25.3 C
București
marți, 16 aprilie 2024
AcasăInvestigații România LiberăRusia și mecanismele dezinformării, singurele legături între Covid-19 și tehnologia 5G

Rusia și mecanismele dezinformării, singurele legături între Covid-19 și tehnologia 5G

Dezinformarea se propagă online la fel ca un virus în sine. Deși diversele tipuri de fake – news se răspândesc ușor diferit, transmiterea teoriei conspirației referiotoare la legătura dintre tehnologia 5G și expansiunea coronavirusului oferă o perspectivă extrem de relevantă asupra modului în care factorii de ”nutriție” din online – ignoranța, teama, lipsa de înțelegere, victimizarea și apetitul pentru senzațional – duc la propagarea tezelor false și la transformarea lor în conspirații ce subjugă mințile a milioane de adepți.

Panica incontestabilă creată, la nivel social, de pandemia coronavirusului, este atât rezultatul ignoranței colective cât mai ales a mecanismelor de dispersie nefiltrată a informațiilor de orice fel. Din luna ianuarie a acestui an, în paralel cu extinderea focarelor de coronavirus în întreaga lume, pe rețelele sociale a proliferat dezinformarea de orice fel, pe marginea oricărui subiect ar fi putut avea legătură cu noul virus și ar fi putut ”explica” originile sau resorturile sale de expansiune.

Oamenii au accesat instrumentele online de comunicare pentru a împărtăși teorii și experiențe false, chiar aberante, potrivit cărora spălarea cu clor sau consumul de usturoi ar fost metode eficiente de combatere a virusului. De asemenea, pandemia a stârnit un val de teorii ale conspirației și mai insidioase, cum ar fi falsa teză potrivit căreia rețelele mobile 5G activează, răspândesc și agravează coronavirusul implantat anterior, în corpul uman, prin vaccinare. În România, faptul în sine a creat un curent de opinie alimentat puternic de către factorii de influență religioși, preoți, predicatori habotnici sau influenceri fundamentaliști ortodocși, în timp ce în întreaga Europă ”conspirația 5G” ce a dus la zeci de cazuri de incendieri ale turnurilor de comunicații.

Calamitatea socială, teren fertil pentru sămânța conspirației

Experiența socială a demonstrat faptul că un dezastru ori un eveniment cu impact catastrofal, cum ar fi pandemia, creează un teren extrem de fertil pentru teoriile conspirației, fapt confirmat, de altfel, de mulți specialiști din domeniul comunicării. Bombardamentul de informații și dezinformarea provenită de pe rețelele de socializare, din știrile de presă sau din simpla conversație cu partenerii de interacțiune socială pot crea deseori confuzie, dezorientarea fiind foarte ușor agravată de aportul pe care disconfortul uman și ambiguitatea îl au mai ales atunci când viața noastră este în joc.

Katie Pine, profesor asistent în cadrul Colegiului pentru Soluții în Sănătate din cadrul Universității de Stat din Arizona, a observat, pe durata intervievării a mai multor americani în legătură cu felul în care pandemia le-a afectat viața socială, faptul că oamenii se simt inundați de informații dar, neprimind informațiile pe care subconștient și le doresc, devin, în consecință, mai dispuși să creadă afirmațiile extravagante.

Tocmai acesta este contextul care a transformat deja celebra 5G, cel mai nou tip de rețea celulară și cea mai rapidă tehnologie, care a început să se implementeze la nivel mondial în 2019, într-un monstru ce atentează zi de zi la viața umanității.

Așa cum se întâmplă de obicei cu noile tehnologii, 5G-ul și-a atras ponderea sa proporțională din teoriile conspirației. La sfîrșitul lunii ianuarie, după ce Kris Van Kerckhoven, un medic generalist belgian, a declarat pentru ziarul ”Het Laatste Nieuws” că rețelistica 5G este o amenințare pentru viață aflată în legătură directă cu extinderea focarelor de coronavirus, teoria conspirației a explodat în timp record în mediul online. Chiar dacă ziarul flamand a revenit asupra articolului, ba chiar la șters ulterior de pe site-ul său, în luna februarie, în plină expansiune a coronavirusului, grupurile anti-5G au preluat și îmbogățit conținutul articolului, începând apoi să răspândească zvonul relaționării dintre tehnologie și Covid.

În atare condiții,  o parte consistentă a publicului înspăimântat, confuz și dezorientat de schimbarea bruscă, pe motive pandemice, a ordinii sociale, a adoptat această minciună profund implauzibilă, legitimând-o prin diseminare. Reacția poate fi explicată organic, un astfel de răspuns apărând atunci când oamenii se simt amenințați, constată că pierd controlul, sau încearcă fără succes să-și explice un eveniment semnificativ. Nevoia de lămuriri ușor digerabile, care să nu-l solicite și mai mult mental, face consumatorul de informație vulnerabil și predispus la a îmbrățișa diverse teorii ale conspirației pentru a-și explica necunoscutele. Întotdeauna e mai ușor să dai vina, comod, pe grupuri de interese și acțiuni din umbră, în loc să-ți soliciți mecanismele mentale încercând să păstrunzi argumente sau împrejurări științifice cu care nu ești familiarizat.

