19.6 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăInvestigații România LiberăSebastian Ghiță: "Trebuie să ne uităm la acest DNA ca la o...

Sebastian Ghiță: “Trebuie să ne uităm la acest DNA ca la o instituție deasupra Constituției”

Sebastian Ghiță: Îl chema pe Cosma și îi zicea: ori îl denunți pe Dragnea, ori îți fac un dosar ție. Trebuie să ne uităm la acest DNA ca la o instituție deasupra Constituției. Și-a format o listă de ”cetățeni indignați”. Cetățeanul care nu există, Serghei Petruș. Sunt cei pe care i-au agățat în diverse dosare. Devin un fel de acoperiți. Am înțeles că SRI, SIE, fac ofițeri acoperiți, dar DNA astăzi este noua Securitate. Are acești acoperiți, are înregistrări, tehnică, fără niciun fel de control parlamentar. Noi am stat atât de mult cu gura pe SRI, încât nu ne-am uitat că DNA are și informații și ofițeri și acoperiți și ascultări. Am lăsat această instituție a ambasadelor să fie noua Securitate. Sunt lucruri pe care le-am mai zis și în presă, le-am zis și în Parlament. 

Într-un dosar de-al meu am descoperit că l-au obligat pe Vlad Cosma să facă denunțuri sub trei identități acoperite. Are trei nume diferite, știe trei lucruri diferite, e prezent peste tot. Îl pun și să dea ca cetățean normal o declarație în acel dosar. Părerea mea e că ăștia nu sunt întregi la minte.

DNA nu doar șantajează, ca la Vlad Cosma, și mituiește. Nu poți să îl chemi pe cetățean să spui că dacă îl torni pe Andronic, îți dăm jumătate de pedeapsă. Practic asta a ajuns un sport. Hai să facem un 19. E un articol de lege, un fel de insignă. Are treabă, n-are treabă, toarnă vecina, ia un soi de șpagă de la procuror.

UPDATE Într-o zi, cred că pe Mircea Badea l-am auzit, într-un weekend dacă mă plictisesc mă duc la închisoare, ca să am niște zile făcute. Cam așa ajungi cu denunțurile astea.

Legea spune că o declarație din asta sub acoperire nu este validă decât dacă este înregistrată audio-video. Dar, în mod pervers, mulți procurori spun că nu au tehnică de înregistrare. Unii judecători, fără să își dea seama că un procuror își permite să mintă, am văzut asta la ÎCCJ. Am văzut înregistrarea doamnei Pătru, o să merg la judecător și o să-i arăt că ăștia au mințit. Uite că aveau mijloace tehnice. Când aranjau declarații, nu mai filmau.

Pe Vlad Cosma îl putem considera un mic erou. Răbdarea acestui om este de admirat.

Apare un concubinaj între acoperiții de la DNA și procurori. Pe ei îi interesează să apară la TV cu deputați, președinți de CJ, nu de corupție. Dacă îi interesa corupția, rezolvau cu Microsoft.

În general, Florian Coldea se întâlnea cu Codruța Kovesi și mulți dintre noi eram prezenți și noi pe acolo. Parchetul General, pe când îl conducea Kovesi, era implicat în multe chestiuni, care s-au mutat odată cu ea la DNA.

SRI a ajutat toate parchetele și pe toți procurorii. E adevărat că pe Codruța mai mult ca pe alții. Erau și prieteni, cred că o ajuta și personal și intituțional. Era meritul ei că stătea atât de aproape de Coldea. După ce el a plecat de la Serviciu, am văzut cine era mintea care controla lucrurile. S-a prăbușit șandramaua.

Despre legături cu CIA

Să nu fim naivi. S-au întâmplat multe în România. Un serviciu străin nu funcționează fără contacte cu Procurorul General și serviciile din acea țară.

Cele mai citite

Valabilitatea cardurilor de energie a fost prelungită

Guvernul a decis ca valabilitatea cardurilor de energie să fie prelungită până pe 31 mai, cu încă două luni față de termenul inițial. Aceasta...

Te confrunți cu durere la nivelul genunchiului? Cum recunoști ruptura de menisc și ce poți face pentru a o trata

Durerile articulare pot apărea foarte frecvent ca urmare a unei serii largi de cauze și factori de risc, ceea ce înseamnă că pentru a...

Despăgubiri record după prăbușirea podului Francis Scott Key din Baltimore

Despăgubirile pe care le vor plăti companiile de asigurări în urma prăbușirii podului Francis Scott Key din Baltimore ar putea să fie cele mai...
Ultima oră
Pe aceeași temă