Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Ministrul Justiţiei, după ce sindicatele i-au cerut demisia: Numărul deţinuţilor se află pe un trend descendent

Toader: Numărul deţinuţilor se află pe un trend descendent. Mesaj pentru părinții fetiței agresate

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, le-a răspuns sindicatelor din penitenciare, care au protestat luni la Guvern, cerând să discute cu Viorica Dăncilă, el susţinând că nu era planificată o întrevedere a premierului cu liderii sindicali.

Share

Romulus Georgescu 0 comentarii

Actualizat: 12.03.2018 - 18:33

Tudorel Toader a organizat luni o conferinţă de presă pe tema condiţiilor din penitenciare, în urma protestelor angajaţilor din sistem, cât şi pe tema salariilor grefierilor, care ameninţă şi ei cu proteste, ministrul Justiţiei punându-le în vedere jurnaliştilor că va răspunde la întrebări doar pe aceste subiecte.

El a spus că problema condiţiilor de detenţie din penitenciare este ”una de sistem, aproape istorică”, neapărând ”nici ieri, nici alaltăieri”. ”Mai ştim că deţinuţii execută pedepsele în condiţii necorespunzătoare, că România este condamnată la CEDO tocmai din această cauză. Pe de altă parte, măsurile pe care le-am luat pe parcursul anului 2017 şi început de 2018 sunt, pe de-o parte, măsuri de ordin administrativ, pe de altă parte, de ordin legislativ”, a declarat ministrul Justiţiei.

”Astăzi am vorbit cu doamna premier de câteva ori la telefon, am discutat cu doamna premier la sediul Guvernului. Nu a fost planificată nicio întrevedere între domnia sa şi liderii de sindicat din penitenciare, aşa cum a apărut în media”, a precizat Tudorel Toader.

El a spus că în prezent în penitenciarele din România sunt 22.884 de deţinuţi, în timp ce în sistemul penitenciar sunt încadraţi 12.795 de funcţionari cu statut special. ”Numărul deţinuţilor se află pe un trend descendent. Numărul zilnic al celor care ies din penitenciare este mai mare decât al celor care intră. Nu înseamnă că trebuie să aşteptăm ca problema din penitenciar să se rezolve în chip natural prin această scădere progresivă, de aceea luăm în continuare măsuri”, a afirmat Tudorel Toader.

El a subliniat însă că nu trebuie să aşteptăm ca problema din penitenciare să se rezolve în mod natural, prin reducerea numărului celor care ajung după gratii. ”De aceea am luat şi luăm în continuare măsuri. Din categoria măsurilor referitoare la infrastructură, ştiţi că avem două penitenciare care se află în proceduri de studiu de fezabilitate, penitenciarul de la Berceni din Prahova şi cel de la Unguriu din Buzău. Fiecare penitenciar va fi cu câte o mie de locuri, fiecare penitenciar va fi nou construit şi fiecare din cele două penitenciare va fi la standarde europene moderne”, a precizat ministrul Justiţiei.

Tudorel Toader a mai anunţat că la Bucureşti va fi înfiinţată o şcoală de formare iniţială şi continuă a angajaţilor din penitenciare.

 

Recursul compensatoriu, între statistici și realitate

Ministrul a invocat și faptul că, în 2017, a intrat în vigoare legea recursului compensatoriu. "Astăzi, când vorbim, avem 1.219 deţinuţi care au ieşit din penitenciar la termen prin aplicarea legii recursului compensatoriu. (...) 4.532 de deţinuţi care au fost liberaţi condiţionat", a declarat Tudorel Toader. Ministrul justiției a fost întrebat de mesaj are pentru părinții fetiței de 13 ani care a fost agresată, recent, de un bărbat.  Vorbim despre un individ care fusese condamnat anterior pentru viol, dar care a fost eliberat în octombrie anul trecut, chiar în prima zi în care a intrat în vigoare legea recursului în compensatoriu. Avea interdicţie să pună piciorul în Capitală. Tudorel Toader a susținut că trebuie văzut dacă agresiunea are legătură cu liberarea condiționată pentru că exista posibilitatea ca să fie comisă și dacă persoana condamnată ar fi fost eliberată la termen. 

"Un fapt îmbucurător este acela că starea de recidivă în România scade şi asta ne-o arată statistica, nu este un enunţ de la Administraţia Naţională a Penitenciarelor sau de la Ministerul Justiţiei. Statistica ne arată scăderea recidivei în România, ceea ce este foarte bine", a declarat Toader.

 

 Solicitările sindicatelor

Aproximativ o sută de membri ai Federaţiei Sindicatelor Naţionale a Poliţiştilor şi Personalului Contractual şi ai Federaţiei Sindicatelor din Administraţia Naţională a Penitenciarelor au protestat, luni, în faţa Guvernului. Sindicaliştii aflaţi la Guvern au cerut să discute cu premierul Viorica Dăncilă despre problemele din penitenciare, ei cerând demisia ministrului Tudorel Toader, pe care îl acuză de incompetenţă şi de lipsă de responsabilitate.

 În data de 24 martie, angajaţii din penitenciare vor participa la proteste alături de poliţişti, problemele referitoare la condiţiile de lucru, risc profesional şi salarizare fiind comune. Ulterior, dacă Guvernul rămâne insensibil, vom declanşa proteste la fiecare penitenciar din sistem şi vom apela încă o dată la refuzul de efectuare a orelor suplimentare, situaţie de natură a bloca activitatea penitenciarelor. Sperăm însă că, între timp, Guvernul să reacţioneze şi să nu fie nevoie de aceste măsuri extreme, au anunţat liderii Federaţiei Sindicatelor din Administraţia Naţională a Penitenciarelor.

 

 

Comentarii

loading...