8.8 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăInvestigații România LiberăSinucidere sau crimă? Un tânăr de 23 de ani a murit...

Sinucidere sau crimă? Un tânăr de 23 de ani a murit în închisoare. Mama lui susține că a fost ucis

Varianta oficială a autorităților este aceea că Ioan Beșa, singur în celulă, s-a sinucis prin spânzurare.

Într-adevăr, în momentul în care gardienii au chemat ambulanța, Ioan Beșa părea deja mort și avea o curea legată de gât. Doar că prizonierul decedat era întins pe burtă, având mâinile și picioarele legate la spate. E greu să te sinucizi într-o asemenea poziție.

Pe 20 iulie 2017, Ioan Beșa îl înjunghiase mortal pe polițistul Sorin Vezeteu, în gara Burdujeni din Suceava – un caz extrem de mediatizat, care a atras foarte multă ostilitate față de Ioan Beșa, dar și față de familia acestuia.

Făptașul a fost reținut și încarcerat mai întâi în arestul IPJ Suceava, apoi în Penitenciarul Botoșani. Din ambele locații, Ioan Beșa s-a plâns mamei sale că este bătut de gardieni. Din acest motiv, Melania Beșa afirmă că angajații penitenciarului Botoșani sunt cei care i-au ucis fiul, pe data de 26 septembrie 2017, întrucât Ioan Beșa era închis singur în celulă, iar singurii care aveau dreptul să intre la el erau gardienii.

Melania Beșa confirmă că fiul ei a ucis un polițist și recunoaște că Ionuț ar fi trebuit judecat și condamnat: „La zece ani, la 20 de ani, chiar la închisoare pe viață. Dar nu să fie omorât! A fost executat în stil mafiot. Băiatul a omorât un polițist, iar ei s-au răzbunat“, consideră mama.

 

„Pe copilul acesta n-o să-l mai aveți“

Unul dintre momentele șocante pe care ea le relatează este cel de acum un an, când Ionuț era deja arestat, iar Melania s-a dus în gara Burdujeni ca să-i aducă mașina acasă. S-a întâlnit în gară cu un polițist de la Transporturi (coleg cu agentul care fusese înjunghiat de fiul ei). „Câți copii aveți?“, a întrebat-o polițistul. „Trei“, a răspuns mama. „Să aveți grijă de ceilalți doi. Că pe ăsta n-o să-l mai aveți“, a avertizat-o polițistul.

Ca orice mamă, Melania Beșa este subiectivă, iar Ionuț Beșa, mort în condiții suspecte, rămâne fiul ei, orice ar fi făcut. Printre hârtiile cu care încearcă să demonstreze adevărul este și o plângere, scrisă de mână de Ioan Beșa, pe 22 iulie 2017, din arestul Poliției.

„Jandarmeria care supraveghează aici mă bate și abuzează de mine fără motiv, iar când mă scoate din cameră sunt bruscat, forțat și lovit pe nedrept“, reclama deținutul. Plângerea fusese trimisă Parchetului Suceava, dar procurorii nu i-au primit-o pe motiv că era redactată neregulamentar.

În privința perioadei din septembrie 2017, când Ioan Beșa s-a aflat în Penitenciarul Botoșani, un fost deținut, încarcerat în aceeași perioadă într-o celulă vecină, ne-a declarat, sub protecția anonimatului, că în fiecare seară, din celula lui Ioan Beșa se auzeau „răcnete“ – ceea ce sugerează că acesta era maltratat.

Foarte interesant este și momentul în care mama s-a deplasat la Serviciul de Medicină Legală din Botoșani, pentru a lua certificatul de deces al fiului ei, Ionuț. Mama susține că un medic a apărut în fața ei, „repezit“, cu două hârtii în mână. Melania Beșa crede că urmau să i se propună două variante de certificat de deces, într-un moment în care existau deja indicii că autoritățile vor să acrediteze varianta sinuciderii.

