13.5 C
București
marți, 26 martie 2024
AcasăInvestigații România LiberăRolul KPMG la Astra Asigurări și indiferența creditorilor

Rolul KPMG la Astra Asigurări și indiferența creditorilor

În totală contradicție cu rolul unui administrator judiciar, KPMG a refuzat toate ofertele făcute de familia -Adamescu, care dorea să achite datoriile -Medien -Holding, societatea care editează ziarul „România liberă“, către Astra Asigurări. Curios este că, în paralel, DNA a acceptat drept cauțiune în numele lui Dan Adamescu rapoarte de evaluare refuzate de KPMG. Este extrem de interesantă lipsa de reacție a companiilor care au de recuperat bani de la Astra în fața refuzului KPMG de a aduce bani în contul „muribundei“ Astra.

Prăbușirea Astra Asigurări a fost mereu, la nivelul opiniei publice și al organelor judiciare, pusă în cârca lui Dan Grigore Adamescu. Evoluția evenimentelor arată însă că lucrurile au stat total diferit de cum se știe public, conturându-se tot mai mult ideea unui ”atac” derulat de un grup de interese care a avut ca miză preluarea afacerilor familiei Adamescu.

În cazul Astra, unul dintre cele mai importante momente a fost desemnarea de către Autoritatea de Supraveghere Financiară a KPMG drept administrator judiciar al celei mai puternice companii de asigurări de la acel moment.

Deși rolul oricărui administrator judiciar de bună–credință este recuperarea banilor de la datornici, în cazul KPMG lucrurile nu au stat deloc așa.

Astfel, una dintre cele mai importante datorii către Astra Asigurări le avea Medien Holding, companie deținută tot de familia Adamescu.

Imediat după desemnarea administratorului KPMG, Medien Holding propune stingerea datoriei prin darea în plată a unor imobile, dar și eșalonat, în numerar pentru diferența rămasă, către Astra Asigurări. 

În februarie 2015, Dan Adamescu și reprezentanții KPMG se întâlnesc. Motivul este generat de divergențele legate de expertul evaluator Lixandru, cel care făcuse evaluarea imobilelor pe care familia Adamescu dorea să le cedeze. 

Având drept pretext aceste neînțelegeri, KPMG respinge prima ofertă de dare în plată.

Imediat după respingerea primei propuneri, KPMG, prin adresa din data de 24 martie 2015, impune ca evaluator pe expertul evaluator Darian, care deține firma Darian Rom Suisse. Legăturile dintre cele două părți sunt foarte puternice, un expert evaluator al KPMG, Adrian Vascu, lucrând anterior la Darian Rom.

KPMG nu vrea să recupereze banii

Surprinzător, Darian face o evaluare a bunurilor mobile și imobile pe care familia Adamescu dorea să le cedeze din partea Medien Holding către Astra, pentru acoperirea datoriilor, în valoare totală de aproximativ nouă milioane de euro. Suma se apropie de evaluarea făcută de prima evaluare refuzată de KPMG.

Mai exact, Darian Rom Suisse a prezentat două evaluări pe 23 și 24 februarie 2015, una pentru proprietățile imobiliare ale Medien Holding și una pentru uzina de tipărire, în valoare totală de 8,3 milioane EUR.

Aceasta a fost cu aproximativ 7% mai mică decât valoarea finală a lui Miltiade Lixandru.

”Am primit lista de evaluatori aprobați de KPMG în decembrie 2014.Domnul Rusu (avocatul Medien Holding) m-a sfătuit să nu aleg firma Darian Rom Suisse din această listă, deoarece domnul Vascu a lucrat pentru Darian, iar firma nu ar fi independentă de KPMG. Dar după ce am discutat cu tatăl meu și m-am consultat cu domnul Adrian Rus (fost administrator Medien Holding), am luat decizia de a angaja exact acea firmă pentru a preveni orice altă tactică de întârziere a KPMG, deoarece ne-am gândit că nu vor avea niciun motiv să se opună din cauza legăturii dintre ei”, a declarat în fața instanțelor de judecată Alexander Adamescu, reprezentantul The Nova Group, grupul care administrează Medien -Holding – editorul ziarului „România liberă“, cu referire la acest episod.

