Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Cristian Hagi

Actualizat: 15.01.2018 - 19:30

România va avea din nou un liceu de marină militară

  • Liceul se va reînființa din anul școlar 2018-2019 și va funcționa în locul actualului Colegiu Tehnic
  • Inspectorul ISJ Constanța a precizat că acest colegiu nu se va desființa

Cristian Hagi

Actualizat: 15.01.2018 - 19:30

Printre ele se numără chiar Statul Major al Forțelor Navale, alături de Liga Navală Română și Primăria Constanța.

Liceul se va reînființa din anul școlar 2018-2019 și va funcționa în locul actualului Colegiu Tehnic de Marină „Alexandru Ioan Cuza” din cartierul Faleza Sud al orașului Constanța. Decizia ISJ este, însă, criticată de profesorii de la acest colegiu, care spun că nu au fost consultați. Aceștia reclamă că cei circa 600 de elevi trebuie să învețe acum în alte spații și spun că sunt „consternați” că sunt mutați din propria casă.

„Colectivul de elevi şi cadre didactice de la Colegiul Tehnic de Marină «Alexandru Ioan Cuza»  este bucuros de înfiinţarea prestigiosului Liceu Militar de Marină, dar este, în acelaşi timp, consternat de faptul că va fi evacuat din propria casă, întreţinută cu atâta efort de părinţi, elevi şi profesori. Suntem un liceu cu tradiţie de mai bine de 40 de ani, singurul cu profil de marină comercială din ţară (fostul Navrom), situat într-un oraş cu ieşire la mare, iar elevii noştri ne fac cinste, fiind absolvenţi ai Universităţii Maritime sau Academiei Navale «Mircea cel Bătrân». Chiar dacă nu sunt consideraţi elevi de elită, aşa cum sunt cerinţele la un liceu militar, şi elevii noştri au aceleaşi drepturi de a studia într-un sediu cu o bază materială bună, aşa cum a fost catalogată cea a şcolii noastre de către reprezentanţi ai MAPN şi ISJ, într-un articol din presa locală. Nu înțelegem de ce trebuie să părăsim școala noastră și să vină alții în locul nostru! Pentru că sunt elevi mai buni? Nu toți elevii au aceleași drepturi? Dacă se doreşte reînfiinţarea Liceului Militar de Marină, se poate în fostul lor sediu din cartierul Coiciu sau într-un sediu nou, să fie  dotat şi să devină optim pentru o şcoală de elită, nu să fie alungaţi, din propria casă, aproape 600 de elevi şi relocaţi în spaţii improprii educaţiei!”, se arată într-un comunicat de presă al colectivului de elevi și cadre didactice de la Colegiul Tehnic de Marină „Alexandru Ioan Cuza”. 

 Cinci clase, 100 de elevi

Inspectorul ISJ Constanța a precizat că acest colegiu nu se va desființa, urmând să se mute, cu totul, în locul Liceului Vasile Pârvan, acesta trecând la Liceul Miron Costin, din oraș.

În ceea ce privește Liceul de Marină Militară, în primul an școlar vor fi înființate cinci clase cu un număr maxim de 100 de elevi. Potrivit inspectorului general al ISJ Constanța, Petrică Miu, mulți profesori vor fi interesați să predea la noul liceu militar, având în vedere salariile mai mari.

„Erau clase de marină la Craiova și la Alba Iulia, iar Constanța, port cu bază navală, cu Academia Navală, nu avea. Păi, nu trebuie să-i faci o bază de selecție? Eu nu știu cine l-a desființat, dar, vă spun clar, nu a avut creier”, a declarat Petrică Miu.

 Liceul Militar de Marină “Alexandru Ioan Cuza” din Constanța a funcționat timp de 25 de ani, din 1973 până în 1998.

Constanța are și două instituții superioare de învățământ de marină, Academia Militară Navală „Mircea cel Bătrân” și Universitatea Maritimă Constanța.    

Erau clase de marină la Craiova și la Alba Iulia, iar Constanța, port cu bază navală, cu Academia Navală, nu avea. Păi, nu trebuie să-i faci o bază de selecție? Eu nu știu cine l-a desființat, dar, vă spun clar, nu a avut creier.“

Petrică Miu, inspector general ISJ Constanța

Since you are here

… we have a small favour to ask. More people are reading and supporting our independent, investigative reporting than ever before. And unlike many news organisations, we have chosen an approach that allows us to keep our journalism accessible to all, regardless of where they live or what they can afford. Romania Libera is editorially independent, meaning we set our own agenda. Our journalism is free from commercial bias and not influenced by billionaire owners, politicians or shareholders. No one edits our editor. No one steers our opinion. This is important as it enables us to give a voice to those less heard, challenge the powerful and hold them to account. It’s what makes us different to so many others in the media, at a time when factual, honest reporting is critical. Every contribution we receive from readers like you, big or small, goes directly into funding our journalism. This support enables us to keep working as we do – but we must maintain and build on it for every year to come. Support The Romania Libera from as little as €1 – and it only takes a minute. Thank you.

Subscribe Romania Libera weekly
Subscribe Romania Libera essential new magazine
An alternative to breaking news
Subscribe Romania Libera essential new magazine