Mama l-a întrebat pe medicul legist: „Cu hârtiile astea o să pot să-l duc la groapă cu preot?“. „Cu asta da, cu asta nu“, i-a răspuns medicul legist.

Mama, șocată, l-a întrebat pe doctor cum e posibil să existe, simultan, două certificate: „Ce, a murit de două ori? “. Drept răspuns, legistul a dispărut fără să-i mai arate niciuna dintre cele două hârtii, iar ulterior mamei i s-a dat un raport medico-legal care afirmă că moartea s-a produs prin spânzurare „prin greutatea propriului corp“.

Din partea Administrației Naționale a Penitenciarelor, mama a primit o adresă care precizează că „în data de 26.09.2017, în jurul orei 19.20, deținutul a fost observat de către agentul supraveghetor din cadrul secției că s-a sinucis prin spânzurare“.

Fostul arestat, considerat mort prin sinucidere, a fost îngropat, drept urmare, fără slujbă religioasă, lângă gardul cimitirului – nu într-un loc de veci.

Melania Beșa dorește să obțină anularea deciziei de moarte prin sinucidere a lui Ionuț, „ca să pot să-l deshumez și să-l înmormântez cu slujbă, lângă tatăl lui“. Totuși,  ea este pesimistă în acest demers, întrucât niciun avocat n-ar fi acceptat să-i preia cazul, iar concluzia femeii este aceea că „acum, dreptatea se face cu pachete de bani mulți“.

În februarie 2018, mama a trimis un memoriu chiar către Patriarhul României, în care îi cere acordul „pentru a-mi ajuta fiul, pe Beșa Ioan, să-l îngrop creștinește în mormântul tatălui său“. La acest memoriu, Melania Beșa nu a primit niciun răspuns.

 

 „S-a aplicat legea talionului. Ochi pentru ochi şi dinte pentru dinte“

Foarte interesantă, în acest dosar, este și o informație, prezentată în septembrie 2017 în presa locală din Suceava.

Conform jurnaliștilor, polițistul Bogdan Bănică, vicepreşedinte al Sindicatului de poliţie „Diamantul“, ar fi comentat moartea lui Ioan Beșa în următorii termeni: „Din punctul meu de vedere cred că a intervenit justiţia divină şi s-a aplicat legea talionului. Ochi pentru ochi şi dinte pentru dinte. Până la urmă s-a sinucis un criminal, criminalul colegului nostru. Să îmi pară rău? Lui i-a fost milă când a ucis un om nevinovat? I-a fost milă de copiii minori care au rămas fără tată? Eu nu îl judec pe Beşa, fiecare om are dreptul să moară (…). Suferinţa cea mai mare rămâne a familiei colegului nostru, dar sunt oarecum împăcat sufleteşte că s-a făcut într-o anumită măsură dreptate“.

Cu alte cuvinte, un polițist spune că s-a aplicat „legea talionului – ochi pentru ochi şi dinte pentru dinte“. Dar Ioan Beșa a omorât un polițist, iar „legea talionului“, în cazul lui, înseamnă că Ioan Beșa nu s-a sinucis, ci a fost omorât.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

PAOK-ul lui Răzvan Lucescu, eliminată din Conference League! Echipele calificate în semifinalele competiției

PAOK Salonic, echipă antrenată de românul Răzvan Lucescu, a ratat calificarea în semifinalele Conference League, după ce a fost învinsă de pe teren propriu...

Părerea românilor despre cazinourile pe bani reali

În momentul de față se discută foarte mult la nivel național despre cazinouri și platforme care oferă jocuri pe bani reali. Operatorii de jocuri...

Israelul, atac cu rachete asupra Iranului

Israelul a lansat un atac asupra Iranului ca răzbunare pentru atacurile iraniene asupra teritoriului său de la sfârşitul săptămânii trecute, a declarat ABC News...
Ultima oră
Pe aceeași temă