7.2 C
București
miercuri, 27 martie 2024
AcasăInvestigații România LiberăStericycle România, cercetată pentru constituire de grup infracțional și spălare de bani!

Stericycle România, cercetată pentru constituire de grup infracțional și spălare de bani!

SC Stericycle România este anchetată în dulcele stil românesc, un pas înainte și doi înapoi, într-un dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, spălare a banilor, infectarea apei și nerespectarea regimului deșeurilor medicale periculoase.

Neașteptata disponibilitate la efort a procurorilor DIICOT, din 2015, anul în care se sesizau din oficiu supra unor potențiale infracțiuni săvârșite de reprezentanții SC Stericycle România, s-a diluat în mod ciudat pe parcursul anchetei, în 2020 dosarul naufragiind în curtea Parchetului de pe lângă Tribunalul Ilfov, după un du-te – vino itinerant, care a mai inclus, ca escale, sertarele Parchetului General și cele ale Parchetului de pe lângă Tribunalul București.

În data de 21 ianuarie 2015, lucrătorii de poliție din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Bucureşti – Serviciul de Combatere a Finanțării Terorismului şi Spălării Banilor au întocmit Dosarul Penal cu nr. 163/D/P/2015, sesizându-se din oficiu cu privire la faptul că, la nivelul județelor Ilfov şi Suceava îşi desfăşoară activitatea un grup infracțional organizat specializat în săvârşirea de infracțiuni de evaziune fiscal, spălare de bani, infectare a apei şi nerespectarea regimului deşeurilor medicale periculoase, cauza fiind repartizată procurorului  Cătălin Marian Bunduc.

Polițiștii BCCO București au arătat în conținutul sesizării faptul că gruparea infracțională organizată este coordonată de către numitul John Frederick Clesen, administratorul societății SC Stericyle România SRL, firma având ca obiect de activitatea colectarea, sterilizarea și incinerarea deșeurilor medicale periculoase pe teritoriul României.

În urma investigațiilor efectuata în zona gropii de gunoi Chiajna, anchetatorii au stabilit faptul că transporturile de medicamente expirate colectate de către SC Stericyle România SRL au fost abandonate pe platforma deținută de SC Iridex Import Export SRL și în complicitate cu reprezentanții acestei societăți, desi deșeurile periculoase colectate ar fi trebuit depozitate și distruse în incineratoare speciale și în sterilizatoare omologate.

”Na-ți-o ție, dă-mi-o mie” cu dosarul care frige…

Ca să ajungă la aceste concluzii, anchetatorilor le-a luat mai bine de patru luni, cunoscut fiind faptul că, în justiția autohtonă, dificultatea cercetărilor crește proporțional cu renumele celui cercetat.

În Iunie 2015, DIICOT își declină competența, trimițând dosarul către Parchetul de pe lângă Tribunalul București în vederea continuării cercetării penale sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, evaziune fiscal, spălare a banilor, infectare a apei și nerespectarea regimului deșeurilor medicale periculoase având în vedere faptul că, deși în cauză existau indicii privind săvârșirea infracțiunii de evaziune fiscală, în urma analizării materialului probator nu a rezultat la acel moment existența unei pagube materiale mai mare decât echivalentul în lei a sumei de 500.000 euro care să atragă competența materială a DIICOT.

Parchetul de pe lângă Tribunalul București primește, printr-un stop pe piept elegant pasa colegilor de la DIICOT, și trece la treabă, dispunând începerea urmăririi penale în cauză cu privire la infracțiunile de constituire a unui grup infracțional organizat, evaziune fiscală, spălare a banilor, infectare a apei și nerespectarea regimului deșeurilor medicale periculoase.

Cum, însă, din cercetările efectuate, Parchetului Tribunalului București în cauză le-au rezultat ”probe și indicii temeinice” privind săvârșirea  infracțiunilor  prevăzute. de art. 367 Cod Penal (constituire a unui grup infracțional organizat) și art. 9 alin. 1, lit. a și b din Legea 241/2005 (evaziune fiscală) cu producerea unui prejudiciu la bugetul de stat estimat la suma de peste 500.000 euro, anchetatorii nu au continuat frontal acțiunea către porțile Stericycle ci au combinat artistic, cu câlcăiul, retrimițând dosarul prin declinare către DIICOT, prin ordonanța nr. 2316/P/2015 din data de 17.12.2015, pe motiv de necompetență în materie.

Cu alte cuvinte, vreme de aproape un an, anchetatorii nu au făcut decât să se încălzească pe tușă, studiind prin metode doar de ei știute cauza și trimițând-o, de la o instituție la alta, ca într-un veritabil joc de glezne pentru trecerea timpului.

Parchetul General indică o fraudă uriașă și cere DIICOTului să soluționeze dosarul!

Primind clătita fierbinte de la Parchetul General, DIICOT a încercat rapid să scape din nou de problemă, printr-o deloc eficientă tentativă de dribling a cauzei. Procurorii au aruncat pisica în curtea Parchetului General, sesizând un confortabil conflict de competență, menit a mai tărăgăna o vreme ancheta. Din nefericire pentru băieții care numai să-I investigheze pe cei de Stericycle pentru  infracţiuni de criminalitate organizată şi terrorism nu avea chef, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție a stabilit competența de soluționare a cauzei tot în favoarea DIICOT – Serviciul Teritorial București, în vederea continuării cercetărilor sub aspectul săvârșirii infracțiunilor mai sus enunțate.

