Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Shutterstock: Human Trafficking

Traficul de persoane, sclavia moderna, dedesubturile si clanurile din Romania sub lupa US Department

Traficul de persoane, sclavia moderna, dedesubturile si clanurile din Romania, atent monitorizate de Departamentul de Stat american

Redacția Online 0 comentarii

Actualizat: 19.08.2019 - 21:22

Traficul de persoane sau sclavia modernă implică folosirea forței, a fraudei și a constrângerii sub orice formă pentru obținerea unui anumit tip de muncă sau acte sexuale comerciale.
Acestea includ prostituția, pornografia, inclusiv cea infantilă, pedofilia sau orice alt tip de act sexual în schimbul unor bunuri, bani, droguri, adăpost.
Victimele traficului sunt exploatate pentru a câștiga bani.
Cazul Epstein, din America dar si mișcarea # Metoo (persoane care au prins curaj in a dezvălui abuzuri sexuale sau hartuiri sexuale la care au fost supuse de diverse personalități mondiale) a luat o turnura globala si sunt verificate fără mila toate rețele la nivel Mondial fie ele si cu implicații celebre.
Deși mișcarea #Metoo potrivnica actualului președinte American, lansata odată cu anunțul candidaturii actualului Președinte Donald Trump, cunoscut ca fiind un iubitor de femei frumoase , căsătorit in mai multe rânduri si având cu fiecare soție copii, Administrația Trump, prin Departamentul de Stat conduc o politica agresiva si puternica in combaterea traficului de persoane.
Ultimele Rapoarte ale Departamentului de stat atât pe anul 2017 dar si 2018 arata, importanta pe care Administrația Trump o acorda acestui fenomen, punând presiune si cerând prin rapoartele lor tuturor statelor sa coopereze.
Un lucru de altfel de admirat si in contrast cu Administrația Obama, care si-a axat atenția numai pe combaterea corupției “gulerelor albe”, a politicienilor din diferite zone de interes strategic, cum ar fi Romania.
De ce combaterea acestui fenomen este atât de important pentru toata populația globala?
Human Trafficking, sex trafficking înseamnă venit constant, sigur și semnificativ pentru orice rețea care dispune de mijloacele necesare in a o fructifica. Mai mult, membrii acestor rețele cooptează persoane la nivel înalt pentru protecție si astfel au complicități importante cărora le asigura un venit lunar regulat.
In combaterea acestui fenomen, populația cat si mijloacele de a informa autoritățile statului sunt esențiale.
Serviciul de Urgenta 112, ar fi un astfel de instrument esențial pentru Romania, pentru ca prin acesta, părinții victimelor ar putea raporta imediat si ar fi de îndată înregistrați in baza de date pentru localizarea minorilor lor, la fel si victimele, in cazul Alexandra Măceșanu pot identifica si localiza grupările si pot fi astfel salvate conducând astfel la desființarea acestor grupări.
În general, victimele sunt cele din categoriile vulnerabile : femei, copii adolescenți, minori între 14-16 ani, din zone sărace , din familii dezbinate sau cu mulți copii.
Traficanții își desăvârșesc acțiunile prin amenințări directe sau indirecte, prin inducerea fricii, captivitate fizică sau psihică, prin impunerea sentimentului profund că nimeni niciodată nu te va salva, că ești doar la mâna traficantului, în orice moment, că este puternic, că știe oameni importanți, că e protejat, că e suficient de nebun,  îți amenință familia, îți ia copiii, șantaj,  amenințări cu viața.

Foto Facebook

 “Victimelor le este o constantă frică de asemenea rețele. Într-un stat american s-a constatat că doar 26% din victime cooperează chiar și după ce sunt eliberate de autorități. Frica este sentimentul pregnant. Fetelor sau minorelor le este teamă că la finalul unui proces care poate dura și 3 ani, traficantul va fi eliberat. Sau dacă nu va fi eliberat, va trimite un locotent al rețelei după ea. În procesul lui Clămparu, din 5 victime, 3 nu au mai venit la proces tot din cauza fricii iar o alta și-a schimbat declarația.

În România, majoritatea șefilor clanurilor interlope- de la Clămparu până la Ghenosu au făcut human trafficking, sex trafficking. Pentru că venitul este sigur, este constant și este mare “ a scris jurnalista Sorina Matei pe contul sau de Facebook.

Racolarea victimelor se face prin servicii publice gen taximetrie, recepționeri, mall-uri, restaurante, sau prin cercul de familie sau de prieteni, prin rețelele de socializare. Acestea sunt doar câteva dintre exemple.
Clienții acestor rețele sunt si ei aleși sau educați astfel încât sa nu expună rețeaua. uneori aceștia fie sunt oameni importanți si le este frică de expunerea publica, apar poze, apar în presă, află familia, își pierd job-ul, dar in cea mai mare parte, pentru ca exista cerere exista si oferta, este lesne de înțeles ca aceștia vin la cerere.

Comentarii

loading...