Finanțe din Senat, Claudiu Marinel Mureșan (USR PLUS), însă acesta nu ne-a răspuns.

Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mihail Mușoiu lucrează în presa centrală din anul 2008. Din anul 2018 lucrează la “România liberă”. A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București. Deține un master în Cercetare în Științele Comunicării. Este, de asemenea, profesor pentru învățământul primar și preșcolar.
Cele mai citite

Surpriză la turneul de la Miami! Carlos Alcaraz, eliminat în „sferturi”

Carlos Alcaraz a fost eliminat în sferturile de finală ale turneului ATP Masters 1.000 de la Miami, după ce a fost învins de bulgarul...

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...

Deca, vizită în Sibiu. Agenda ministrului Educației

Ministrul Educației, Ligia Deca, efectuează astăzi o vizită în județul Sibiu. Vizita include participarea la *Gala performanței învățământului preuniversitar din Sibiu, vizitarea a două școli...
Ultima oră
Pe aceeași temă