21.4 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăInvestigații România LiberăRețea infracțională care opera în Belgia, destructurată de polițiștii români și belgieni

Rețea infracțională care opera în Belgia, destructurată de polițiștii români și belgieni

Schimburile de informaţii astfel desfăşurate au condus la formularea şi transmiterea, în luna iunie 2020, de către Judecătoria de Primă Instanță din Eupen la D.I.I.C.O.T. – Structura Centrală a unui ordin european de anchetă care să ajute la documentarea şi soluţionarea cazului din Belgia în dosarul penal.

În fapt, este vorba despre infracţiuni de constituire a unui grup infracțional organizat și furt calificat reținute în sarcina unor cetățeni români, domiciliați în județul Buzău, care, în perioada martie 2016 – 2020, ar fi comis peste 100 de furturi (de unde ar fi sustras printre altele şi motoare de bărci, scule electrice, obiecte de grădinărit, biciclete, mașini-unelte, scule pentru pescuit, mașini și tractoare de tuns iarba), prejudiciul total fiind de aproximativ 500.000 de euro.

La data de 8 septembrie 2020, în judeţul Buzău, a fost organizată o acţiune, în cadrul căreia poliţiştii de investigaţii criminale ai I.P.J. Buzău, cu sprijinul ofiţerilor Direcţiei de Investigaţii Criminale a I.G.P.R. şi cu participarea a doi poliţişti de caz din Belgia, împreună cu D.I.I.C.O.T., au efectuat 11 percheziţii domiciliare la 9 locuinţe şi 2 societăţi comerciale, unde existau indicii că persoanele în cauză ar fi transportat şi depozitat o parte dintre bunurile provenite din infracțiuni.

De asemenea, au fost audiate 10 persoane (dintre care 4 martori), în vederea continuării investigațiilor împreună cu autoritățile belgiene.

Activităţile au fost realizate cu sprijinul criminaliştilor, poliţiştilor Serviciului pentru Acţiuni Speciale şi ai altor structuri din cadrul I.P.J. Buzău.

În urma efectuării percheziţiilor domiciliare, au fost găsite şi ridicate peste 130 de bunuri, dintre acestea stabilindu-se deja că unele provin din furturile comise pe teritoriul Belgiei (unelte, biciclete, scule pentru pescuit etc.).

Bunurile recuperate au fost deja trimise în Belgia, unde autorităţile judiciare vor dispune măsuri de restituire către persoanele vătămate sau clarificarea situaţiei lor.

Investigaţiile comune continuă, desfăşurându-se activităţi de urmărire penală în cadrul cooperării judiciare internaţionale sub coordonarea D.I.I.C.O.T.

Destructurarea acestui grup infracţional este o activitate prioritară pentru Poliţia Română şi Poliţia Belgiană în cadrul proiectului EMPACT – OPC, fiind o acţiune de interes la nivel european prevăzută în planul operaţional anual 2020.

Cele mai citite

Deca, vizită în Sibiu. Agenda ministrului Educației

Ministrul Educației, Ligia Deca, efectuează astăzi o vizită în județul Sibiu. Vizita include participarea la *Gala performanței învățământului preuniversitar din Sibiu, vizitarea a două școli...

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...

Explozie la Rafinăria Petromidia! Autoritățile au activat Planul Roșu de Intervenție

O explozie s-a produs, vineri, la Rafinăria Petromidia, iar autorităţile au activat Planul Roşu de Intervenţie. Potrivit Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) „Dobrogea”, explozia...
Ultima oră
Pe aceeași temă