6.9 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăInvestigații România LiberăSoarta lui Remus Borza, decisă în martie

Soarta lui Remus Borza, decisă în martie

Plângerea a fost făcută de o altă societate de recuperare de debite, Insolvency Recovery Solutions, și vizează o serie de nereguli care s-ar fi desfășurat în dosarul insolvenței proiectului imobiliar Silver Mountain, controlat până la deces de miliardarul Dan Fischer. Parlamentarul a fost reclamat pentru abuz în serviciu.

Interesant este că, printr-o declarație de presă publicată de Ziarul Financiar în 2014, Remus Borza cataloga drept un succes implicarea BCR în proiect. „Această tranzacţie reprezintă un nou început pentru Silver Mountain. Doar BCR are forţa, determinarea şi interesul să dea o nouă dimensiune acestui proiect, să-l dezvolte la adevăratul lui potenţial…”, afirma acum patru ani Remus Borza. Dosarul penal amintit mai vizează  doi reprezentanți ai Băncii Comerciale Române, Ioana Bădescu și Constantin Turcu, dar și un partener al lui Remus Borza de la firma Euro Insol, Adrian Munteanu, acesta din urmă suspectat tot pentru abuz în serviciu.

To­tuși, este pentru a doua oară când DNA clasează cercetările față de Remus Borza & Co, primul scandal pe acest subiect fiind declanșat pe 10 iunie 2016.

 

Camelia Bogdan a cerut cercetarea lui Borza

 

Atunci, Curtea de Apel București, prin judecătoarea Camelia Bogdan, a dispus DIICOT să cerceteze Banca Comercială Română pentru potențiale fapte de spălare de bani, constând în preluarea unor active imobiliare din Snagov și Poiana Brașov în contul unor creanțe, și a cerut DNA completarea urmăririi penale față de Remus Borza, ambele în dosarul insolvenței proiectului imobiliar Silver Mountain.

Petent era tot Insolvency Recovery Solutions. Așadar, finanțarea acordată de BCR proiectului imobiliar de lux Silver Mountain de la Poiana Brașov, derulat până în 2012 de miliardarul român Dan Fischer, avea să dea băncii multe bătăi de cap. Proiectul imobiliar s-a prăbușit imediat după decesul în 2012 al lui Fischer, firma care gestiona afacerea intrând în insolvență. Administrator judiciar a fost desemnat Remus Borza, prin firma sa de profil, Euro Insol. În aprilie 2016, petentul Insolvency Recovery Solutions SRL cere Curții de Apel București redeschiderea dosarului penal de la DNA, considerând că soluția de clasare este nelegală.

Cu soluționarea plângerii este învestit completul condus de Camelia Bogdan, care pe 10 iunie 2016 decide: „Admite plângerea împotriva Ordonanţei nr. 680/P/2015 din 27.01.2016 şi trimite cauza Direcţiei Naţionale Anticorupţie în vederea completării urmăririi penale”. În plus față de sesizarea inițială, Camelia Bogdan a dispus și ca Banca Comercială Română să fie cercetată de procurorii DIICOT pentru posibile fapte de spălare de bani referitoare la preluarea unor active imobiliare de la Snagov și Poiana Brașov aparținând firmei care gestiona proiectul Silver Mountain. Asta în condițiile în care BCR fusese principalul finanțator al proiectului imobiliar de lux demarat de Dan Fischer.  

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă