Toți angajații de la metrou au primit sporuri în 2020

Ministerul Transporturilor a publicat luni sinteza raportului Corpului de control în urma verificărilor la Metrorex, iar potrivit documentului, în anul 2020, toţi angajaţii companiei au primit spor de metrou.

Share

Romania libera 0 comentarii

Actualizat: 08.03.2021 - 20:34

Corpul de control atrage atenția că aceasta a fost o măsură abuzivă, întrucât acest spor de metrou trebuia să se acorde (în cuantum de 20, 27, 34 au 40% din salariul de bază) doar personalului de metrou care lucrează „în condiţii deosebite, vătămătoare, grele sau periculoase".

În ceea ce priveşte situaţia cheltuielilor cu salariile aferente anului trecut, raportat la valoarea totală a salariilor pentru timpul efectiv lucrat, în sumă de 270,08 milioane lei, valoarea totală a sporurilor acordate a fost de 234,73 milioane lei (87%).

Raportul corpului de control mai arată că Metrorex a achitat facturi sindicatului (Uniunea Sindicatul Liber Metrou - USLM) de peste 4 milioane lei, fără a fi încheiat un contract în acest sens.

"Considerăm că se impune sesizarea Curţii de Conturi a României pentru efectuarea verificărilor în legătură cu aspectele constatate şi aplicarea, după caz, a sancţiunilor prevăzute de lege", se arată în document.

Corpul de control a arătat și că la nivelul Metrorex s-au încheiat mai multe contracte de asociere în participaţiune dezavantajoase pentru compania de stat din punct de vedere financiar.

Prin raportul corpului de control s-a propus sesizarea organelor de urmărire penală, abilitate pentru efectuarea cercetărilor cu privire la fapte „in rem" şi aplicarea măsurilor prevăzute de lege.

Comentarii