22.8 C
București
miercuri, 17 aprilie 2024
AcasăInvestigații România LiberăRise Project: 1 milion de metri cubi de lemn a fost exploatat...

Rise Project: 1 milion de metri cubi de lemn a fost exploatat ilegal în ultimii 8 ani în Maramureș

  • Aproape un milion de metri cubi de lemn a fost exploatat ilegal în ultimii opt ani în Maramureș
  • Este echivalentul unei păduri de 2500 de hectare care a dispărut complet. Înseamnă 5000 de terenuri de fotbal
  • Prejudiciul financiar calculat de investigatori se ridică la 40 de milioane de euro
  • Iar despre toate acestea, statul a știut din timp, dar degeaba. Dosarele tăierilor ilegale trenează de peste șapte ani în birourile procurorilo

Mai multe imagini din Maramureș, preluate de presa națională în ultimele zile, arată revolta comunității locale din Poienile de Sub Munte împotriva celor care le exploatează pădurile.

Localnicii au înconjurat și blocat un taf încărcat cu lemne, dovedit că transportă buștenii fără documente conforme. Județul este fruntaș la tăierile ilegale, urmat fiind de Munții Apuseni.

Revolta din Poienile de sub Munte vine însă cam târziu. Pădurile din zonă, aflate la granița cu Ucraina, au fost tăiate sistematic de firme și localnici, timp de câteva decenii.

Un raport complex emis de inspectorii Gărzii Forestiere Cluj, care zace în sertarele procurorilor anticorupție, avertiza încă din 2013 că hoții de lemne din zonă au acționat dintotdeauna sub girul unor angajați silvici și al unor firme private.

Tot în Poienile de Sub Munte, în 2016, unul dintre polițiștii de frontieră, aflați într-o acțiune de urmărire a unor hoți de lemne, a fost bătut de aceștia și băgat în spital. Hoții erau furnizori ai Holzindustrie Schweighofer, iar atacul a avut loc chiar lângă unul dintre punctele companiei de colectare a lemnului.

Complicitățile locale sunt descrise amplu în raportul de 93 de pagini din 2013, care analizează exploatarea abuzivă a pădurilor păzite de ocoalele silvice din zonă: Alpina Borșa, Ocolul Silvic Composesoral Vișeu și Ruscova.

Potrivit inspectorilor, premeditarea furtului se vedea încă din faza elaborării amenajamentelor silvice, adică a documentației care stipulează cum va fi administrată o anumită pădure pe o perioadă de zece ani și cât lemn poate fi tăiat acolo în aceeași perioadă.

5000 de stadioane cu lemn
Păduri întregi au fost tăiate ilegal prin exploatarea într-un singur an a volumului de masă lemnoasă prevăzut pentru un deceniu. Pe de altă parte, numeroase amenajamente silvice au operat cu date fictive, care au permis supraexploatarea terenurilor acolo unde au existat păduri bogate.

Cei de la Garda Forestieră susțin în raport că nu au scăpat de lama drujbei nici pădurile incluse în zone protejate, acolo unde tăierile sunt strict interzise. S-a exploatat masiv și aici, de cele mai multe ori la ras, iar paravan au stat contractele de pază cu ocoalele silvice private. Acestea preluau pădurile de la ocoalele de stat și modificau amenajamentele existente pentru a tăia mai mult decât era stabilit.

Ca să extragă cât mai mult lemn, acuză inspectorii, cei care au stabilit amenajamentele au modificat totodată din pix vârsta arboretului, pentru a oferi aparența de păduri mature, deci pretabile la ras.

În timp, a dispărut astfel o pădure cât 5000 de terenuri de fotbal. Scriu jurnaliștii de la Rise Project.

Adriana Constantinescu
Adriana Constantinescu
Adriana Constantinescu a absolvit facultatea de Drept cu dublă specializare Drept și Criminologie. Este de origine est-europeană, cu experiență bogată în comunicare și relații publice. Anterior a lucrat ca specialist în marketing în România, iar din 2015 pledează împotriva regimurilor autoritare și a abuzurilor drepturilor omului. În 2017, a devenit editorialist la România Liberă, contribuind la jurnalismul de investigație și cercetarea socială europeană. Ea a dezvoltat o relație excelentă cu ONG-uri precum Freedom Association (Londra) și Open Society Foundation (Londra). Activitatea ei include traducerea și publicarea de sondaje pe probleme semnificative pentru Europa, de la alegeri politice până la opinii privind crizele de sănătate (pandemia Covid), cea mai recentă preocupare fiind legată de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei.
Cele mai citite

Ucraina s-a retras brusc din acordul cu Rusia, mediat de Turcia, privind cerealele

Rusia şi Ucraina au negociat două luni cu ajutorul medierii Turciei restabilirea înţelegerii care a permis până în iulie anul trecut exportul cerealelor ucrainene...

Ministrul Justiţiei, Alina Gorghiu, i-a trimis, marţi, procurorului general Alex Florenţa cererile de urmărire penală ale lui Petre Roman şi Gelu-Voican Voiculescu, în dosarul...

Ministrul Justiţiei, Alina Gorghiu, i-a trimis, marţi, procurorului general Alex Florenţa cererile de urmărire penală a lui Petre Roman şi Gelu-Voican Voiculescu, în dosarul...

Inspecția Judiciară a cerut suspendarea judecătoarei care se ocupă de cazul lui Vlad Pascu

Inspecția Judiciară a trimis o propunere pentru suspendarea judecătoarei Ioana Ancuța Popoviciu de la Judecătoria Mangalia până la încheierea procedurilor disciplinare, în data de...
Ultima oră
Pe aceeași temă