Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Trei ani de închisoare cu executare pentru o șpagă de 60 de lei. O sentință a justiției din România

Una dintre cele mai șocante decizii ale justiției din România a fost condamnarea unei controloare de tren la trei ani și trei luni de închisoare cu executare.

Mihai Diac 0 comentarii

Actualizat: 18.05.2018 - 11:01

Acum trei ani, Poliția și Parchetul lansau o campanie ambițioasă, generos mediatizată, împotriva „nașilor” – a controlorilor de tren care iau mită.

Unii dintre cei trimiși în judecată au beneficiat de clemența magistraților și au primit pedepse mai blânde pe motiv că și-au recunoscut fapta. Un caz șocant este însă cel al fostei controloare CFR Tatiana Nicoleta Baumann, care a fost judecată și găsită vinovată că a primit o mită în valoare de 60 de lei, în schimbul căreia ar fi permis unui grup format din patru pasagere să călătorească cu trenul de la Brașov până la Sinaia.

Pentru această unică faptă, fără a avea antecedente penale, Baumann a fost condamnată de o judecătoare de la Curtea de Apel Brașov la trei ani, trei luni și trei zile de închisoare cu executare.

Polițiste sub acoperire

Cazul a avut mai multe aspecte stranii. În primul rând, șpaga de 60 de lei a fost oferită de patru tinere călătoare care erau polițiste în civil și care fuseseră instruite de procuror și trimise în tren special pentru a convinge controlorii să accepte mită.

Această situație încalcă principiul “loialității probelor” din Codul de Procedură Penală, care stabilește că “este interzis organelor judiciare penale sau altor persoane care acționează pentru acestea să provoace o persoană să săvârșească ori să continue săvârșirea unei fapte penale, în scopul obținerii unei probe”.

În al doilea rând, controloarea Baumann a susținut pe tot timpul procesului că pentru întreaga sumă de 60 de lei (pe care anchetatorii au considerat-o mită) ea a tăiat o chitanță chiar în ziua comiterii faptei pentru care a fost condamnată: 28 martie 2014, iar ulterior, la data de 29 mai 2014,ea a predat cei 60 de lei la CFR.

Rechizitoriul împotriva șefei de tren a fost întocmit în februarie 2015 de un procuror de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Brașov. În primă instanță, în februarie 2016, Tribunalul Brașov a decis achitarea lui Baumann. Parchetul a făcut apel, iar ulterior, în mai 2016, Curtea de Apel Brașov a decis condamnarea definitivă. 

Patru ani pentru o găină

O altă sentință stranie a condamnat o bătrână de 72 de ani la patru ani de închisoare cu executare. Bătrâna din Focșani, Maria Cociorvan,a fost găsită vinovată de faptul că a dat mită o găină și suma de 1.000 de lei, în schimbul cărora cerea să-i fie angajată o rudă la spital.

Cazul a intrat în atenția opiniei publice în anul 2016, când s-a aflat că bătrâna suferea și de o serie de boli grave – hepatită și cancer. Aceste boli au fost, de altfel, motivele pentru care, până la acel moment, bătrâna nu fusese trimisă în pușcărie.

Comentarii

loading...