Rusia, rampa de lansare a conspirației 5G

„Dezinformarea se răspândește peste tot în același mod în care se răspândesc și informațiile, iar repetarea dezinformării face subiectul aceasteia să devină tot mai plauzibil în timp”, spune Leticia Bode, profesor asociat în programul de master în comunicare, cultură și tehnologie la Universitatea Georgetown. Cu siguranță este mai dificil să combați dezinformarea dacă cineva o răspândește cu intenție și fără încetare, ceea ce este la fel de adevărat și  în cazul diferitelor teorii ale conspirației 5G.

Aceste principii în materie de comunicare și diseminare au stat și la baza creării conspirației 5G în laboratoarele rețelei rusești RT America, instituție media care a testat beneficiile dezinformării în legătură cu rețeaua mobilă cu mult înainte de apariția pandemiei de Covid-19, pentru a încetini lansarea tehnologiei în Statele Unite și în parte pentru a da timp Rusiei să își îmbunătățească diversele capabilități în domeniul comunicațiilor.

RT America, canal de știri bazat pe televiziune cu plată și internet, face parte din rețeaua globală multilingvă de știri de televiziune cu același nume, cu sediul la Moscova, fiind finanțată în mod direct de către guvernul rus. Canalul este înregistrat ca „agent străin” la Departamentul de Justiție al Statelor Unite, în baza Legii de înregistrare a agenților străini (Foreign Agents Registration Act), un raport din 2017, realizat de Comunitatea de Informații a Statelor Unite, caracterizând RT drept „principalul magazin de propagandă internațional al Kremlinului”, înființat ca organizație autonomă nonprofit tocmai pentru a evita cerința înregistrării conform Foreign Agents Registration Act.

În urmă cu un an, în mai 2019, rușii de la RT America lansau pentru prima dată tema monstrului 5G într-o emisiune intitulată „Un experiment periculos asupra umanității”, tratând tema noii tehnologii cu ajutorul unor experți care o considerau ”amenințare gravă pentru sănătatea publică”, legând semnale 5G de cancerul cerebral, de infertilitate, autism, tumori cardiace și Alzheimer, în ciuda lipsei oricăror argumente științifice.

Practic, pentru Europa anului 2020, se poate spune că semințele ”demonului” 5G au fost sădite de către rușii de la RT America un an mai devreme, iar afirmațiile din luna ianuarie ale medicului belgian nu au făcut decât să ude cultura conspirațională pregătită în Est și implementată peste Ocean.

Veste proastă: teoriile conspirației se estompează doar atunci când nu mai sunt alimentate

Marea provocare vis-a-vis de diminuarea ecoului teoriilor conspiraționiste o oferă tocmai psihologia umană, în condițiile existenței unei construcții cerebrale care conferă creierul uman o predispoziție în a face judecăți rapide. Fiind incomod pentru consumatorul de informație să aloce timp și eforturi pentru a gândi lucrurile, pentru a verifica faptele și a evalua, ulterior, veridicitatea, doar zvonurile naturale se vor dilua în timp, până la dispariție. Conspirațiile, însă, construite cu grijă și scop, susținute prin propagare și redistribuire, în baza unui plan de obiective, de grupuri mari de oameni, vor fi aproape imposibil de respins, urmând să se acumuleze și să persiste.

Mai mult decât atât, teoriile conspirației, precum cea privind efectul nociv al tehnologiei 5G, au adesea un mecanism de siguranță încorporat, care implică în mod fals la fel de false organizații de verificare a faptelor sau specialiști ale căror alegații sunt invocate întru susținerea scopului, strategia de credibilizare și disperzie incluzând crearea și cultivarea neîncrederii în instutuțiile statale sau în forurile și organizațiile ce oferă contraargumente științifice.

În atare condiții, coroborând toate aceste date cu nenumăratele cazuri de distrugere cărora le-au căzut ”victime”, în Europa, turnurile wireless și alte echipamente de telecomunicații (doar în luna aprilie au fost înregistrate 30 de acte de incendiere și vandalism), momentul estompării conspirației ”tehnologiei 5G” nu va putea fi influențat de factorul timp, ci doar de factorul ”obiectiv atins”, reper aflat exclusiv la îndemâna celor care au creat, implementat și dezvoltat strategia de dezinformare.

Cele mai citite

Tu cum îți crești șansele de câștig la păcănele? TOP 5 sfaturi pentru a NU te baza doar pe noroc!

Lumina orbitoare a reflectoarelor, sunetul amețitor al clopoțeilor și senzația inimii care pulsează odată cu rotirea tamburului. Păcănelele online reușesc să ne captiveze cu...

Tu cum îți crești șansele de câștig la păcănele? TOP 5 sfaturi pentru a NU te baza doar pe noroc!

Lumina orbitoare a reflectoarelor, sunetul amețitor al clopoțeilor și senzația inimii care pulsează odată cu rotirea tamburului. Păcănelele online reușesc să ne captiveze cu...

Ucraina s-a retras brusc din acordul cu Rusia, mediat de Turcia, privind cerealele

Rusia şi Ucraina au negociat două luni cu ajutorul medierii Turciei restabilirea înţelegerii care a permis până în iulie anul trecut exportul cerealelor ucrainene...
Ultima oră
Pe aceeași temă