20.3 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăInvestigații România LiberăTăriceanu despre interceptările convorbirilor sale

Tăriceanu despre interceptările convorbirilor sale

Preşedintele Senatului Călin Popescu Tăriceanu a declarat public că a fost interceptat, în 2015, pe mandat de siguranţă naţională.

“Am fost astăzi la Înalta Curte, am stat şi am aşteptat îndelung pe culoare, s-a dat un nou termen pentru că în dosar sunt probleme legate de modul în care au întocmit dosarul procurorii. E vorba de, haideţi să spunem, legalitatea şi regularitatea probelor, nu pot să intru în mai multe detalii, interceptările”, a spus Tăriceanu.

El a adăugat că a fost interceptat de SRI pe mandat de siguranţă naţională în timp ce vorbea la telefon cu fostul său consilier.

“Vorbeam cu Silberstein la telefon, el nu era nimic, nu era suspectat de nimic. În 2015 se întâmpla asta. Una din acuzaţii este că am minţit când am fost întrebat de natura relaţiei cu Silberstein. M-au întrebat care era natura relaţiei, ‘vă vedeaţi des, discutaţi des’? Eu am spus – sporadic. Zice ‘păi cum sporadic, că uitaţi avem înregistrări şi se dovedeşte că două luni la rând aţi vorbit o dată într-o lună, o dată într-o lună’. Şi ce-am a vorbit? Salut, venise la Bucureşti, el a fost consilierul meu în perioada când eram prim ministru, şi discuţia e în felul următor: ‘Bună ziua! Bună ziua! Ce faci? Sunt la Bucureşti. A, ce bine!’ Mă întreabă ‘ce faceţi, aveţi timp să bem o cafea’? Da, îi spun eu, cu plăcere, luni ne vedem la o cafea. Luni vorbim din nou şi eu îi spun ‘îmi pare rău nu mai putem să ne întâlnim că sunt ocupat, mai vorbim peste o lună’. Şi spune ‘nu erau sporadice, asta înseamnă că era o legătură care era întreţinută consistent'”, a mai menţionat şeful Senatului.

El a adăugat că urmărirea penală împotriva sa a început înainte să fie oficial declanşată.

“Au început să mă înregistreze, m-au chemat anul acesta ‘ca martor’ ca să îmi folosească depoziţia ca martor, să o coreleze eventual cu înregistrările, chiar dacă nu au niciun fel de suport şi după aceea să mă transforme în acuzat”, a subliniat Tăriceanu.

Președintele Comisiei de Control a SRI, Claudiu Manda, a explicat că vor trimite întrebările lui Călin Popescu Tăriceanu către SRI. 

”Ne-a rugat să transmitem o serie de întrebări concrete și clare. Sunt mai degrabă întrebări tehnice. Întrebări prin care dorește să afle cine a pus în mișcare interceptările, în baza cărui mandat s-au început aceste interceptări, ce s-a întâmplat cu rezultatele interceptării, cine a beneficiat de aceste interceptări, care au fost beneficiarii secundari ai acestor interceptări. Domnia lui susține că nu a avut nicio calitate în acest dosar și dacă se poate afla de ce a fost interceptat. Domnia sa a solicitat copia mandatului de ascultare, care este baza legală a mandatului de ascultare şi raportul intern prin care SRI a dat acest mandat”, a explicat Claudiu Manda.

Cele mai citite

Bătălia pentru Sectorul 1: imperativa coaliție anti-Clotilde

Se ascute lupta, odată cu nominalizarea lui Sebastian Burduja și a Gabrielei Firea, candidați separați ai coaliției PSD-PNL, pentru funcția de primar general al...

Transformă spațiul din garaj într-un loc accesibil – iată ce ușă de garaj de la Alexiana să alegi

Ușilor de garaj ar trebui să li se acorde mult mai multă atenție. Acestea au capacitatea de a menține un nivel de siguranță înalt...

Céline Dion, primul interviu acordat după diagnosticarea cu sindromul persoanei rigide. “De ce eu? Cum s-a întâmplat asta? Ce am făcut eu? E vina...

Într-un interviu sincer și emoționant acordat recent revistei Vogue France, celebra artistă de origine canadiană Céline Dion a vorbit deschis despre lupta sa cu...
Ultima oră
Pe aceeași temă