La data de 9 februarie 2015, la mijlocul procesului de evaluare efectuat de către noul expert, KPMG a depus cererea de deschidere a procedurii de insolvență pentru Medien Holding la Tribunalul București.

Decizia stârnește mirarea familiei Adamescu, care este nedumerită de ce KPMG nu a așteptat rezultatul unei evaluări comandate de un evaluator aprobat de ei.

Eforturile disperate ale acționarilor de a închide acțiunea de intrare în insolvență și de salvare a ziarului „România liberă“ se transpun într-o nouă contraofertă printr-o adresă din 25 iunie 2016, și aceasta din urmă fiind refuzată.

”Pe lângă mirarea familiei Adamescu, decizia de a cere insolvența unei companii de unde tu aștepți un raport de evaluare făcut de un evaluator agreat de tine arată că, de fapt, tu nu ești nicio secundă interesat de recuperarea banilor datorați, ci, profitând de o datorie recunoscută de toată lumea, ești doritor să forțezi preluarea controlului acelei societăți. Or, preluarea controlului Medien Holding însemna, de fapt preluarea controlului ziarului «România -liberă», au explicat surse din mediul de afaceri.

Creditorii Astra, lipsă totală de reacție

Deși nu este prima oară când familia Adamescu atrage atenția public asupra neregulilor făcute la Astra Asigurări de către KPMG, -până acum niciun creditor nu a părut interesat în mod real de soarta celei care a fost cea mai puternică companie de asigurări din țara noastră.

Și acest lucru ridică mari semne de întrebare pentru că, teoretic, orice creditor înscris la masa credală a unei companii aflate în insolvență ar trebui să aibă ca interes recuperarea banilor de la debitoare, în cazul nostru Astra.

Asta dacă nu cumva managerii creditorilor au interese comune cu cele ale șefilor KPMG, Speranța Munteanu și Șerban Toader. Mai ales dacă ținem cont de faptul că printre creditori se regăsesc societăți ca Omniasig VIG sau Allianz Țiriac, societăți concurente cu Astra și care aveau tot interesul ca singura firmă românească de asigurări să dispară de pe piață.

DNA acceptă bunurile refuzate de KPMG

În paralel cu războiul cu KPMG, Dan Grigore Adamescu este chemat și la DNA tot pentru ceea ce se întâmpla la Astra Asigurări. Pe 7 martie 2016, procurorul George Adrian Matei ia față de Adamescu senior măsura controlului judiciar pe cauțiune. Valoarea cauțiunii se ridică la 40.000.000 de lei.

Avocatul lui Dan Adamescu depune, și i se aprobă de către procurorul de caz, la dosarul cauzei cunoscut public ca dosarul Astra Asigurări, exact ”bunurile mobile și imobile”  evaluate de cei doi evaluatori respinși de KPMG, inclusiv Darian Rom, firmă impusă chiar de către compania de consultanță și administrare judiciară. 

Valoarea totală a bunurilor evaluate și aprobate drept cauțiune de către procurorul George Adrian Matei și de șeful acestuia, Claudiu Dumitrescu, ajunge la suma de 53.893.367 lei. Practic cu un an în urmă, pe data de 15 mai 2015, KPMG refuza stingerea datoriei parțiale deși aceste bunuri nu făceau obiectul niciunei ipoteci și puteau fi vândute în vederea recuperării a peste jumătate din datoria de 21 milioane de euro datorată de Medien Holding către Astra.  

 

Cele mai citite

Securizează fiecare încăpere cu priza cu întrerupător aplicată, de la sercomelectric.ro

Nu doar sistemele de securitate sporesc siguranța unei clădiri, ci și sistemul electric este cel care face diferența. Este bine ca acesta să fie...

Aproape 80 de percheziții, în 4 județe și în Capitală, într-un dosar de contrabandă cu țigări. Prejudiciu de aproape 13 mil. euro

Aproape 80 de percheziţii au loc în această dimineaţă în 14 judeţe şi în Capitală, într-o cauză ce vizează destructurarea a două grupuri infracţionale...

Cluburile participante în noul format al Champions League vor primi și mai mulți bani. Anunțul UEFA

UEFA le-a transmis federaţiilor membre şi cluburilor modul detaliat în care vor fi repartizaţi banii în viitoarea ediţie a Ligii Campionilor, care se va...
Ultima oră
Pe aceeași temă