Foto: Mihai Diac

Teodor Meleșcanu la DNA. Anchetatorii vor să știe cine l-a ajutat pe Dragnea

Teodor Meleșcanu, fost președinte al Senatului și fost ministru de Externe, a fost audiat, joi dimineață, de procurorii DNA.

Share

Mihai Diac 0 comentarii

Actualizat: 16.02.2020 - 15:27

După ce a ieșit de la DNA, Meleșcanu a precizat că a fost chemat în calitate de martor în dosarul în care este cercetat Viorel Mocanu, fost secretar de stat în Ministerul Afacerilor Externe și fost agent guvernamental al României la CEDO. În perioada în care Mocanu reprezenta România la CEDO, Meleșcanu era șeful diplomației române.

În dosarul în care Meleșcanu apare ca martor, procurorii anticorupție cercetează modalitatea prin care Viorel Mocanu, în perioada în care era secretar de stat și agent la CEDO, a apărat interesele statului român în procesul care fusese intentat de fostul președinte al Camerei Deputaților, Liviu Dragnea. Suspiciunile procurorilor pornesc de la faptul că, anul trecut, în procesul Dragnea contra României, Viorel Mocanu, imediat ce a fost promovat ca secretar de stat și agent guvernamental, a schimbat procedura de apărare a României la CEDO, folosind chiar argumente invocate de avocatul lui Liviu Dragnea. În acest dosar, Liviu Dragnea încerca să obțină revizuirea condamnării la doi ani de închisoare cu suspendare în cazul fraudelor de la referendumul din 29 iulie 2012, fraude care ar fi avut ca scop validarea votului prin care Traian Băsescu urma să fie demis din funcția de președinte al României. Condamnarea lui Dragnea s-a decis conform rechizitoriului procurorilor anticoruptie, care au susținut că Dragnea ar fi folosit zece metode pentru fraudarea votului, printre care votul multiplu, turismul electoral și falsificarea de semnături.

Teodor Meleșcanu a susținut, joi, că el nu știe de ce Mocanu a procedat astfel și a respins ideea că ar fi avut vreun rol în favorizarea lui Dragnea de către Mocanu: „Eu nu pot să știu toate lucrurile care s-au făcut din toate timpurile. Nu am avut nicio discuție cu domnul Dragnea pe nicio temă”.

Întrebat de jurnaliști dacă se teme că procurorii i-ar putea schimba calitatea de martor în aceea de învinuit, Meleșcanu a răspuns: „Nu văd de ce pentru că nu au fost niciun fel de probleme. Potrivit legislației, agentul pentru CEDO al României, el este responsabil și își asumă toate responsabilitățile pentru memorandumurile pe care le face”.

DNA a deschis dosarul împotriva lui Mocanu în iulie 2019, iar imediat după aceea, potrivit unor surse neoficiale, procurorii Secției Speciale pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție (SIIJ) ar fi cerut și ei, de la DNA, documente legate de acest caz. O lună mai târziu, în august 2019, Viorel Mocanu a fost eliberat, la cerere, din funcția de secretar de stat. Eliberarea din funcție a lui Mocanu a fost aprobată de Viorica Dăncilă, care în acea perioadă era prim-ministru.

Joi, Meleșcanu a declarat că, deși era ministru de Externe, el nu a exercitat niciun fel de “cenzură” asupra reprezentanților internaționali ai României.

„În niciun caz nu se pune problema cenzurării pentru că agentul CEDO este numit de Guvern și are deplină capacitate să promoveze interesele României. Deci nu există niciun fel de cenzură, niciodată, nici înainte când erau alții pe această poziție, nici după numirea domnului Mocanu, niciodată nu am schimbat o virgulă. Nu am cenzurat pe nimeni, niciodată. Agentul pentru CEDO este cel care, din partea Guvernului, asigura reprezentarea intereselor”, a susținut Teodor Meleșcanu.

Comentarii