11.5 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăInvestigații România LiberăSTS, gardianul alegerilor. România are un sistem de prevenire a votului ilegal

STS, gardianul alegerilor. România are un sistem de prevenire a votului ilegal

Pentru toate alegerile din ultimii ani, inclusiv cele din 6 decembrie 2020, coordonarea procedurilor este asigurată de Autoritatea Electorală Permanentă (AEP), iar Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS) este instituția autorizată să furnizeze “suportul tehnic de comunicații și tehnologia informației pentru birourile electorale și secțiile de votare, asigurând permanent măsuri de reziliență și securitate cibernetică”.

La solicitarea ziarului „România liberă”, STS a precizat că furnizează, în acest scop, “o gamă largă de servicii IT&C securizate, pornind de la instalarea telefoniei fixe și asigurarea internetului pentru birourile electorale, instalarea routerelor și echipamentelor care facilitează conectarea tabletelor din secțiile de votare la internet, distribuirea de telefoane mobile pentru președinții secțiilor de votare, configurarea și distribuirea tabletelor, până la implementarea sistemelor informatice: Sistemul informatic de monitorizare a prezenței la vot și de prevenire a votului ilegal (SIMPV), respectiv Sistemul informatic de centralizare a proceselor-verbale (SICPV)”.

De asemenea, pe linie de securitate cibernetică, cu ajutorul unui sistem de protecție dezvoltat de specialiștii STS, “sunt evaluate și auditate din timp eventualele vulnerabilități”. Trebuie amintit că STS nu este singura insituție de stat care are specialiști în securitate cibernetică – o alta fiind SRI. Totuși, în mod interesant, pentru momentul alegerilor, autoritatea tehnică supremă nu este SRI, ci STS.

În toată perioada aferentă alegerilor, STS asigură dezvoltarea și funcționarea sistemelor informatice, mentenanța acestora, precum și asistență tehnică, 24 de ore din 24.

Tot STS pune la dispoziție servicii de telecomunicații speciale și de comunicații de voce și date pentru birourile electorale, precum și resursele necesare pentru configurarea adreselor de poștă electronică ale acestora. Atât în București, cât și în țară au fost distribuite telefoane mobile destinate centrelor de suport în relația cu publicul și cu birourile electorale.

 

Citește și:     Un sistem de vot controversat poate fi folosit în România

 

Cum este asigurată prevenirea fraudelor la vot, în România?

Serviciul de Telecomunicații Speciale a pus în funcțiune două rețele tehnice: Sistemul informatic de monitorizare a prezenței la vot și de prevenire a votului ilegal (SIMPV), respectiv Sistemul informatic de centralizare a proceselor-verbale (SICPV).

Au fost identificate tentative de fraudă la alegerile din 6 decembrie?

Încă nu au fost semnalate incidente, dar trebuie amintit că, în ceea ce privește votul prin corespondență, după momentul limită care a fost joi, 3 decembrie, ora 23,59, au mai ajuns în România încă 1.092 de plicuri cu voturi – care, astfel, nu mai pot fi luate în calcul.

 

“Am votat cu sete! Pentru oamenii buni din ţara asta – indiferent de preferinţele lor politice de la un moment sau altul, pentru a scăpa ţara de hoţia generalizată, pentru şansa unei generaţii de a arăta ce poate, pentru o schimbare profundă – a politicii şi a societăţii! Astăzi stabilim încotro merge România. Şi cu ce viteză”

Vlad Voiculescu,

Fost ministru al Sănătății

“Am votat pentru o Românie cu o economie puternică. O economie care să nu mai fie ocolită de investitorii străini. Am votat pentru o economie în care proprietatea privată este sfântă, iar antreprenorul un erou. Singurul tip de economie care poate produce resursele necesare pentru investiţii majore în sănătate şi învăţământ. Am votat pentru o economie cu taxe mici şi puţine”

Florin Cîțu,

Ministrul Finanțelor Publice

 

 

Unul dintre elementele care a determinat încredințarea acestor atribuții către STS a fost faptul că Serviciul de Telecomunicații Speciale este o insituție militară, iar angajații lui, ca orice militari, sunt permanent verificați, din toate punctele de vedere. Totuși, în mod interesant, deși operatorii de calculator implicați în desfășurarea alegerilor sunt instruiți de STS, acești operatori nu sunt angajați ai STS.

După ce au fost desemnați de AEP, operatorii au urmat un program de pregătire în care au învațat operațiunile pe care trebuie să le desfășoare înainte de procesul electoral, cât și în timpul desfășurării acestuia. După sesiunile de instruire, prin tragere la sorți, acești operatori au fost repartizați în secțiile de votare de către AEP.

Pentru toate problemele tehnice apărute înainte, pe timpul și după încheierea procesului electoral, operatorii de calculator, precum și președinții secțiilor de votare și ai birourilor electorale pot apela numărul de telefon al Centrului de suport tehnic al STS pentru a beneficia de asistență.

În funcție de problemele semnalate, operatorii de calculator sunt direcționați către entitățile care îi pot ajuta. De exemplu, asistența tehnică privind sistemul informatic și de comunicații o asigură operatorii din Call Center-ul STS. Asistența de specialitate privind operațiunile electorale o asigură centrul de suport al biroului electoral de circumscripție, iar asistența de specialitate privind completarea procesului-verbal o oferă statisticienii de la Institutul Național de Statistică.

Totuși, numărarea voturilor depuse în urne nu o fac angajați ai STS, ci personalul din secțiile de votare. În plus, “menționăm că aplicația informatică pentru calcularea și distribuirea mandatelor nu este dezvoltată de specialiștii instituției noastre”, ne-a precizat STS.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...
Ultima oră
Pe aceeași temă