În cuprinsul ordonanței s-a motivat faptul că, din informațiile comunicate de către ANAF, a rezultat că SC Stericyle România SRL figura în evidențele acestei instituții pentru perioada 2013 – 2015, cu deconturi privind TVA pentru perioada ianuarie – decembrie 2013, ianuarie – decembrie 2014 și ianuarie 2015. De asemenea, au fost depuse declarațiile 394 privind livrările și achizițiile efectuate pe teritoriul național aferente anilor 2013 și 2014 și ianuarie 2015 și s-a transmis Raportul de inspecție fiscală cu nr. 1618/09.11.2015, Decizia de rambursare TVA din data de 20.01.2006 și Nota privind rambursarea și compensarea sumelor reprezentând TVA din data de 24.11.2005.

Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție informa DIICOT că este pe deplin și legal competent să cerceteze cauza, având în vedere că, urmare a punerii în executare a dispozițiilor privind obținerea datelor referitoare la situația financiară ale SC Stericyle România SRL și a declarațiilor fiscale aferente perioadei 2013 – 2015, din analiza informațiilor comunicate de unitățile bancare au rezultat următoarele: în anul 2013, în evidențele acestei societăți pentru veniturile declarate se regăsește o diferență de 255.447.805,5 Iei între sumele încasate prin conturile bancare și cele declarate la organele fiscale, iar pentru veniturile declarate în anul 2014 a rezultat o diferență de 104.208.629,39 Iei.

În consecință, aprecia Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, dacă la aceste diferențe de venituri realizate de către Stericycle s-ar aplica numai cotele de impozit pe profit aferente ar rezulta o denaturare a acestuia și un prejudiciu mai mare de 500.000 euro, pagubă creată prin săvârșirea infracțiunii  de evaziune fiscală.

DIICOT pune osul la treabă, pierde pe drum evaziunea fiscală și aruncă din nou dosarul în curtea Parchetului de pe lângă Tribunalul București!

Din nou cu dosarul în brațe, anchetatorii DIICOT merg pe urmele colegilor de la Parchetul General și certifică, în baza declarațiilor 300 din anii 2013 – 2014 și 2014 – 2015,  aspectele sesizate cu privire la veniturile nedeclarate la organelle fiscal de către Stericycle. Arătând că societatea a încasat prin  conturile  bancare  suma totală de 324.631.555,25 Iei, DIICOT opinează că, totuși, aceste venituri nu au putut fi comparate cu veniturile declarate întrucât la dosarul cauzei nu au fost identificate deconturi de TVA (declarații 300) aferente anului 2015 depuse de societatea SC Stericycle SRL la organele fiscale.

Un aspect foarte important pentru cercetările ulterioare, în privința confirmării sau infirmării suspiciunii de spălare a banilor, o reprezintă analiza extraselor de cont în euro, aferente conturilor bancare, conform căreia SC Stericycle România SRL a efectuat plăți în euro în sumă totală de 8.168.314,83, cea mai mare parte din suma fiind plătită către societatea Stericycle Europe SRL Luxemburg.

În cee ace privește suspiciunile de evaziune fiscal, procurorul de caz a solicitat și obținut de la instanța competentă mandate de supraveghere tehnică în vederii obținerii rulajelor bancare ale conturilor obținute de către societățiIe sus menționate. Ulterior, DIICOT a dispus efectuarea unei constatări tehnico – științifice în cauză de către specialiștii antifraudă detașați în cadrul structurii, având ca principal obiectiv analizarea rulajului înregistrat în conturile societății Stericycle România SRL, în perioada 2013 – 2015, pentru a se stabili dacă sumele de bani încasate în conturile societății se reflectă și în declarațiile fiscale declarate la ANAF.

Cum prin raportul de constatare din data de 15.11.2017, specialistul antifraudă desemnat a concluzionat că nu au fost identificate concordanțe semnificative între sumele ce fac obiectul rulajelor bancare aferente perioadei analizate și declarațiile fiscale depuse de către societate, nefiind identificat niciun prejudiciu cauzat bugetului de stat, DIICOT a dispus, în noiembrie 2017 clasarea cauzei sub aspectul săvârșirii infracțiunii de evaziune fiscală, considerând că fapta nu există.

Totodată, prin aceeaşi ordonanță nr. 1484/D/P/2016 (163/D/P/2015), s-a mai dispus disjungerea cauzei și declinarea din nou a competenței de soluționare în favoarea Parchetului de pe lângă Tribunalul București, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de constituire a unui grup înfracțional organizat, spălare a banilor, infectare a apei și nerespectarea regimului deșeurilor medicale periculoase.

Lungul drum al justiției: dosarul Stericycle ajunge în doi ani de la București la Ilfov!

După doi ani de la retrimiterea cazului, de către DIICOT, din nou către Parchetul de pe lângă Tribunalul București, dosarul Stericycle a ajuns în cercetarea procurorilor de la Ilfov, sub forma mai multor lucrări comasate. Conform reprezentanților Parchetului, în dosarul în cauză s-a dispus urmărirea penală in rem, cercetările fiind în acest moment efectuate de către polițiștii IPJ Ilfov – Serviciul de Investigare a Criminalității Informatice.

Cele mai citite

Un judecător i-a impus restricții de comunicare lui Donald Trump

Judecătorul din procesul penal al lui Donald Trump la New York i-a impus marţi restricţii de comunicare, în special în ceea ce priveşte martorii,...

Sectorul 4 se transformă într-o oază urbană: Campanie de înverzire prin plantarea a peste 1500 de copaci

Într-o mișcare impresionantă de regenerare urbană, Sectorul 4 din București a dat startul unei ample campanii de înverzire, plantând peste 1500 de copaci. Această...

Mii de persoane cer demisia la Budapesta premierului Viktor Orban după un caz de corupție

Mii de persoane au manifestat marţi la Budapesta pentru a cere demisia premierului Viktor Orban, după difuzarea unei înregistrări audio care pretinde să dovedească...
Ultima oră
Pe aceeași temă