4.9 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăInvestigații România LiberăTribunalul București, cu scări nefucționale de trei ani

Tribunalul București, cu scări nefucționale de trei ani

Potrivit unui răspuns oficial al Ministerului Justiției, adresat cotidianului național “România liberă”, escalatoarele aflate în sediul Tribunalului București au fost instalate în luna noiembrie 1989, fiind fabricate în Croația – membră a fostei Republici Socialiste Federative lugoslavia, acestea nefiind înlocuite în timpul lucrărilor de amenajare a imobilului cu destinația sediu de instanță, ca urmare a lipsei de fonduri.

 

Mult peste durata de viață

Conform normativelor tehnice în vigoare, scările rulante au o durată normală de funcționare cuprinsă între 8 și 12 ani, cele aflate în sediul Tribunalului București depășind cu mult o astfel de durată.

Ministerul Justiției susține că singura soluție identificată este înlocuirea scărilor rulante nefuncționale, “operațiune care presupune resurse financiare considerabile”.

După ani buni în care reprezentanții Tribunalului București au solicitat fonduri pentru a rezolva problema scărilor rulante, abia în 2020, conform informațiilor oferite de ministerul de resort, au fost alocați primii bani în vederea demarării unui astfel de proiect.

 

Procedură îndelungată

În luna septembrie 2020, Tribunalului București i-au fost alocate de către Ministerul Justiției, ordonator principal de credite fondurile necesare primei etape din procesul de înlocuire, respectiv pentru elaborarea raportului de expertiză tehnică a structurii de sprijin, în acest moment fiind în etapa de întocmire a documentațiilor de proiectare necesare alocării fondurilor pentru fazele următoare, după cum se menționează în răspunsul oficial adresat cotidianului “România liberă”.

“Vă facem cunoscut că în ultimii 5 ani au fost solicitate constant fonduri pentru efectuarea unor astfel de investiții, atât cu ocazia elaborării bugetelor anuale, cât şi la transmiterea solicitărilor de rectificare bugetară din cursul acestui an, până în luna septembrie a anului curent nefiind soluționate favorabil cererile Tribunalului București de către Ministerul Justiției”, ne-au mai precizat reprezentanții Ministerului Justiției.

Întreținerea scărilor rulante a fost prevăzută în documentația și caietul de sarcină întocmit cu ocazia lansării procedurii de licitație deschisă pentru încheierea acordului cadru de prestare a serviciilor de întreținere și reparare sisteme din imobile desfășurată în cursul anului 2018, care cuprinde 8 astfel de sisteme, potrivit sursei citate.

Ministerul Justiției nu a prezentat însă mai multe detalii din contractul ce privește scările rulante din Tribunalul București.

“Menționăm că informațiile cu privire la datele cuprinse în contract, precum și cele din oferta tehnică și financiară depuse în cadrul licitației sunt informații confidențiale, conform declarației ofertantului și a prevederilor legale”, se mai precizează în răspunsul ministerului de resort.

 

 

Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mihail Mușoiu lucrează în presa centrală din anul 2008. Din anul 2018 lucrează la “România liberă”. A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București. Deține un master în Cercetare în Științele Comunicării. Este, de asemenea, profesor pentru învățământul primar și preșcolar.
Cele mai citite

Nicușor a lansat cel mai mare fake-news de campanie

Nicușor Dan a rostogolit cea mai mare minciună din actuala campanie electorală. Presa neomarxistă s-a grăbit să preia anunțul echipei sale, potrivit căruia Agenția...

Nicușor a lansat cel mai mare fake-news de campanie

Nicușor Dan a rostogolit cea mai mare minciună din actuala campanie electorală. Presa neomarxistă s-a grăbit să preia anunțul echipei sale, potrivit căruia Agenția...

Părerea românilor despre cazinourile pe bani reali

În momentul de față se discută foarte mult la nivel național despre cazinouri și platforme care oferă jocuri pe bani reali. Operatorii de jocuri...
Ultima oră
Pe aceeași temă