Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Tragicul sfârșit al refugiatului Saman, înecat în apele românești

În septembrie anul trecut, irakianul Saman Majeed și alți 156 de migranți au ajuns în apele românești din Turcia, după o călătorie plină de pericole. Apoi a dispărut și nu s-a mai știut nimic de el timp de o lună, când cadavrul său a fost găsit în apele teritoriale bulgărești.

Share

Cristian Hagi 0 comentarii

Actualizat: 08.01.2018 - 13:05

Pe 12 septembrie 2017, 157 de migranți erau salvați din Marea Neagră de nava GSP Alcor, coordonată de Garda de Coastă românească. Veneau via Turcia și doreau să ajungă în vestul Europei.

Am stat atunci de vorbă cu unul dintre ei, printre puținii care știau să închege câteva cuvinte în engleză. Mi-a spus că pe barcă s-ar fi aflat și un anume Saman, care ar fi căzut, în timpul călătoriei, peste bord.

Curios sau nu, unul dintre cei de pe barcă avea, în telefon, o fotografie față-verso a cărții sale de identitate. Îl cheamă Saman Bahaalddin Majeed, este născut în 1978, în Irak.

Am întrebat reprezentanții Poliției de Frontieră dacă au informații în acest sens. „La acostarea ambarcațiunii Ruya 1 au fost identificate la bordul acesteia 157 de persoane. „Nu s-a identificat nicio evidență privind numărul de persoane care s-au îmbarcat în scopul transportului către România și care să ateste identitatea acestora“, a declarat atunci, pentru România liberă“, Laurențiu-Cristian Cicu, director adjunct al Poliției de Frontieră.

Investigație jurnalistică

La finele anului trecut, am primit un telefon de la un ziarist din Sofia, Bulgaria, Spas Spasov, care mă anunța că anchetează moartea unei persoane al cărei cadavru fusese descoperit în apele teritoriale ale Bulgariei, în apropiere de orașul Sozopol, pe 17 octombrie 2017.

Avea informații că este chiar Saman Majeed, despre care scrisese „România liberă”. Investigația sa jurnalistică a fost publicată în ziarul „Dnevnik”.

Potrivit Federației Internaționale a refugiaților irakieni, familia lui Saman Majeed a fost informată de către poliția bulgară la 17 octombrie 2017 că rămășițele fiului lor se află în morga din Burgas. Familia nu mai vorbise cu el de pe 10 septembrie, când îi sunase din Turcia.

Autoritățile din Bulgaria nu au recunoscut însă, oficial, că este vorba despre cadavrul irakianului.

Pentru ziarist, însă, nu există dubii. „Cardul SD găsit în telefonul mobil, care era în hainele cadavrului, conține datele de profil de pe Facebook ale lui Saman Majeed”, a spus Spas Spasov.

„De mai bine de două luni, o familie din Irak nu-și poate îngropa fiul, al cărui cadavru a fost adus de mare în apropiere de Sozopol, la mijlocul lunii octombrie a anului trecut. Deși au îndeplinit toate solicitările făcute până acum de serviciile de anchetă și de urmărire penală ale poliției, acestea încă mai așteaptă”, scrie jurnalistul bulgar.

Tăcerea autorităților din Bulgaria

Pe 20 octombrie, Omid Hamad, un irakian care trăiește în Bulgaria, a fost contactat de autorități.

Poliția i-a cerut copii după documentele de identitate, dar și o analiză ADN de la mamă, care să fie comparată cu o analiză ADN a cadavrului.

„Acestea au sosit în câteva zile și am fost asigurat că procedura va fi finalizată în termen de o săptămână, dar apoi a cerut încă o săptămână, apoi o alta... Au trecut mai mult de două luni și nimeni nu știe ce se întâmplă cu corpul său”, spune Hamad, pentru sursa citată.

Autoritățile din Bulgaria nu au oferit informații concrete ziariștilor de la „Dnevnik”. Parchetul din Burgas, de exemplu, a afirmat că nu are niciun caz pe numele Saman Majeed, dar a recunoscut că există un dosar și că trebuie să vadă dacă sunt suficiente dovezi pentru a stabili identitatea victimei. Pentru că identitatea nu a fost stabilită, din punct de vedere legal, corpul acestuia nu poate fi încredințat familiei.

Între timp, bulgarii au cerut și mostre cu ADN-ul tatălui. „Expertiza ADN trebuie să fie gata cel târziu pe 15 ianuarie 2018”, spune jurnalistul bulgar.

În atenția prim-ministrului

Cazul lui Saman a ajuns în atenția premierului Bulgariei, Boyko Borisov. Federația Internațională a Refugiaților irakieni i-a transmis acestuia o scrisoare, pe 22 decembrie 2017.

„Familia este zilnic în contact cu noi, din Kurdistan. Din cauza sensibilității cazului, vă rugăm să folosiți poziția și influența sa pentru a ajuta eliberarea cadavrului înainte de Anul Nou, lucru care va permite familiei să îl plângă potrivit tradiției”.

Cel puțin până pe 15 ianuarie însă, cadavrul irakianului nu va pleca nicăieri.    

Comentarii

loading...